Ενέργεια

Κ.Χατζηδάκης: Απαντάμε χωρίς κραυγές στις τουρκικές προκλήσεις και μέσω της συμφωνίας για τον East Med

Κ.Χατζηδάκης: Απαντάμε χωρίς κραυγές στις τουρκικές προκλήσεις και μέσω της συμφωνίας για τον East Med
Το ενεργειακό μοντέλο αλλάζει τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς όσο και οικονομικούς, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας πριν από λίγο στο Forum των Δελφών
«Η Τουρκία είναι μια παραφωνία στην ευρύτερη περιοχή». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια του Forum των Δελφών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις και την απάντηση της ελληνικής πλευράς ειδικά σε ό,τι αφορά τις έρευνες πετρελαίου.
Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση εισηγήθηκε στη Βουλή η οποία και τις επικύρωσε, δυο συμβάσεις για έρευνες πετρελαίου σε δυο οικόπεδα στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και πρόσθεσε ότι πλέον εναπόκειται στις εταιρίες να κάνουν τις επόμενες κινήσεις.
«Δίνουμε τις απαντήσεις μας χωρίς κραυγές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι απαντήσεις έχουν δοθεί στην Τουρκία τόσο στον Έβρο όσο και μέσω της συμφωνίας με το Ισραήλ και την Κύπρο για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Περιγράφοντας την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης σημείωσε ότι αλλάζει το μοντέλο τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς όσο και οικονομικούς και ανέφερε ως παράδειγμα τόσο το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης όσο και τη διακοπή λειτουργίας ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ρεύματος στα νησιά μέσω της δημιουργίας διασυνδέσεων όπως αυτή της Κρήτης με την Αττική η οποία συμβασιοποιήθηκε σήμερα.
Υπενθύμισε ότι ο λιγνίτης επιβαρύνει τη ΔΕΗ με 200-300 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ σημείωσε ότι η εξοικονόμηση ΥΚΩ μέσω της διασύνδεσης Κρήτης Αττικής θα φθάσει στα 400 εκατ ευρώ ετησίως. Σημείωσε ότι μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης θα κατευθυνθούν στις περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, αλλά και τα νησιά όπου θα σβήσουν μονάδες ντίζελ περίπου 1,7 δις ευρώ, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι μέσω των κονδυλίων αυτών να στηριχθεί ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας μέσω της δημιουργίας μονάδων παραγωγής μπαταριών ή άλλων προϊόντων στις λιγνιτικές περιοχές.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στην εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στα νησιά ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι εφόσον δεν θέλουμε ούτε τον λιγνίτη αλλά ούτε και τις ΑΠΕ θα πρέπει να βρούμε εναλλακτική λύση. Κυρίως κατέληξε πρέπει να συζητήσουμε με όρους σοβαρότητας και να προχωρήσουμε όχι μόνο με βάση την αρχή της πλειοψηφίας αλλά και με τους κανόνες της νομιμότητας.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης