Ενέργεια

Στη Δυτ.Μακεδονία ο Κ.Μουσουρούλης – Συνδιαμόρφωση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης με τοπικές κοινωνίες και φορείς

Στη Δυτ.Μακεδονία ο Κ.Μουσουρούλης – Συνδιαμόρφωση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης με τοπικές κοινωνίες και φορείς
«Μαζί θα φτιάξουμε το σχέδιο για την επομένη ημέρα της περιοχής», επισήμανε ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης, σε χθεσινές συναντήσεις του με τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση της Περιφέρειας
Συναντήσεις με το σύνολο των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με υπηρεσιακούς παράγοντες και παραγωγικούς φορείς, αλλά και επισκέψεις σε επιχειρήσεις της περιοχής, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης, Κωστή Μουσουρούλη, κατά την παραμονή του στη Δυτική Μακεδονία.

Σκοπός του κ. Μουσουρούλη ήταν να μεταβεί την περιοχή από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά του, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί εφικτό, καθώς λόγω περιορισμών αναβλήθηκε η επίσκεψή του. Ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης βρίσκεται ήδη από χθες Δευτέρα (15/6) στην περιοχή, πραγματοποιώντας συναντήσεις αρχικά με τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη και τους περιφερειακούς συμβούλους της συμπολίτευσης, και αμέσως μετά με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και τους συμβούλους τους.

Θα παραμείνει στη Δυτική Μακεδονία μέχρι την επόμενη Πέμπτη, 25 Ιουνίου, ώστε να συναντηθεί επίσης με σωματεία εργαζομένων της ΔΕΗ, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, εκπροσώπους τεχνικών εταιρειών, αλλά και τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Συναντήσεις που έχουν σκοπό το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης να συνδιαμορφωθεί τόσο με τις τοπικές κοινωνίες, όσο και με τους παραγωγικούς φορείς και τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής.

Ολοκληρώνεται η πλατφόρμα της δίκαιης μετάβασης

Ενδεικτική αυτού του σκοπού είναι η αναφορά που έκανε χθες ο ίδιος κατά τη συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, σημειώνοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται η πλατφόρμα της δίκαιης μετάβασης, όπου είναι αναρτημένες όλες οι προτάσεις των έργων των φορέων και η πορεία εξέλιξης τους, και στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι φορείς και οι πολίτες της περιοχής. Παράλληλα, στις ανησυχίες που εκφράστηκαν ότι «η κοινωνία και οι φορείς είναι απόντες από την διαδικασία και αποφασίζουν άλλοι για εμάς», ο κ. Μουσουρούλης απάντησε ότι «μαζί θα γράψουμε το σχέδιο και όχι κάποιοι άλλοι για εμάς».

Κατά τις χθεσινές συναντήσεις, ιεράρχησε ως πιο σημαντικές προτεραιότητες της Συντονιστικής Επιτροπής, της οποίας προΐσταται, την ολοκλήρωση του Master plan, τον μηχανισμό υλοποίησης των αποφάσεων που θα λαμβάνονται, το σχέδιο για τις χρήσεις γης και το μοντέλο των αδειοδοτήσεων που θα ακολουθήσει για τα έργα που θα γίνουν και τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν. Επίσης, προανήγγειλε ότι τον Δεκέμβριο του 2020 θα ακολουθήσει νέο πακέτο χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο ύψους 28 εκ ευρώ, για τη χρηματοδότηση δράσεων για την ενεργειακή μετάβαση της περιοχής.

Στην ατζέντα το θέμα των τηλεθερμάνσεων

Τις επόμενες ημέρες, ο κ. Μουσουρούλης θα συναντηθεί με δημάρχους, δημοτικά συμβούλια στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και την Φλώρινα, καθώς και τους δημάρχους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το θέμα των τηλεθερμάνσεων.

Επίσης, είναι προγραμματισμένες συναντήσεις με το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, το τοπικό Οικονομικό Επιμελητήριο, εξαγωγικές επιχειρήσεις της Φλώρινας και της Κοζάνης, αλλά και εταιρείες του αγροτικού τομέα. Παράλληλα, ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης θα επισκεφθεί αρκετές βιομηχανικές μονάδες στην περιοχή.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης