Τελευταία Νέα

ΣΠΕΦ: Δύο ταχύτητες στην περιβαλλοντική αδειοδότηση Φ/Β

ΣΠΕΦ: Δύο ταχύτητες στην περιβαλλοντική αδειοδότηση Φ/Β
Δυστυχώς η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με αναφορές μελών μας, ακολουθεί διαφορετική πολιτική και δεν προχωρεί στην περιβαλλοντική αδειοδότηση αντίστοιχων αιτημάτων που της κατατίθενται, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του ΣΠΕΦ

Επιστολή προς το ΥΠΕΝ απέστειλε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, με αφορμή τις δύο ταχύτητες που διαμορφώνονται στην περιβαλλοντική αδειοδότηση Φ/Β<1 MW σε ΓΓΥΠ από τις Περιφέρειες.

Αναλυτικά:

Αξιότιμε κε Υπουργέ, κε Υφυπουργέ κα Γεν. Γραμματέα και κε Περιφερειάρχη

Σε συνέχεια της ψήφισης του ν. 4643/2019 και εν προκειμένω του άρθρου 24 που καθιστά επιτρεπτή την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ονομαστικής ισχύος έως 1 MW σε ΓΓΥΠ, το Υπουργείο Ενέργειας εξέδωσε την ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/31378/1207 από 27/3/20, την οποία και απέστειλε μεταξύ άλλων σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας, με την οποία και ξεκαθαρίζεται πως η εφαρμογή του κριτηρίου του 1% θα ανήκει αποκλειστικά στον αρμόδιο διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ / ΑΔΜΗΕ) προκειμένου αυτός να χορηγήσει την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης και όχι στις αρμόδιες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών της Χώρας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, Περιφέρειες της Χώρας χορηγούν κανονικά Απαλλαγές από ΕΠΟ σε αιτήματα επενδυτών για την ανάπτυξη Φ/Β σταθμών < 1 MW σε ΓΓΥΠ υπό την ρητή επιφύλαξη της τήρησης του κριτηρίου του 1% που θα ελέγχεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή, οπότε και οι επενδυτές έχουν πλέον την δυνατότητα να καταθέτουν πλήρη φάκελο στον ΔΕΔΔΗΕ για Όρους Σύνδεσης «κλειδώνοντας» έτσι την χρονική σειρά πρωτοκόλλου που τους αναλογεί, στοιχείο εξόχως κρίσιμο για την περαιτέρω εξέλιξη των επενδύσεων, αφού όπως είναι γνωστό ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος στα δίκτυα ΜΤ τελεί εν γένει σε ανεπάρκεια.

Δυστυχώς η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με αναφορές μελών μας, ακολουθεί διαφορετική πολιτική και δεν προχωρεί στην περιβαλλοντική αδειοδότηση αντίστοιχων αιτημάτων που της κατατίθενται, αναμένοντας την προβλεπόμενη στον ν. 4643/2019 ΚΥΑ των Υπουργείων Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο η πολιτική αυτή δημιουργεί στρεβλώσεις σε βάρος των επενδύσεων εντός Στερεάς Ελλάδας, αφού η χωρητικότητα των γραμμών ΜΤ εξαντλείται από επενδύσεις εκτός ΓΓΥΠ και έτσι το όποιο περιθώριο απομείνει δεν θα επαρκεί για τις επενδύσεις εντός ΓΓΥΠ. Όπως είναι γνωστό σημαντικό μέρος των γραμμών ΜΤ κατά μήκος του διέρχεται από αμφότερα τα ήδη γαιών, οπότε ο ανταγωνισμός και η στρέβλωση που δημιουργείται είναι ουσιαστική. Η στρέβλωση μάλιστα καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς και τον φόρτο εργασίας του ΔΕΔΔΗΕ και το τι συνεπάγεται αυτός σε χρόνους εξέτασης. Μπορεί βεβαίως ο ΔΕΔΔΗΕ να μην δύναται πριν εκδοθεί η ΚΥΑ να εξετάσει αιτήματα Φ/Β σε ΓΓΥΠ, ωστόσο η κατοχύρωση πρωτοκόλλου με πλήρη φάκελο με δεδομένη και τη χρονική καθυστέρηση εξέτασης είναι κομβικής σημασίας και από διοικητική άποψη πέραν της τεχνικής του ηλεκτρικού χώρου που προαναφέρθηκε.

Σε συνέχεια των ανωτέρω παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε ώστε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας -και όποιες τυχόν άλλες κωλυσιεργούν, προχωρήσουν τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις Φ/Β έργων έως 1 MW σε ΓΓΥΠ στην βάση της ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/31378/1207 όπως άλλες Περιφέρειες ήδη πράττουν.
Επίσης παρακαλούμε όπως επισπεύσετέ την έκδοση της προβλεπόμενης στο ν. 4643/2019 ΚΥΑ για τα Φ/Β<1 MW σε ΓΓΥΠ.

Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση,
Δρ. Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος
Γιώργος Σαμαράς – Γεν. Γραμματέας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης