Πλυντήριο ρούχων: Όταν θέλουμε να «ξεβγάλουμε» τα περιττά έξοδα

Πλυντήριο ρούχων: Όταν θέλουμε να «ξεβγάλουμε» τα περιττά έξοδα
Υπάρχουν αρκετές διαφορές από συσκευή σε συσκευή
Πόσες φορές έχουμε σκεφτεί ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί σωστό προγραμματισμό και κυρίως διάθεση για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή που λέγεται καθαριότητα.
Κομμάτι αναπόσπαστο της καθαριότητας είναι και το πλυντήριο ρούχων το οποίο αν και θεωρείται μια ιδιαίτερη διευκόλυνση, μπορεί να επηρεάσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που προχωράμε σε αλόγιστη χρήση του.Ερευνώντας την αγορά, σε άλλους θα υπενθυμίσουμε και σε άλλους θα γνωστοποιήσουμε κάποιες βασικές πρακτικές οι οποίες θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας έως και 70%.

Συμβουλές:

Ανεξάρτητα από τις συμβουλές που θα αναφερθούν, σημαντικός παράγοντας θεωρείται ο τρόπος χρήσης του πλυντηρίου που θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας.
Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετά μοντέλα πλυντηρίου με διαβαθμισμένη ενεργειακή συμπεριφορά που μπορούν να προσφέρουν ποικίλες υπηρεσίες στις ανάγκες μας.
Μάλιστα, υπάρχουν μοντέλα που εξοικονομούν έως και 50% ή ακόμη και 70% περισσότερο ρεύμα.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ένα σημερινό μοντέλο κλάσης Α+++-10% (10% καλύτερης από την Α+++) δαπανά ετησίως 137 kWh, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ 53% λιγότερο.Ειδικότερα:

Α. Μπορούμε να επιλέξουμε πλυντήριο με μικρή κατανάλωση νερού και ρεύματος. Υπάρχουν αρκετές διαφορές από συσκευή σε συσκευή.

Β. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά στους 60 °C όσο και στους 90 °C και με τα νέα προγράμματα και καθαριστικά ακόμα και στους 40 °C.

Ας προτιμήσουμε λοιπόν τη λειτουργία σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Οι σύγχρονες σκόνες πλυσίματος και τα απορρυπαντικά λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά,  σε χαμηλότερες θερμοκρασίες,  εκτός αν έχουμε πολύ βρώμικα ρούχα. Η θερμοκρασία του νερού ξεπλύματος δεν επηρεάζει τον καθαρισμό, για αυτό το λόγο, πάντα ρυθμίζουμε το πλυντήριο να ξεπλένει σε κρύο νερό.

Γ. Μειώνουμε το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει το πλυντήριό μας: Τα πιο αποδοτικά πλυντήρια, που είναι διαθέσιμα σήμερα, στην αγορά αναγράφουν, στην ετικέτα Α+++ και καταναλώνουν τουλάχιστον 20% λιγότερη ενέργεια από ένα πλυντήριο της τάξης Α+. Όμως, ακόμα και ανάμεσα σε πλυντήρια ενεργειακής κλάσης Α+++ παρατηρούνται μεγάλες διαφορές, στην κατανάλωση. Συγκεκριμένα οικονομικά μοντέλα καταναλώνουν μέχρι και 40% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με άλλα, που ανήκουν επίσης στην κλάση ως Α+++

Δ. Γεμίζουμε το πλυντήριο όσο το δυνατόν περισσότερο: Περιμένουμε να γεμίσει, εντελώς, το πλυντήριο, προτού το βάλουμε, σε λειτουργία. Οι περισσότεροι συνηθίζουν να βάζουν λιγότερα ρούχα, στον πλυντήριο, παρά να το γεμίζουν. Δύο μισογεμισμένα πλυντήρια καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι ένα εντελώς γεμάτο. Μια πρόσφατη έρευνα, που έγινε, σε 109 πλυντήρια, από τη ICRT, το επιβεβαιώνει. Τα πλυντήρια που γεμίζουν μόνο στο 40% της χωρητικότητάς τους, αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας, από 42% ως 95%, ανά κιλό υφάσματος. Παρόμοια αποτελέσματα έδειξαν και για την κατανάλωση νερού, καθώς ως και 90% παραπάνω νερό καταναλώνεται, ανά κιλό ρούχων.

Επιλέγουμε οικολογικά προγράμματα: Τα οικολογικά προγράμματα είναι γνωστό ότι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και νερό, αλλά το πλύσιμο και το στίψιμο σε αυτόματα προγράμματα διαρκούν περισσότερο. Όταν ο χρόνος αυξάνεται, μπορούμε να επιλέξουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες, κάτι το οποίο μας εγγυάται το ίδιο αποτέλεσμα καθαριότητας. Εξοικονομούμε, όμως, ενέργεια.
Σβήνουμε το πλυντήριο: Βεβαιωνόμαστε ότι το πλυντήριο έχει βγει, από την πρίζα, όταν δεν είναι σε λειτουργία, διαφορετικά, καταναλώνει ρεύμα.
Να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο κατά τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο και να επιλέγουμε το οικονομικό πρόγραμμα.

www.worldenergynews.gr


worldenergynews.gr