Ενέργεια

Ουγγαρία και Σερβία ενισχύουν την ενεργειακή συνεργασία - Αρχίζουν εισαγωγές φυσικού αερίου από τον Οκτώβριο

Ουγγαρία και Σερβία ενισχύουν την ενεργειακή συνεργασία - Αρχίζουν εισαγωγές φυσικού αερίου από τον Οκτώβριο
Ουγγαρία και η Σερβία θα διπλασιάσουν τη διασυνοριακή ικανότητα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ουγγαρία μπορεί να αρχίσει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Σερβία από τον Οκτώβριο του 2021, μόλις τεθεί σε λειτουργία η διασυνοριακή υποδομή, δήλωσε την Πέμπτη 4/6/2020 ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto μέσω Facebook.

Η Ουγγαρία, η οποία εργάζεται εδώ και χρόνια για να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο μακριά από τη Ρωσία, θα αναπτύξει περαιτέρω υποδομές εάν οι εταιρείες ναυτιλίας φυσικού αερίου θέλουν να υπερβούν την τρέχουσα προγραμματισμένη ετήσια διασυνοριακή χωρητικότητα των 6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, πρόσθεσε.

Ο αγωγός νότιου φυσικού αερίου, που ονομάζεται Balkan Stream, τμήμα του αγωγού Turkish Stream θα μεταφέρει ρωσικό αέριο από την Gazprom μέσω των Βαλκανίων, μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ουγγαρίας.
Ο Turkish Stream εγκαινιάστηκε επίσημα στις αρχές του 2020, αλλά η κατασκευή συνεχίζεται στα Βαλκάνια για να γίνει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι της κυρίαρχης ουκρανικής διαδρομής που έχει ακολουθήσει το ρωσικό αέριο στην Ανατολική Ευρώπη.

Αρκετές πρόσφατες ανακοινώσεις έδειξαν ότι το έργο συνεχίζει να επιταχύνεται. Η Βουλγαρία στοχεύει να ολοκληρώσει το τμήμα της μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Boyko Borisov τη Δευτέρα.
Η Ουγγαρία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα τριπλασιάσει την ικανότητα διασυνοριακής αποστολής φυσικού αερίου προς τη Σλοβακία, επεκτείνοντας περαιτέρω έναν επιθυμητό διάδρομο φυσικού αερίου Βορρά-Νότου σε ολόκληρη την περιοχή.

Αναζητώντας εναλλακτικές πηγές, η Βουδαπέστη βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με πολλούς παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς για να αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω λιμένα LNG στην Κροατία μόλις τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Szijjarto πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία και η Σερβία θα διπλασιάσουν τη διασυνοριακή ικανότητα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας τους και θα συντονίσουν την ενεργειακή πολιτική μέσω μιας προγραμματισμένης νέας περιφερειακής ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η χωρητικότητα πυρηνικής ενέργειας 2 gigawatt (GW) της Ουγγαρίας - που θα διπλασιαστεί μόλις ολοκληρώσει την επέκταση του πυρηνικού σταθμού Paks - θα παράσχει ισχύ βάσης για να συμπληρώσει την υδροηλεκτρική υποδομή της Σερβίας, δήλωσε ο Szijjarto.

Οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας όταν το επιτρέπουν οι αγορές και παραγωγή επιπλέον ηλεκτρικής ενέργειας όταν υπάρχει επιπλέον ζήτηση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης