Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην Κίνα, έξαρση κορωνοϊού σε ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ινδία - Ανησυχία στην Ευρώπη

Συναγερμός στην Κίνα, έξαρση κορωνοϊού σε ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ινδία - Ανησυχία στην Ευρώπη
Εφιαλτικές εκτιμήσεις για περισσότερους από 201.000 νεκρούς στις ΗΠΑ στις αρχές Οκτωβρίου, ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές
Συναγερμός έχει σημάνει στην Κίνα από τη δυναμική επανεμφάνιση της επιδημίας του κορωνοϊού, τη στιγμή που ένα δεύτερο κύμα είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ ενώ σε έξαρση είναι τα κρούσματα και οι θάνατοι σε Ινδία και Λατινική Αμερική.
Στην Κίνα καταγράφεται αναζωπύρωση της επιδημίας για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο, με το Πεκίνο να είναι στο επίκεντρο και με τις Αρχές να κλείνουν και πάλι σχολεία, να απαγορεύουν τις μετακινήσεις και να στήνουν σημεία ελέγχου σε διάφορες συνοικίες της πόλης.
Στις ΗΠΑ όπου και εκεί παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων σε τουλάχιστον 22 Πολιτείες, οι εκτιμήσεις είναι εφιαλτικές για την πορεία της πανδημίας και τον αριθμό των θυμάτων, καθώς εκτιμάται πως οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 201.000 στις αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές.
Παράλληλα, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να θερίζει τη Λατινική Αμερική, όπου οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 80.000, την Ινδία, η οποία έφτασε ήδη στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και τη Ρωσία, όπου και εκεί καταγράφονται καθημερινά χιλιάδες κρούσματα του ιού.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη, η οποία άνοιξε χθες 15/6 τα σύνορα της, προσπαθεί να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και να σώσει τη φετινή τουριστική περίοδο, αν και δεν λείπει η ανησυχία ότι η μετακίνηση των πολιτών μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα έξαρση κρουσμάτων μια και ο ιός μπορεί να είναι σε φθίνουσα πορεία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει εξαλειφθεί.
Είναι χαρακτηριστικό όμως πως ακόμα και στη Νέα Ζηλανδία, η οποία εδώ και 24 ημέρες δεν είχε αναφέρει ούτε ένα νέο κρούσμα και είχε κηρυχθεί ως η πρώτη «covid – free» χώρα παγκοσμίως, αναφέρθηκαν σήμερα 15/6 δύο νέα κρούσματα.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι προσεγγίζουν τους  437 χιλιάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 3,9 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 8.034.461
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 436.899
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 2.1 14.026 και σε νεκρούς με 116.127
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 43.959 θανάτους και σε κρούσματα με 888.271  
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία  με 41.821 και πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 298.315
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 536.484 και 7.081 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 343.091 και 9.900 νεκρούς
- Έκτη σε κρούσματα η Ισπανία με 244.109 και 27.136 νεκρούς
- Έβδομη σε κρούσματα η Ιταλία με 237.290 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.371
- 'Όγδοο το Περού σε κρούσματα με 232.992 και 6.860 νεκρούς
- Στους 29.439 οι νεκροί στη Γαλλία, 194.305 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 186.839 και οι νεκροί σε 8.800
- Στους 17.580 οι νεκροί στο Μεξικό, στα 150.264 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.221 κρούσματα και 4.634 νεκρούς
- Στους 4.825 οι νεκροί στην Τουρκία, 179.831 τα κρούσματα
Image
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ – Φόβοι για περισσότερους από 201.000 νεκρούς ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές

Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ καθώς νεότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 201.000 νεκρούς έως τις αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου έναν μήνα πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτίμησε ότι θα πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον 201.129 θάνατοι από τον κορωνοϊό περί τις αρχές του Οκτωβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εκτίμηση αυτή είναι αυξημένη κατά 18% από τους 169.890 θανάτους που προέβλεπε μέχρι πρότινος.
Το Ινστιτούτο προειδοποιεί ότι η Φλόριντα θα είναι ανάμεσα στις πολιτείες που θα υποστούν τα βαρύτερα πλήγματα, καθώς αναμένει ότι θα καταγράψει 18.675 θανάτους (+186% από την 10η Ιουνίου, όταν προέβλεπε 6.559) ενώ παράλληλα αναθεωρεί προς το χειρότερο την εκτίμησή του για τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 στην Καλιφόρνια, όπου προβλέπει 15.155 θανάτους (+72% από τους 8.812 που ανέμενε ως εδώ) καθώς και στην Αριζόνα, όπου προβλέπει 7.415 (+56% από τους 4.762).
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Πολιτείες αυτές το τελευταίο διάστημα καταγράφουν νέα αύξηση κρουσμάτων, καθώς και αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία λόγω του κορωνοϊού, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία για το ότι ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων και έξαρσης της επιδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Πάντως και σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί από τον κορωνοϊό ανέρχονται σε 116.127 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 2,12 εκατομμύρια.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 385 θάνατοι, από 382 που είχαν αναφερθεί την προηγούμενη ημέρα.
Πρόκειται για τους χαμηλότερους ημερήσιους απολογισμούς που αναφέρονται από τα τέλη Μαρτίου, αν και δεν θεωρείται δεδομένο ότι οι αριθμοί αυτοί θα έχουν συνέχεια καθώς είναι συνηθισμένο να καταγράφονται μειωμένοι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων μετά το Σαββατοκύριακο.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι σε ημερήσια βάση καταγράφονται περίπου 20.000 κρούσματα, αριθμός που παρά τις προσπάθειες, δεν μπορεί να μειωθεί.
Η πανδημία μοιάζει να έχει μεταφερθεί από τη Νέα Υόρκη και το βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ προς μια ζώνη που εκτείνεται από τον νότο προς τη δύση.
Image
Φόβοι για δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Κίνα – Αυστηρά μέτρα στο Πεκίνο, απαγόρευση εξόδου

Υπό τον φόβο για την έξαρση ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού βρίσκεται η Κίνα ύστερα από τα δεκάδες νέα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο Πεκίνο.
Ήδη οι Αρχές έχουν θέσει σε καραντίνα και σε περιοριστικά μέτρα 22 συνοικίες του Πεκίνου, ενώ παράλληλα έχουν απαγορεύσει την έξοδο από την πόλη για πρόσωπα υψηλού κινδύνου καθώς και τις μετακινήσεις προς άλλες επαρχίες και περιοχές.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλα 27 νέα κρούσματα, αριθμός που αυξάνει το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε τουλάχιστον 106, γεγονός που συνιστά τη σοβαρότερη αναζωπύρωση του κορωνοϊού στην Κίνα από τον Φεβρουάριο, εντείνοντας έτσι την ανησυχία για το ότι είναι σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Αν και δεν έχει επιβληθεί lockdown παρόμοιο με αυτό στην Wuhan, σε πολλές γειτονιές του Πεκίνου έχουν στηθεί σημεία ελέγχου που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, οδοφράγματα και φυλάκια, τα σχολεία έχουν κλείσει ενώ στους δημότες συστήνεται σθεναρά να τηρούν αυστηρά τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση.
Σε όλους τους ανθρώπους που θεωρούνται υψηλού κινδύνου — όπως για παράδειγμα σε πρόσωπα που ήρθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα — απαγορεύεται πλέον να βγουν από την πόλη, ενώ η λειτουργία των ταξί και άλλων υπηρεσιών μεταφοράς εκτός πρωτεύουσας ανεστάλησαν.
Οι αρχές σε πολλές περιοχές επιβάλλουν εξάλλου πλέον καραντίνα σε επισκέπτες από το Πεκίνο.
Image
Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στο τεράστιο παζάρι τροφίμων Σινφάντι, αγορά χονδρικής στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πεκίνου όπου χιλιάδες τόνοι λαχανικών, φρούτων και κρέατος αλλάζουν χέρια καθημερινά.
Image
40 νέα κρούσματα σε όλη την χώρα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε σήμερα Τρίτη 16/6 ότι το προηγούμενο 24ωρο ενημερώθηκε για 40 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, τα 8 από τα οποία ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε περιπτώσεις ταξιδιωτών που είχαν μολυνθεί προτού αφιχθούν από το εξωτερικό την ηπειρωτική Κίνα.
Επτά ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία μετά την ανάρρωσή τους.
Ωστόσο 210 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, οι πέντε σε κρίσιμη κατάσταση.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.221 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Πάνω από 80.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική, οι μισοί στη Βραζιλία

Τους 80.000 ξεπέρασαν οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς εντοπίζονται στη Βραζιλία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στις περιοχές αυτές, ανέρχεται πλέον σε 1.681.378.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει υποστεί η Βραζιλία, η οποία το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 627 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, αριθμός αρκετά μειωμένος από τον μέσο όρο των περίπου 1.000 που ήταν την περασμένη εβδομάδα.
Συνολικά οι νεκροί υπολογίζονται σε 43.959.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως καταγράφηκαν περίπου 20.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το ίδιο διάστημα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 888.271.
Αν και πανδημία μαίνεται, πολλές πολιτείες και πόλεις έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και περιορισμού της κίνησης τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της κόπωσης μερίδας του πληθυσμού και των επανειλημμένων απαιτήσεων του προέδρου της χώρας να ξαναρχίσει η οικονομική δραστηριότητα.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε θανάτους και κρούσματα μετά τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, J. Bolsonaro έχει χαρακτηρίσει «γριπούλα» τον κορωνοϊό.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 439 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 3.427 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τη χώρα να ξεπερνά μακάβρια ορόσημα.
Πλέον ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στο Μεξικό ανέρχεται σε 17.580 νεκρούς επί συνόλου 150.264 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης.
Την ίδια στιγμή στην Χιλή, η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι παρέτεινε για τρεις μήνες την «κατάσταση συνταγματικής εξαίρεσης λόγω καταστροφής» στο πλαίσιο των μέτρων που έχει λάβει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τη νομική βάση που επιτρέπει ιδίως στον πρόεδρο Sebastian Pinera να αναπτύσσει τον στρατό στο εσωτερικό για να εγγυάται τη δημόσια τάξη.
Το μέτρο, που ανακοινώθηκε αρχικά τη 18η Μαρτίου, επιτρέπει ακόμη την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, που εφαρμόζεται εδώ και τρεις μήνες, καθώς και την επιβολή περιορισμού.
Η Χιλή δέχεται βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού όπου έχουν καταγραφεί 3.362 θάνατοι επί συνόλου 179.436 κρουσμάτων μόλυνσης.
Η Χιλή ήταν ένα από τα πρώτα κράτη της Λατινικής Αμερικής που κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προληπτικά, από την 7η Φεβρουαρίου.
Μερικές εβδομάδες αργότερα, έκλεισε τα σύνορά της, ανέστειλε τη λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και έθεσε σε εφαρμογή μια πολιτική μαζικών διαγνωστικών τεστ.
Όμως, αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες της περιφέρειας, η κυβέρνηση του Pinera επέλεξε μόνο τοπικούς περιορισμούς, στις εστίες μόλυνσης, και όχι γενικό περιορισμό του πληθυσμού.
Αν και οι τοπικές καραντίνες είχαν καλά αποτελέσματα στις πιο πλούσιες συνοικίες, αποκαλύφθηκε πως ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικές στις φτωχές συνοικίες.
Ο ρυθμός των νέων μολύνσεων αυξήθηκε δραματικά τον Μάιο και τον Ιούνιο, με τον μέσο όρο τους να φθάνει τα 5.000 κρούσματα καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες.
Η εξάπλωση γέμισε ασφυκτικά τις μονάδες εντατικές θεραπείας (ΜΕΘ) και ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει lockdown στο Σαντιάγο, την μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας όπου ζουν πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες.
Image
Μεγάλη εστία η Ινδία – Στα 332.424 τα κρούσματα

Η Ινδία εξακολουθεί να παραμένει μια μεγάλη εστία ανάπτυξης του κορωνοϊού καθώς μετρά 343.091 κρούσματα και 9.900 θανάτους.
Παρά το γεγονός ότι στην Ινδία είχε επιβληθεί γενικό lockdown έως τα τέλη Μαΐου, τα περιοριστικά μέτρα δεν απέδωσαν  καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται ραγδαία.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ινδία αποτελεί ήδη την τέταρτη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ένας στους τρεις πολίτες του Νέου Δελχί που έχουν υποβληθεί σε τεστ, έχει βρεθεί θετικός στον ιό.
Μάλιστα ινδικές εφημερίδες αναφέρουν πως το ποσοστό των πολιτών που έχει βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό ανέρχεται σε 30,5% όταν στην υπόλοιπη χώρα το ποσοστό αυτό είναι στο 7%.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Υγείας της τοπικής κυβέρνησης του Νέου Δελχί εισήχθη σήμερα στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και υποβάλλεται σε εξετάσεις για κορωνοϊό, την ώρα που στην Ινδία καταγράφηκαν περισσότερα από 10.500 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.
Ο Ινδός πρωθυπουργός N. Modi έχει συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των πολιτειών για να συζητήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της covid-19.
Το Νέο Δελχί, το Μουμπάι και το Τσενάι παραμένουν οι πλέον πληγείσες πόλεις. 

Ανοίγει η Ευρώπη τα σύνορα της

Τα σύνορα της ανοίγει από χθες Δευτέρα 15/6 η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από τη φετινή τουριστική χρονιά.
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προχωρούν στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το  Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez θα επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από χθες 15/6 η Ισπανία θα επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία θα άρει όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις αύριο Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται πως Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Παράλληλα, η άρση των περιοριστικών μέτρων συνεχίζεται.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Γαλλία προχωρά από χθες 15/6 στην επαναλειτουργία των καφέ και των εστιατορίων ενώ η Αγγλία ανακοίνωσε ότι λειτουργούν και πάλι εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, αν και όσοι μετακινούνται με τα δημόσια μέσα θα πρέπει να φορούν μάσκα.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει καλέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την 1η Ιουλίου και να συμφωνήσουν επί της σχετικής λίστας για τα ποιες θα είναι αυτές οι τρίτες χώρες, για τις οποίες θα αρθούν οι περιορισμοί.
Η Κομισιόν προτείνει η λίστα αυτή να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες.
Image
Δύο νέα κρούσματα στην covid – free Νέα Ζηλανδία μετά από 24 ημέρες

Ύστερα από 24 ημέρες κατά τις οποίες η Νέα Ζηλανδία δεν είχε καταγράψει ούτε ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σήμερα Τρίτη 16/6 εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα.
Όπως έγινε γνωστό τα δύο αυτά κρούσματα συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας είχε άρει όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς περιορισμούς αυτή την εβδομάδα με εξαίρεση τους ελέγχους στα σύνορα, αφού ανακοίνωσε πως δεν είχε πλέον κανένα νέο ή ενεργό κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η Νέα Ζηλανδία ήταν μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ανακοίνωσε την επάνοδό της στην ομαλότητα που γνώριζε προτού ξεσπάσει η παγκόσμια πανδημία.
Ωστόσο, η πρωθυπουργός Jacinda Ardern είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αυτό, τόσο διότι αναμένεται η επιστροφή Νεοζηλανδών στην πατρίδα τους όσο και γιατί επιτρέπεται ξανά η είσοδος στη χώρα υπό προϋποθέσεις.
Σημειώνεται ότι έως σήμερα η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει 22 θανάτους.
 
Αυστραλία: Σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών οι δυο μεγαλύτερες πολιτείες

Σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού σε βιβλιοθήκες, κοινοτικά κέντρα και nightclubs, θα προβούν οι δύο μεγαλύτερες πολιτείες της Αυστραλίας, όπως ανακοίνωσαν την Κυριακή 14/6 αξιωματούχοι, παρά την αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.
Η Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουλίου αίρεται ο περιορισμός για την είσοδο έως 50 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους όπως εστιατόρια και εκκλησίες, με την τήρηση όμως του ενός ατόμου ανά 4 τετραγωνικά μέτρα.
Ακόμη, θα επιτραπεί η λειτουργία των nightclubs και θα μπορούν να πραγματοποιηθούν φεστιβάλ μουσικής από τον Αύγουστο, εφόσον παραμείνει χαμηλός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.
Στο μεταξύ,  αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από την περασμένη Παρασκευή έχουν καταγραφεί 9 νέα περιστατικά.
Παράλληλα, από τις 22 Ιουνίου στη γειτονική Βικτόρια, όπου ισχύει περιορισμός για έως 20 άτομα σε παμπ και άλλους χώρους, θα επιτρέπονται έως και 50 καθήμενοι πελάτες στους εσωτερικούς χώρους τέτοιου είδους επιχειρήσεων, ενώ θα επιτραπούν και όλες οι αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά.

Μία μετάλλαξη στον νέο κορωνοϊό Covid-19 αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης

Μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά του να προσβάλει τα κύτταρα, συμπεραίνει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
Η έρευνα ενδέχεται να εξηγήσει γιατί τα πρώτα ξεσπάσματα της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου δεν είχαν ως αποτέλεσμα να κατακλυστούν και να κλονιστούν τα συστήματα υγείας σε βαθμό τέτοιο με άλλες εξάρσεις του ιού στη Νέα Υόρκη και την Ιταλία, σύμφωνα με ειδικούς στο Scripps Research.
Η μετάλλαξη, που ονομάζεται D614G, αυξάνει τον αριθμό των «αιχμών» του νέου κορωνοϊού, που του δίνουν το διακριτικό σχήμα του.
Αυτές οι «αιχμές» είναι που επιτρέπουν στον ιό να αγκιστρωθεί και να μολύνει τα κύτταρα.
«Ο αριθμός ή η πυκνότητα των λειτουργικών αιχμών του ιού είναι 4 ή 5 φορές μεγαλύτερος λόγω αυτής της μετάλλαξης», εξηγεί η Hieriun Choe, μία από τις βασικές συντάκτριες της μελέτης.
Οι ερευνητές λένε ότι παραμένει άγνωστο εάν αυτή η μικρή μετάλλαξη επηρεάζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς ή αυξάνει την θνητότητα.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης