Ενέργεια

Το νέο ρεκόρ της Βρετανίας «απεξάρτησης» από τον άνθρακα - Ο στόχος για τον Μάρτιο του 2021

Το νέο ρεκόρ της Βρετανίας «απεξάρτησης» από τον άνθρακα - Ο στόχος για τον Μάρτιο του 2021
Το προηγούμενο ρεκόρ (Ιούνιος 2019) «απεξάρτησης από τον άνθρακα» ήταν 18 μέρες, 6 ώρες και 10 λεπτά

Ένα σημαντικό κατόρθωμα αναμένεται να πετύχει η Βρετανία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (10/6). Όπως αναμεταδίδει το BBC, θα συμπληρωθούν δύο μήνες χωρίς καύση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.
Πριν από μια δεκαετία περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προερχόταν από τον άνθρακα. Ο COVID-19 μείωσε στην χώρα την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, τα τέσσερα εναπομείναντα εργοστάσια καύσης άνθρακα ήταν από τα πρώτα που έβαλαν λουκέτο.
Το προηγούμενο ρεκόρ (Ιούνιος 2019) «απεξάρτησης από τον άνθρακα» ήταν 18 μέρες, 6 ώρες και 10 λεπτά. Πριν από μια δεκαετία, μόλις το 3% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προήλθε από αιολική και ηλιακή ενέργεια, την οποία πολλοί άνθρωποι είδαν ως δαπανηρή επιλογή.

Το σήμερα

Τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική βιομηχανία στον κόσμο, καθώς και το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο. Ταυτόχρονα, η Drax, ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας της χώρας, ακολουθεί διαφορετική πορεία προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται επίσης στο Γιορκσάιρ, παράγει 5% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Πριν από μια δεκαετία, ήταν ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο διευθύνων Σύμβουλος της Drax, Will Gardiner εξηγεί ότι: «Ο άνθρακας δεν ήταν πλέον το μέλλον. Μειώσαμε τις εκπομπές CO2 που υπολογίζονταν στους20 εκατομμύρια τόνους ετησίως σχεδόν στο μηδέν. Θα εξαλείψουμε τον άνθρακα μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους».
«Μέχρι στιγμής φέτος οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα και αυτό δεν συνέβη ποτέ πριν» πρόσθεσε ο Dr Simon Evans του Carbon Brief.

Η ανακοίνωση της Drax προ κορωνοϊού

Εκτός μίγματος ηλεκτροπαραγωγής θέτει τον άνθρακα από τον Μάρτιο του 2021 ο ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένο Βασιλείου Drax. Το χρονικό ορόσημο προηγείται κατά πολλοίς των εθνικών στόχων που μιλούν για απόσυρση των μονάδων άνθρακα το 2025, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

«Η Drax δεν επιδιώκει να χρησιμοποιεί άνθρακα μετά τον Μάρτιο του 2021, όμως οι δύο εναπομείνασες μονάδες θα παραμείνουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 σε συμμόρφωση με τις υφιστάμενες συμφωνίες στα πλαίσια των μηχανισμών ισχύος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης