Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

FED: Τα επιτόκια παραμένουν μηδενικά μεχρι και το 2022 - Στο -6,5% η ύφεση, ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και 2022

FED: Τα επιτόκια παραμένουν μηδενικά μεχρι και το 2022 - Στο -6,5% η ύφεση, ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και 2022
H FED κρατά μηδενικά τα επιτόκια για την επόμενη διετία - Ο Powell άφησε ανοιχτό το ενεδεχόμενο νέου δημοσιονομικού πακέτου στήριξης
Η FED θα κρατήσει τα μηδενικά επιτόκια μέχρι το 2022, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη 10/6 μετά την συνεδρίαση.
Θεωρεί ότι οι χρηματροοικονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν αλλά τα ρίσκα παραμένουν.
Θα συνεχίσει την στήριξη σε ομόλογα αμερικανικού δημοσίου και στεγαστικές ομολογίες.
Το ενεργητικό της FED έχει φτάσει τα 7,21 τρισ δολάρια.
Nωρίτερα ο L.Kudlow επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Trump εξέφρασε την αισιοδοξία του για εντυπωσιακή βελτίωση της απαοσχόλησης στους επόμενους μήνες και σημείωσε ότι η οικονομία στις ΗΠΑ γυρισε από την ύφεση.
Ο Αμερικανός Υποικ Steven Μnuchin αναμένει ισχυρή ανάκαμψη στο γ και δ τρίμηνο του 2020.
Πάντως ο κεντρικός τραπεζίτης ο J.Powell άφησε ανοιχτό κατά την ομιλία - συνέντευξή του περαιτέρω δημοσιονομικό πακέτο ενίσχυσης λέγοντας ότι η FED και το Κογκρέσσο ενδεχομένως να έχουν να κάνουν από κοινού και άλλα πράγματα για την οικονομία.
Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι το πρώτο πακέτο ήταν έγκαιρο και ικανό από πλευράς μεγέθους.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν νωρίτερα και οι δηλώσεις Mnuchin για νέο stimulus.
Επίσης ο Powell ανέφερε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα υφιστάμενα ρίσκα, όπως και οι αγορές.


H αναλυτική ανακοίνωση


Aναλυτικά, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα, το 2020 η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,5% τo 2020, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2021 και το 2022 (5% και 3,5% αντίστοιχα).
Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,3% το 2020, και θα υποχωρήσει στο 6,5% το 2021 και το 5,5% το 2022.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2% ως το 2022, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 0,8%.
Τα στελέχη της Fed είπαν επίσης ότι θα διατηρήσουν τον τρέχοντα ρυθμό αγορών εντόκων γραμματίων και διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων, δίνοντας τέλος στις εβδομαδιαίες μειώσεις.
«Τους προσεχείς μήνες, η Federal Reserve θα αυξήσει την ποσότητα εντόκων και ενυπόθηκων ομολόγων που διακρατεί, τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς» σημειώνουν οι αξιωματούχοι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.


Χρήση εργαλείων


Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο. Στόχοι είναι η επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης και η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Fed.
Η πανδημική κρίση προκάλεσε τεράστιες δυσκολίες και απώλειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο.
Ο κορωνοϊός αλλά και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποτροπή της εξάπλωσής του επέφεραν τεράστιο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα.
Η χαμηλότερη ζήτηση και οι σημαντικά μειωμένες τιμές στο πετρέλαιο συγκρατούν τον πληθωρισμό και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε χαμηλά επίπεδα.
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν.
Αυτή η βελτίωση εν μέρει ανακλά τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πίστωσης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων από 0% έως 25%.
Τα επιτόκια θα διατηρήσουν αυτό το εύρος μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
Κατά τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών στη θέση της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις πραγματικές και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με τον μέγιστο στόχο απασχόλησης και τον συμμετρικό στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.
Αυτή η αξιολόγηση θα λάβει υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, δείκτες πληθωριστικών πιέσεων και προσδοκιών και αναγνώσεις για τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις.
Για να υποστηρίξει τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τους επόμενους μήνες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει τις συμμετοχές της σε τίτλους του Δημοσίου.
Επιπλέον, το Open Market Desk θα συνεχίσει να προβαίνει σε μεγάλης κλίμακας πράξεις επαναγορά.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης