Διεθνή

Ο Trump απειλεί με αντίποινα την Ευρώπη αν φορολογήσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς και ζητά από τον Xi βοήθεια για την επανεκλογή του

tags :
Ο Trump απειλεί με αντίποινα την Ευρώπη αν φορολογήσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς και ζητά από τον Xi βοήθεια για την επανεκλογή του
Tο νέο βιβλίο του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton έχει προκαλέσει αίσθηση με τις αποκαλύψεις του
Σε ένα μεγάλο «άδειασμα» της Ευρώπης, όπως το χαρακτηρίζουν ξένοι αναλυτές, προχώρησε η διοίκηση του Donald Trump αργά χτες, 17 Ιουνίου 2020, καθώς την ώρα που οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για έναν διεθνή ψηφιακό φόρο, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν.
Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση απείλησε με αντίποινα εάν η Ευρώπη προχωρήσει με σχέδια από μόνη της.
Η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως «πρόκληση» την Πέμπτη από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.
Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, ο Bruno Le Maire επιβεβαίωσε ότι έλαβε μια επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steve Mnuchin, στην οποία ο τελευταίος είπε ότι είχαν φτάσει σε αδιέξοδο και δεν υπήρχε χώρος ούτε για μια προσωρινή συμφωνία.
Ο Mnuchin έστειλε επίσης την επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη διαφωνούν για τη φορολόγηση των τεχνολογικών γιγάντων εδώ και αρκετό καιρό.
Στις αρχές του 2019, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέτυχαν να εφαρμόσουν έναν ψηφιακό φόρο σε όλη την ΕΕ και μετέφεραν τις διαπραγματεύσεις στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναζητώντας μια διεθνή προσέγγιση.
Εν τω μεταξύ, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, αποφάσισαν να εφαρμόσουν έναν ψηφιακό φόρο.
Ωστόσο, η γαλλική απόφαση πυροδότησε εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον εμπορικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer να υποστηρίζει ότι ο νέος φόρος ήταν άδικος για τις αμερικανικές εταιρείες.
Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς σε ορισμένα γαλλικά αγαθά ως απάντηση.
Και οι δύο χώρες συμφώνησαν τον Ιανουάριο να συνεχίσουν τις συνομιλίες σε επίπεδο ΟΟΣΑ και τέθηκαν σε αναστολή οι προτεινόμενοι δασμοί και οι ψηφιακοί φόροι.
Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν αναπτύξει τη δική τους πρόταση ψηφιακού φόρου σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών του ΟΟΣΑ.
Ο οργανισμός επρόκειτο να υποβάλει πρόταση αργότερα φέτος.
Ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις του ΟΟΣΑ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα ερευνήσουν την Αυστρία, τη Βραζιλία, την Τσεχία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο για την εφαρμογή ή την πρόταση νέων ψηφιακών φόρων.
«Το περίμενα αυτό, αλλά όχι τόσο σύντομα», δήλωσε ο David Livingston, αναλυτής στο Eurasia Group.
«Μεταβαίνουμε από έναν κόσμο του realpolitik σε ένα χώρο του ψηφιακού εμπορίου τώρα.
Με την πιο σημαντική χώρα - τις Ηνωμένες Πολιτείες - να μην συμμετέχει πλέον στις πολυμερείς συζητήσεις διακυβέρνησης, και με τον ΠΟΕ ουσιαστικά στο περιθώριο εν μέσω της αναζήτησης του επόμενου Γενικού Διευθυντή, οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν άλλες χώρες από το να ακολουθήσουν αυτά τα σχέδια μέσω της απειλής αντιποίνων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Βοήθεια για την επανεκλογή του ζήτησε από τον Xi ο Trump

Την ώρα που η αμερικανική πολιτική δείχνει κατακερματισμένη, το νέο βιβλίο του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton έχει προκαλέσει αίσθηση με τις αποκαλύψεις του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Donald Trump προέτρεψε τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα για να τον βοηθήσει να κερδίσει την επανεκλογή.
Σύμφωνα με την Washington Post και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που έλαβαν αντίγραφο του βιβλίου με τίτλο "The Room Where It Happened", ο Bolton είπε ότι ο Trump διεξήγαγε εξ ολοκλήρου εξωτερική πολιτική για δικό του πολιτικό όφελος.
«Είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσω οποιαδήποτε σημαντική απόφαση του Trump κατά τη διάρκεια της θητείας μου που δεν καθοδηγείται από υπολογισμούς επανεκλογής», έγραψε.
Όταν οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας συναντήθηκαν στην Οζάκα πέρυσι, ο Trump εξέπληξε την ομάδα του ζητώντας βοήθεια από τον Xi να κερδίσει κρίσιμα γεωργικά συμβόλια, σύμφωνα με το βιβλίο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης