Αίγυπτος: H «Cairo Solar» επενδύει στην καθαρή ενέργεια – Κλειδί το κόστος του ηλεκτρισμού

Αίγυπτος: H «Cairo Solar» επενδύει στην καθαρή ενέργεια – Κλειδί το κόστος του ηλεκτρισμού
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μιλά στην Egyptian Streets για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην ενεργειακή αγορά
Τρία πράγματα είναι βέβαιο ότι θα συμβούν εάν εγκαταστήσετε ηλιακούς συλλέκτες στη στέγη σας: μειώνετε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά, εξοικονομείτε περισσότερα χρήματα και παράγετε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μπορούν να βοηθήσουν το κλίμα και τη χώρα συνολικά.

Σύμφωνα με την Egyptian Streets τα επόμενα χρόνια, η ζήτηση ενέργειας στην Αίγυπτο θα αυξηθεί καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται, ασκώντας επιπλέον πίεση στους ενεργειακούς πόρους της χώρας και οδηγώντας σε αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αυξανόμενης ζήτησης. Πρόσφατα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι τιμές για τα τέλη ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν μεταξύ 17 και 30% από την 1η Ιουλίου.

Επιπλέον, ο κόσμος θα κατευθυνθεί σε επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι γνωστό ότι παράγει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Ως εκ τούτου, το μέλλον και η σταθερότητα του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας θα εξαρτηθούν τελικά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προς το παρόν και τα τελευταία χρόνια, η Αίγυπτος προσπαθεί να διαφοροποιήσει την ενέργειά της, καθιστώντας μια από τις κορυφαίες χώρες της περιοχής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην πρόσφατη έκθεση Solar Outlook 2020.

Από τότε που ο Νόμος περί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Διάταγμα 203/2014), ο οποίος βοήθησε να ενθαρρυνθεί ο ιδιωτικός τομέας να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν εμφανιστεί στην αγορά άλλες πρωτοβουλίες εκτός από την KarmSolar,- η οποία ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεάι στην Αίγυπτο - για να λάβουν άδεια από την Αιγυπτιακή Ρυθμιστική Υπηρεσία Ηλεκτρισμού.
Η Egypt Streets μίλησε με τον Hatem Tawfik, διευθύνοντα σύμβουλο της Cairo Solar, μιας από τα success story της Αιγύπτου, σχετικά με τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και την εμπειρία της ως εταιρεία ηλιακής ενέργειας και χρηματοδότησης.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για το Cairo Solar και πώς ξεκίνησε;

«Ξεκινήσαμε κοντά στα τέλη του 2014, γνωρίζοντας ότι υπάρχει νέος νόμος για την ηλεκτρική ενέργεια (Νόμος περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 203 του 2014). Από τότε, γίναμε η πρώτη εταιρεία που βοηθά τους πελάτες να συνδεθούν στο δίκτυο τροφοδοσίας και να εξοικονομήσουμε πολλά χρήματα. Επικεντρωνόμαστε στην παροχή βοήθειας στους πελάτες μας για χρηματοδότηση για τη χρηματοδότηση του ηλιακού συστήματος υψηλής έντασης κεφαλαίου. Με αυτόν τον τρόπο, οι ταμειακές ροές τους δεν θα επηρεαστούν και αυτό που εξοικονομούν από την ηλεκτρική ενέργεια θα ισοδυναμεί με το ποσό που πληρώνουν ως δόση στην τράπεζα.
Προτιμούμε το σύστημα EPC (μηχανική, προμήθεια και κατασκευή), που σημαίνει ότι σχεδιάζουμε το σύστημά σας, προμηθεύουμε τον εξοπλισμό και κατασκευάζουμε τον ιστότοπο. Ουσιαστικά, ο πελάτης κατέχει τον ηλιακό σταθμό και εξοικονομεί 100 τοις εκατό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ανεξάρτητο σύστημα παραγωγών ενέργειας (IPP), όπου η εταιρεία κατέχει τα συστήματα σταθμών και τα πωλεί στον πελάτη για τιμή που είναι 20% χαμηλότερη από την κυβέρνηση.

Τι σας διαφοροποιεί από άλλες εταιρείες συλλογής ηλιακής ενέργειας;

Ως διοικητικό συμβούλιο, έχουμε μια ομάδα με πολύ ισχυρό χρηματοοικονομικό υπόβαθρο και δίκτυα χρηματοδότησης, τα οποία χρησιμοποιούμε για να βοηθήσουμε τους πελάτες να πληρώσουν δάνεια χαμηλού επιτοκίου για τους ηλιακούς σταθμούς τους. Αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημά μας.
Έχουμε επίσης χαμηλά επιτόκια, χαμηλές επιχορηγήσεις και η ταμειακή ροή δεν επηρεάζεται. Για τα πρώτα πέντε χρόνια του δανείου, αυτό που εξοικονομεί ο πελάτης στην ηλεκτρική ενέργεια είναι αυτό που πληρώνει ως δάνειο. Μετά την ολοκλήρωση των πέντε ετών, θα έχουν 20 χρόνια δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας.

Πείτε μας περισσότερα για μερικά από τα επιτυχημένα έργα σας

Μία από τις κύριες επιτυχίες μας περιλαμβάνει το έργο μας με την Hayah Academy. Το σχολείο είναι τεράστιο και λειτουργεί το πρωί και το βράδυ, αν και η ταράτσα τους παρείχε το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας.
Εγκατέστησαν έναν ηλιακό σταθμό και τώρα εξοικονομούν περίπου 1 εκατομμύριο λίρες ηλεκτρικής ενέργειας ο ένας τον άλλον, και αυτό είναι επίσης το ποσό που πληρώνουν σε δάνεια προς την τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι ό, τι κι αν εξοικονομήσει πληρώνεται με δόσεις. Ήταν ήδη ενάμιση χρόνο, οπότε μετά από 3 και μισό χρόνο θα γίνουν με τις δόσεις και θα αρχίσουν να εξοικονομούν ολόκληρα εκατομμύρια ή ένα εκατομμύριο μισό στις τσέπες τους, επιτυγχάνοντας ένα εσωτερικό ποσοστό απόδοσης 30 τοις εκατό . Αν ακολουθήσετε το μοντέλο IPP, θα είχαν εξοικονομήσει μόνο 6 τοις εκατό στην ηλεκτρική ενέργεια του λογαριασμού τους αντί για 30 τοις εκατό.
Κάναμε επίσης ένα έργο με την Mamiba Cosmetics, η οποία αναμένεται να τους βοηθήσει να εξοικονομήσουν περίπου ένα εκατομμύριο αιγυπτιακές λίρες το χρόνο. Έχουν γίνει και άλλα έργα με εταιρείες, εργοστάσια, ξενοδοχεία και αγροκτήματα.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες ευκαιρίες για ανάπτυξη στην αγορά;

Η συνεχής αύξηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια την προσεχή περίοδο, ακόμη και τώρα όπως μιλάμε και ακόμη και τα επόμενα δύο χρόνια, το καθιστά μια μεγάλη ευκαιρία, καθώς αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί επίσης η ζήτηση για φθηνότερη ενέργεια.
Μια άλλη ευκαιρία είναι ότι καθώς η οικονομία μεγαλώνει και αυξάνονται οι επενδύσεις, τα επιτόκια θα μειωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να δανειστείτε για φθηνότερα και τελικά να πληρώσετε λιγότερα χρήματα στην τράπεζα.
Έχουμε ακόμα μια ανεκμετάλλευτη αγορά και αναζητούμε οικονομικά συνειδητούς ιδιοκτήτες εργοστασίων, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ιδιοκτήτες σχολείων και πανεπιστημίων που ενδιαφέρονται μακροπρόθεσμα. Από τις 300 εταιρείες, έχουμε μερίδιο αγοράς 12% και θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό το μερίδιο αγοράς.

Γιατί πιστεύετε ότι η ηλιακή ενέργεια δεν έχει γίνει ακόμα πιο σημαντική;

Αυτό συμβαίνει επειδή η ενέργεια εξακολουθεί να επιδοτείται. Η κυβέρνηση αγόρασε πρόσφατα μια υπερπροσφορά μονάδων παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου με επικεφαλής τη Siemens, και έτσι θέλουν να χρησιμοποιούν τις γεννήτριες Siemens αντ 'αυτού.
Αυτό που εύχομαι να συμβεί είναι ότι θα υπήρχαν χαμηλότοκα ηλιακά δάνεια για κάθε πελάτη που θέλει να εγκαταστήσει ηλιακή ενέργεια, οπότε θα πληρώνουν μόνο 3% ή 4% για το δάνειο τους.
Θα ήθελα επίσης να δω τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας από 14 σε 5%, διότι αυτό θα έκανε το ηλιακό σύστημα 9 % φθηνότερο, και αυτό συμβαίνει ήδη με τα έργα IPP, πληρώνουν φόρο 5% αντί φόρου 14%.

Γιατί πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη στιγμή για να επενδύσετε στην ηλιακή ενέργεια;

Όποιος επενδύει στην ηλιακή ενέργεια θα καταλήξει να εξοικονομήσει πολλά χρήματα και παράλληλα να παράγει καθαρή ενέργεια, οπότε γίνονται παραγωγός παρά καταναλωτής. Ομοίως, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησα την εταιρεία, διότι ήθελα να εξοικονομήσω χρήματα, να παράγω καθαρή ενέργεια και να βοηθήσω τη χώρα. Η ίδια φόρμουλα ισχύει για όλους τους άλλους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης