Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Η συμφωνία για συμμόρφωση προϋπόθεση για συνάντηση του ΟΠΕΚ +

Η συμφωνία για συμμόρφωση προϋπόθεση για συνάντηση του ΟΠΕΚ +
Ο ΟΠΕΚ + επιδιώκει αντιστάθμιση της χαμηλής συμμόρφωσης του Μαΐου
Οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ + θα μπορούσαν ακόμη να πραγματοποιήσουν υπουργική τηλεδιάσκεψη αυτή την εβδομάδα εάν το Ιράκ και άλλοι που δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις υπάρχουσες περικοπές εφοδιασμού συμφωνήσουν να ενισχύσουν την προσήλωσή τους σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters την Πέμπτη 4/6/2020 .

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και συμμάχων με επικεφαλής τη Ρωσία, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ +, συζητά πότε θα πραγματοποιήσει υπουργικές συνομιλίες για να συζητήσει μια πιθανή επέκταση των υφιστάμενων περικοπών.

Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να μειώσει την προσφορά κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Μάιο και τον Ιούνιο, μετά την κρίση του κορωνοϊού που έπληξε τη ζήτηση. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υπερδιπλασιαστεί μετά την πτώση κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι τον Απρίλιο, αλλά η αναποφασιστικότητα για το εάν θα παρατείνουν αυτές τις περικοπές ρεκόρ έχει επηρεάσει την αγορά από την Τετάρτη.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι βασικοί παίκτες του ΟΠΕΚ +, θέλουν να επεκτείνουν το υπάρχον επίπεδο περικοπών, αλλά μια πρόταση της Αλγερίας η οποία κατέχει την σημερινή προεδρία του ΟΠΕΚ για συνάντηση σήμερα Πέμπτη 4/6/2020 καθυστέρησε εν μέσω συνομιλιών για κακή συμμόρφωση ορισμένων παραγωγών.

"Υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των υπουργών σχετικά με τη δυνατότητα αντιστάθμισης της κακής συμμόρφωσης τον Μάϊο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο", ανέφερε μια πηγή του ΟΠΕΚ +.

Το Ιράκ και η Νιγηρία, και οι δύο καθυστερημένοι στις προηγούμενες περικοπές του ΟΠΕΚ +, έχουν δείξει χαμηλότερη συμμόρφωση με τις συγκρατήσεις που εφαρμόστηκαν από τον Μάιο σε σύγκριση με τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ στον Κόλπο, όπως η Σαουδική Αραβία.

Μια υπουργική διάσκεψη θα μπορούσε να κληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιθανώς την Παρασκευή, εάν υπήρχε συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές.

Το Ριάντ ετοιμαζόταν για σκληρές συνομιλίες, δήλωσε ο αναλυτής της SEB Bjarne Schieldrop.

«Όχι μόνο ωθούνται να συμμορφωθούν πλήρως με τη συμφωνία που προχωρά, αλλά τους ζητείται επίσης να αντισταθμίσουν αυτό που δεν πέτυχαν», είπε. «Αυτό ακούγεται πολύ ψηλό και η πρώτη μας αντίδραση είναι ότι ποτέ δεν θα συμβεί».

Οι παραγωγοί είναι ανακουφισμένοι από τις περικοπές προσφοράς που αντιστάθμισαν τη μείωση της ζήτησης που προκλήθηκε από lockdown για να αποφευχθεί η εξάπλωση του coronavirus. Η ζήτηση ανακάμπτει καθώς αυτοί οι περιορισμοί μειώνονται.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak δήλωσε ότι η αγορά πετρελαίου ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειψη από 3 εκατομμύρια έως 5 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο, ανάλογα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τον ΟΠΕΚ +, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Vladimir Putin δεν είχε σχέδια να μιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Donald Trump ή άλλους αρχηγούς κρατών σχετικά με το θέμα, αλλά είπε ότι η αγορά πετρελαίου σταθεροποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης