Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι συζητείται στις συνομιλίες ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για την εμπορία εκπομπών άνθρακα

Τι συζητείται στις συνομιλίες ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για την εμπορία εκπομπών άνθρακα
Η εμπορία εκπομπών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από την αγορά άνθρακα της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να συνδέσει το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (EU ETS) με οποιοδήποτε νέο αντίστοιχο βρετανικό σύστημα χωρίς εγγυήσεις ότι δεν θα υποτιμούσε την αγορά άνθρακα της ένωσης, δήλωσαν στο Reuters διπλωμάτες και αξιωματούχοι γνώστες των συνομιλιών για το Brexit.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε σχέδια αυτό το μήνα για να ξεκινήσει το δικό του σύστημα εμπορίας εκπομπών από το 2021 όταν υλοποιηθεί το Brexit. Η Βρετανία εκτιμά ότι το σύστημά της θα μπορούσε να συνδεθεί με το EU ETS "εάν ταιριάζει στα συμφέροντα και των δύο πλευρών".

Η σύνδεση των δύο αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ για τις σχέσεις μετά το Brexit σχετικά με ζητήματα όπως το εμπόριο, η ασφάλεια και το κλίμα.
«Η προτεραιότητα της ΕΕ είναι να διασφαλίσει ότι η ρύθμιση ΕΕ-ΗΒ δεν θα διαταράξει τη λειτουργία του EU ETS», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι το είδος της εμπορικής σχέσης CO2 της Ελβετίας με την ΕΕ ήταν εκτός ορίων για τη Βρετανία.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία είναι εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελούσε πολύ μεγαλύτερη απειλή για το δικό μας ETS εάν συνδέονται χωρίς ισχυρότερες διασφαλίσεις », δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Επί του παρόντος, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι εκπομπών της Βρετανίας αντιστοιχούν στις φιλοδοξίες της ΕΕ και το προτεινόμενο νέο ETS θα έχει ανώτατο όριο εκπομπών 5% από την ποσόστωση της Βρετανίας στην ΕΕ.
Ωστόσο, το Λονδίνο δεν ήταν πρόθυμο να συμπεριλάβει δεσμεύσεις για το κλίμα στη νέα συμφωνία ΕΕ-ΗΒ, ενώ οι Βρυξέλλες θέλουν εγγυήσεις ότι ένα μέρος δεν θα μπορούσε να αποκτήσει αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω μελλοντικών αποφάσεων σχετικά με την τιμολόγηση του άνθρακα - μια αρχή «ίσων όρων ανταγωνισμού» που ακολουθεί η ΕΕ σε άλλα πρότυπα πολιτικής από την εργασία έως τις κρατικές ενισχύσεις.

«Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συμφωνήσουν κανόνες σχετικά με το τι θα συνέβαινε εάν η ΕΕ αλλάξει τον στόχο της για το κλίμα το 2030 και προσαρμόσει το ETS για να επιτύχει τον νέο στόχο - θα αναγκαστεί το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει το ίδιο;», δήλωσε ο
Ενώ η Ελβετία τροποποιεί το εθνικό ETS για να ακολουθήσει τους κανόνες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βέβαιο ότι θα απορρίψει παρόμοιους όρους, δεδομένου ότι μία από τις κύριες υποσχέσεις του Brexit ήταν να βγάλει τη Βρετανία από την τροχιά των κανονισμών της ΕΕ και να της επιτρέψει να καθορίσει τους δικούς της κανόνες .


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης