IRENA: Η ενέργεια από ανανεώσιμες είναι σημαντικά φθηνότερη από τα ορυκτά καύσιμα

IRENA: Η ενέργεια από ανανεώσιμες είναι σημαντικά φθηνότερη από τα ορυκτά καύσιμα
Η έκθεση διαπιστώνει διατήρηση της πτωτικής τάσης στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές, χάρη στην αύξηση της παραγωγής και τις τεχνολογικές βελτιώσεις

Όλο και πιο φθηνές έχουν καταστεί οι ΑΠΕ σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Ειδικότερα, η έκθεση «Κόστος παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2019» υπογραμμίζει ότι κατά μέσο όρο νέα φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά πάρκα έχουν μικρότερο κόστος σε σύγκριση με την διατήρηση της λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα.
Μάλιστα, τα τελευταία αποτελέσματα της δημοπρασίας δείχνουν ότι αυτή η προαναφερθείσα τάση επιταχύνεται, ενισχύοντας την περίπτωση να εξαλειφθεί πλήρως ο άνθρακας.

Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ηλιακή και αιολική ενέργεια συνέχισε να μειώνεται σημαντικά μεταξύ 2010 και 2019. Συγκεκριμένα, η μείωση για την συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια έφτασε στο 47%, το 82% για την ηλιακή (φωτοβολταϊκά), 39% για την αιολική ενέργεια και 29% για υπεράκτια αιολική ενέργεια.
Η IRENA είπε ότι τον επόμενο χρόνο έως και 1200 GW υπάρχουσας χωρητικότητας άνθρακα θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο κόστος σε σύγκριση με αυτό που παράγεται μέσω των νέων φωτοβολταϊκών.
Ενδεικτικό της όλης αυτής περίπτωσης, είναι το γεγονός ότι αν αντικατασταθεί ένας σταθμός άνθρακα συνολικής ισχύος 500 GW από έναν φωτοβολταϊκό σταθμό την πρώτη χρονιά και ένα χερσαίο αιολικό την επόμενη, η μείωση του κόστους θα ανέλθει σε 23 δισ. δολάρια και θα ελαττωθούν οι ετήσιες εκπομπές CO2 κατά περίπου 1,8 γιγατόνους.

Τέλος, η IRENA καταλήγει στο ότι η πτώση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές οφείλεται στη βελτίωση των τεχνολογιών, των οικονομιών κλίμακας, των αυξανόμενων ανταγωνιστικών αλυσίδων εφοδιασμού και της αυξανόμενης εμπειρίας των κατασκευαστών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης