Ενέργεια

Γ. Θωμάς: Έως το τέλος του καλοκαιριού θα είναι έτοιμο το master plan της μετάβασης στην μετά τον λιγνίτη εποχή

Γ. Θωμάς: Έως το τέλος του καλοκαιριού θα είναι έτοιμο το master plan της μετάβασης στην μετά τον λιγνίτη εποχή
Ο κ. Θωμάς τόνισε ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσω των οποίων θα προσελκυσθούν σημαντικές επενδύσεις

Έως το τέλος του καλοκαιριού θα είναι έτοιμο το master plan της μετάβασης στην μετά τον λιγνίτη εποχή της Δυτική Μακεδονίας και της Αρκαδίας. Το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές αρχές και την κοινωνία των δυο περιοχών το Φθινόπωρο για να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου και να αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2021.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς μιλώντας σήμερα στο Φόρουμ των Δελφών ενώ σημείωσε ότι έχει διαμορφωθεί ειδικό μεταβατικό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του οποίου θα στηριχθούν έργα στις δυο περιοχές έως ότου ενεργοποιηθεί το πλήρες σχέδιο.

Παράλληλα όπως είπε ο κ. Θωμάς υιοθετούνται ειδικές ρήτρες με στόχο την εγκατάσταση παραγωγικών επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία.

Επίσης έκανε ειδική αναφορά στις νομοθετικές παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για νέα έργα ΑΠΕ και ενός του Ιουνίου θα γίνει ένας αντίστοιχος διαγωνισμός.

Ο κ. Θωμάς τόνισε ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσω των οποίων θα προσελκυσθούν σημαντικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη μετάβαση στη νέα εποχή των έξυπνων δικτύων.

Τέλος ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι σχεδιάζονται ειδικά προγράμματα στήριξης παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  αλλά και στα κτίρια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ αμέσως μετά το καλοκαίρι θα βγει στον αέρα το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης