Τελευταία Νέα

Σε θέση οδηγού οι μετοχές ηλιακής ενέργειας για την ανάκαμψη της αγοράς

Σε θέση οδηγού οι μετοχές ηλιακής ενέργειας για την ανάκαμψη της αγοράς
Ποιές μετοχές του κλάδου της ηλιακής ενέργειας πρωτοστατούν στην άνοδο

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει κάθε πτυχή της ενεργειακής βιομηχανίας, αλλά αυτό θα επηρεάσει λιγότερο τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με το Oilprice, στον τομέα των ΑΠΕ οι μετοχές σε εταιρείες ηλιακής ενέργειας, όπως η Enphase και η SolarEdge, καθώς και η Invesco Solar ETF (TAN), σημείωσαν άνοδο και αναμένεται να αυξηθούν μακροπρόθεσμα, λόγω των φωτεινών μακροπρόθεσμων προοπτικών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο. Είναι μια άποψη που ασπάζεται μάλιστα και ο Olivier Garret, διευθύνων σύμβουλος της RiskHedge, με άρθρο του στο περιοδικό «Forbes».

Αναμφισβήτητα, τα lockdowns που προκάλεσε η πανδημία, δημιούργησε τεράστια αβεβαιότητα σε όλους τους κλάδους και τις υπηρεσίες. Οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να γίνουν δυσκολότερες ενόψει της οικονομικής ύφεσης που πιθανώς θα ακολουθήσει. Παράλληλα, η πανδημία επιβραδύνει την προσθήκη εγκατεστημένης ισχύος και την χωρητικότητα των εγκαταστάσεων.

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση για τις ΑΠΕ αυξήθηκε φέτος (περίπου 1% από το 2019) σε αντίθεση με τις άλλες πηγές ενέργειας. Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθεί κατά σχεδόν 5% παρά  τις καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, υπογράμμισε ο ΙΕΑ. Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την αύξηση της χωρητικότητας των φωτοβολταϊκών, η ηλιακή ενέργεια θα σημειώσει σημαντική άνοδο μέσα στο έτος.

Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές των μετοχών και τις αποδόσεις των αποθεμάτων ανανεώσιμης ενέργειας σε σύγκριση με τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Imperial College Business School σε συνεργασία με τον IEA. Η έκθεση έδειξε ότι «τα χαρτοφυλάκια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαπραγματεύονται δημοσίως έχουν σημειώσει σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές και χαμηλότερη μεταβλητότητα έναντι των ορυκτών καυσίμων κατά τα τελευταία 10 χρόνια και κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Imperial College London.

Στην αμερικανική ομάδα εταιρειών ορυκτών καυσίμων στην έκθεση περιλαμβάνονται οι Exxon, Chevron και 160 άλλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ το ανανεώσιμο χαρτοφυλάκιο περιλάμβανε την First Solar, Enphase, Sunrun, SunPower και 15 άλλες εταιρείες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης