Ενέργεια

«Προσωπικό στοίχημα» για τον υπουργό η συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος

«Προσωπικό στοίχημα» για τον υπουργό η συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα η προστατευόμενη περιοχή Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) της Κρήτης, θα ενταχθεί σε ειδικό χωροταξικό, κάτι που εκκρεμεί από το 2015

"Προσωπικό στοίχημα για εμένα, είναι να συμβάλω στην προστασία του περιβάλλοντος με έργα" ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, που συνεδρίασε για να εγκρίνει τον διορισμό της προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του νέου "Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής" (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην δημιουργία του νέου αυτού Οργανισμού, που δημιουργείται μετά την πρόσφατη ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου και έχει ως αποστολή να είναι σύμβουλος του υπουργείου σε θέματα πολιτικής για την κλιματική αλλαγή, αλλά και ο κεντρικός φορέας στον οποίο θα ενταχθούν όλοι οι μέχρι σήμερα φορείς διαχείρισης προστατευόμενων φορέων.

Ο υπουργός εξήγησε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ενιαίου Οργανισμού, λέγοντας ότι "παρ' όλο που το 30% της χώρας είναι ενταγμένο σε προστατευόμενες περιοχές, τελικά, έξω από μεγάλα λόγια, δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα μέχρι σήμερα". Όταν ανέλαβα, είπε, βρήκα να υπάρχουν "36 φορείς διαχείρισης σε όλη την χώρα, εκ των οποίων οι 28 είχαν ενεργό διοικητικό συμβούλιο, αλλά και αυτοί δεν είχαν ούτε το αναγκαίο προσωπικό, ούτε την υποδομή, αλλά ούτε και τους αναγκαίους πόρους, καθώς η χρηματοδότησή τους ήταν με 8 εκατ. ευρώ - ένα ποσό που δεν επαρκεί για μια τέτοια αποστολή που έχουν".

Στο ΟΦΥΠΕΚΑ, σημείωσε ο υπουργός, θα ενσωματωθούν οι όλοι υφιστάμενοι φορείς, και θα έχει 24 διοικητικές μονάδες, όσες και τα ειδικά διαχειριστικά σχέδια που θα αποκτήσει η χώρα. Αναφορικά με τους εργαζόμενους, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως το υφιστάμενο προσωπικό των φορέων θα αξιολογηθεί από το ΑΣΕΠ, αλλά η εμπειρία των υπαλλήλων θα μετρήσει, ενώ ο Οργανισμός, εκτός από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ως έσοδα θα έχει και μια επιπρόσθετη πηγή εσόδων: το τέλος από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με ήπιο τρόπο μέσα στις προστατευόμενες περιοχές, και το οποίο θα πηγαίνει στον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης, παράλληλα ανακοίνωσε ότι σύντομα η προστατευόμενη περιοχή Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) της Κρήτης, θα ενταχθεί σε ειδικό χωροταξικό - κάτι που εκκρεμεί από το 2015 - ενώ ανέφερε πως θα ήθελε να ασχοληθεί προσωπικά και για τα μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα του Κυπαρισσιακού κόλπου, όπου υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης