Ενέργεια

Καναδάς: Η Suncor "βλέπει" τα ηλεκτρικά οχήματα να διαταράσσουν τη ζήτηση πετρελαίου

Καναδάς: Η Suncor
H πανδημία έδειξε το μέλλον του ενεργειακού συστήματος
Η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα και άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να διαταράξει τη ζήτηση αργού πετρελαίου σε παρόμοια κλίμακα με την πανδημία κορωνοϊού, δήλωσε τη Δευτέρα 1/6/2020 ο διευθύνων σύμβουλος της Suncor Energy Inc.

Τα σχόλια είναι μια αυστηρή πρόβλεψη σε έναν κλάδο που συχνά υποβαθμίζει τον αντίκτυπο της ηλεκτροδότησης και δείχνει τις προβλέψεις της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για να δικαιολογήσουν νέες επενδύσεις και επεκτάσεις αγωγών.

Ο Καναδάς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ο τομέας αντιπροσωπεύει το 10,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.

«Ενώ το πετρέλαιο και το αέριο του Καναδά θα παραμείνουν σημαντικό μέρος του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος για κάποιο χρονικό διάστημα, πρέπει να εκμεταλλευτούμε νέες ευκαιρίες που προσφέρουν ελκυστικές προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Suncor Mark Little σε άρθρο για το περιοδικό Corporate Knights του Καναδά, από κοινού με την CEO της Alberta Innovates, Laura Kilcrease.

«Το προσωρινό οικονομικό lockdown που προκλήθηκε από την πανδημία του 2020 μας δίνει μια ματιά σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον όπου ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μας συστήματος θα μπορούσε να διαταράξει τη ζήτηση σε παρόμοια κλίμακα».

Το οικονομικό shutdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του επιτόπου εδάφους σταμάτησε, μειώνοντας τη ζήτηση καυσίμων κατά περίπου 30% παγκοσμίως. Η Suncor, ο νούμερο 2 παραγωγός πετρελαίου του Καναδά, μείωσε την παραγωγή και το μέρισμα της κατά περισσότερο από το μισό.

Ο τομέας αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενη πίεση από τους επενδυτές για περιβαλλοντικούς λόγους.

Το ταμείο πλούτου ύψους 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Νορβηγίας τον Μάιο έθεσε στη μαύρη λίστα Suncor και άλλους μεγάλους παραγωγούς για την παραγωγή υπερβολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης