Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Gazprom επιδιώκει να αυξήσει αναδρομικά την τιμή του φυσικού αερίου που πωλεί στην Πολωνία

Η Gazprom επιδιώκει να αυξήσει αναδρομικά την τιμή του φυσικού αερίου που πωλεί στην Πολωνία
Συνομιλίες Gazprom και PGNiG για αναδρομικές αυξήσεις των τιμών φυσικού αέριου από το 2017
Η Ρωσική Gazprom βρίσκεται σε συνομιλία με την κορυφαία εταιρεία φυσικού αερίου της Πολωνίας, PGNiG, για να αυξήσει αναδρομικά το κόστος του φυσικού αερίου που προμηθεύεται στη χώρα από το 2017, ανακοίνωσε την Τρίτη 16/6/2020 ο βραχίονας της Gazprom Export.

Η Gazprom Export δεν ανέφερε τι λόγους για την αύξηση των τιμών, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να αλλάζει αναδρομικά τις τιμές των συμβάσεων εάν οι spot τιμές έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά ή έχουν υπάρξει άλλες εξελίξεις στην αγορά.
Οι δύο εταιρείες είναι σε διαμάχη σχετικά με τις τιμές, η οποία οδήγησε σε απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου τον Μάρτιο ότι η Gazprom πρέπει να καταβάλει στην PGNiG περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι την 1η Ιουλίου.

Εάν η Gazprom Export καταλήξει σε συμφωνία με την PGNiG για αύξηση των τιμών αναδρομικά, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το ποσό που οφείλει στην πολωνική εταιρεία.
"Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι εταιρείες βρίσκονται σε συνομιλία για την αναθεώρηση των τιμών (φυσικού αερίου) που χρονολογούνται από το 2017. Η Gazprom Export πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την αναθεώρηση της τιμής προς τα πάνω", ανέφερε η ρωσική εταιρεία.
Η Gazprom ανέφερε επίσης ότι προσφεύγει στην απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου

Τη Δευτέρα, η Gazprom και η PGNiG υπέγραψαν παράρτημα στη σύμβασή τους, επιβεβαιώνοντας ότι θα χρησιμοποιήσουν διαφορετικό τύπο τιμολόγησης αφού το δικαστήριο διαιτησίας τον Μάρτιο αποφάσισε επίσης ότι ο τύπος στη μακροπρόθεσμη συμφωνία της PGNiG με την Gazprom πρέπει να αλλάξει για να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου αποσπάσματα.

Η PGNiG αγοράζει από την Gazprom το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που μεταπωλεί, βάσει σύμβασης που χρονολογείται από το 1996, και έχει δηλώσει συχνά ότι πληρώνει περισσότερα από τους ανταγωνιστές της στη Δυτική Ευρώπη.

Η PGNiG σε ανακοίνωση την Τρίτη δεν σχολίασε εάν θα δεχόταν αύξηση των τιμών, λέγοντας μόνο ότι η σύμβαση Yamal βάσει της οποίας αγοράζει φυσικό αέριο από τη Gazprom επιτρέπει την επαναδιαπραγμάτευση των τιμών κάθε τρία χρόνια.
Η πολωνική εταιρεία σημείωσε επίσης ότι η απόφαση του δικαστηρίου διαιτησίας δεν εμποδίζει τις εταιρείες να διαπραγματευτούν περαιτέρω τις τιμές της σύμβασης. Οι τιμές της σύμβασης μεταξύ των δύο εταιρειών δεν έχουν αποκαλυφθεί.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης