Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Στερούνται βάσης τα σενάρια διάσπασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Χατζηδάκης: Στερούνται βάσης τα σενάρια διάσπασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Γιατί το σενάριο διάσπασης του Υπουρείου Περιβάλοντος και Ενέργειας είναι ανεδαφικό
Τμήμα του πολιτικού ρεπορτάζ έχει στοχοποιήσει την διάσπαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε μια περίοδο που οι δυο τομείς καθίστανται αλληλένδετοι, καθώς η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι βασικός παράγοντας για ένα καθαρότερο περιβάλλον.
Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου γίνεται και όλη η ανάλυση και παρακολούθηση για τις εκπομπές των CO2 σε συνδυασμό με την στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές.
Την Κυριακή που πέρασε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που έδωσε στην Μακεδονία εξήγησε καταφανέστατα τα εξης:
"Όπως γνωρίζετε, ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για αυτό και έχει πει ότι, προφανώς, θα γίνει κάποια στιγμή.
Αλλά και ότι δεν είναι του παρόντος. Δεν έχω κάτι να προσθέσω σε αυτό.
Αυτά που λέτε για διάσπαση του υπουργείου είναι σενάρια των συναδέλφων σας και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Το να είναι μαζί η Ενέργεια και το Περιβάλλον είναι μια σύγχρονη τάση που υιοθετείται από ολοένα περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες διότι υπάρχουν πολλές συνέργειες μεταξύ των δύο τομέων".


Σενάρια επιστημονικής φαντασίας η διάσπαση του Υπουργείου Ενέργειας


Η πληροφόρηση για διάσπαση του Υπουργείου που αναπαρήχθηκε σε πολιτικές εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά, καθώς στερείται ορθολογικής βάσης.
Η σταδιακή στροφή στις πράσινες βιομηχανίες που συναρτάται άμεσα με το είδος ενέργειας που θα χρησιμοποιηθεί είναι ένας ακόμα τομέας όπου το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα συνδεθεί με την αναδιάρθρωση της παραγωγής.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι βασικός δείκτης που προέρχεται από το είδος ενέργειας του οποίου γίνεται χρήση.
Υπάρχουν επίσης τομείς όπως αυτός της διαχείρισης αποβλήτων και της κυκλικής οικονομίας όπου ήδη το Υπουργείο επιταχύνει τις δράσεις του για να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να εκσυγχρονίσει στα ευρωπαϊκά πρότυπα, δύο κλάδους που αφορούν άμεσα το περιβάλλον.

Νέοι τομείς συνεργασίας σε Ενέργεια και Περιβάλλον με το Ισραήλ


Στην Κοινή Διακήρυξη του ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη  με τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Steinitz που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ γίνεται αναφορά στην προοπτική επενδύσεων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, τις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, τα εναλλακτικά καύσιμα.
O κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με τη νέα υπουργό Περιβάλλοντος του Ισραήλ κ. Gita Gamliel, με την οποία έθεσε τις βάσεις για σχέδια συνεργασίας στο χώρο της πράσινης καινοτομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Είχε επίσης συνάντηση και με τον υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης και Υδάτων κ. Ze’ev Elkin, με τον οποίο συζήτησε συμπράξεις σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και η αφαλάτωση των υδάτων.
Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε:
«Πιστεύω ότι η Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας και Ισραήλ για την ενέργεια είναι αρκετά εύγλωττη. Οι σχέσεις των δυο χωρών συνολικά, αλλά και ειδικά στον ενεργειακό τομέα, ποτέ δεν ήταν σε καλύτερο επίπεδο.
Προχωρούμε αποφασιστικά για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med.
Με την ίδια βούληση θα προχωρήσουμε μαζί με τη Κύπρο για τη κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης, Κύπρου και Ισραήλ.
Οι ΑΠΕ και οι νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο ανοίγουν νέα πεδία συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.
Το ίδιο ισχύει και για την περιβαλλοντική πολιτική, με έμφαση στη συνεργασία σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης και αφαλάτωσης».
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης