Το κόστος για την αποθήκευση ηλιακής, αιολικής και μπαταρίας έχει μειωθεί σημαντικά από το 2010 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον. Αυτή η ταχεία πτώση του κόστους θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση στις επενδύσεις και τις πολιτικές του ενεργειακού συστήματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Πρόκειται για μια σημαντική συγκυρία για την Κίνα, η οποία συζητά τώρα εάν θα κατασκευάσει εκατοντάδες νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα τη δεκαετία του 2020, παρά την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και την οικονομική δυσχέρεια στον τομέα.
Αν η χώρα της Ασίας χρησιμοποιήσει τους πιο αποδοτικούς πόρους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι πολύ πιθανό να παράγει το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας από «μη ορυκτές πηγές» ως το 2030 συμπεριλαμβανομένων των αιολικών, ηλιακών, υδροηλεκτρικών και πυρηνικών και με κόστος περίπου 10% χαμηλότερο.
Εξισορρόπηση προτεραιοτήτων
Λέγεται συχνά ότι οι ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεταβλητές και ακριβές. Ωστόσο, η πρόσφατη καινοτομία στην τεχνολογία και η διαθεσιμότητα φθηνότερης αποθήκευσης άλλαξαν τις προοπτικές του κλάδου.
H Κίνα θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές από τον τομέα της ενέργειας με χαμηλότερο συνολικό κόστος, βασιζόμενη περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευση.
Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και άλλα οφέλη, όπως η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας.
Είναι απαραίτητοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι καθώς και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
www.worldenergynews.gr