ΙΕΑ: Γιατί τριπλασιάστηκαν οι επενδύσεις σε χερσαία αιολικά την τελευταία τριετία

ΙΕΑ: Γιατί τριπλασιάστηκαν οι επενδύσεις σε χερσαία αιολικά την τελευταία τριετία
Καθοριστικός παράγοντας η ανακαίνιση του εξοπλισμού (repowering) των υφιστάμενων αιολικών πάρκων

Ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τις ΑΠΕ αυξήθηκαν συγκρατημένα το 2019, κατά 1%, λόγω της υπεράκτιας αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος κεφαλαίου για ορισμένες τεχνολογίες συνέχισε να μειώνεται, σύμφωνα με μελέτη της ΙΕΑ.

Για παράδειγμα, το κόστος εγκατάστασης για φωτοβολταϊκά πάρκα μειώθηκε κατά περισσότερο από 10%, λόγω διάφορων υποστηρικτών πολιτικών (πχ την επέκταση των ανταγωνιστικών δημοπρασιών).
Επίσης, όσον αφορά την αιολική ενέργεια και τα αιολικά πάρκα, είναι σε θέση να παράγουν πλέον μεγαλύτερη ποσότητα ισχύος με μικρότερο αριθμό στροβίλων. Η τάση αυτή δημιουργεί μειώσεις στη λειτουργία και το κόστος συντήρησής τους.
Βέβαια, είναι δεδομένο ότι οι επενδυτές στρέφονται περισσότερο στις ΑΠΕ σε σύγκριση με το παρελθόν.
Από την πλευρά των επενδύσεων, οι όροι χρηματοδότησης έχουν βελτιωθεί παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται σε χαμηλότερα βασικά επιτόκια και χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου. Οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά για να τονώσουν την ανάπτυξη και να αυξήσουν τα περιθώρια των δανειοδοτήσεων.

Ραγδαία ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Η αιολική ενέργεια είναι ήδη μια σημαντική πηγή επενδύσεων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα καλύτερα να είναι προ των πυλών, όπως σημειώνει η ανάλυση.
Σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη της εν λόγω πηγής ενέργειας είναι ο προηγμένος εξοπλισμός των αιολικών πάρκων  και τα καινούργια εξαρτήματα των στροβίλων. Σήμα κατατεθέν της νέας σελίδας, αποτελεί η ανακαίνιση του εξοπλισμού (repowering) των υφιστάμενων αιολικών πάρκων. Συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της χωρητικότητας αλλά και τη μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης.

Μεταξύ των επενδύσεων που λαμβάνουν χώρα στις ΑΠΕ, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δαπανάται στην χερσαία αιολική ενέργεια.
Μάλιστα, περισσότερο από το 10% έχει αφιερωθεί στην αγορά των ΗΠΑ και της Ευρώπης την τελευταία τριετία.
Επιπλέον, καθώς όλο και περισσότερες ανεμογεννήτριες συμπληρώνουν την διάρκεια ζωής τους (υπολογίζεται στα 20-25 χρόνια), το repowering αναμένεται να αυξηθεί σταθερά και να φτάσει τα 10 δισ. δολ ετησίως.
Πρόκειται για ποσοστό δύο έως τρεις φορές υψηλότερα από το αντίστοιχο των ετών 2017-2019.

Τέλος, η διαδικασία του Repowering στις ΗΠΑ την περίοδο 2017-2019 ήταν πάνω από δέκα φορές υψηλότερες από το αντίστοιχο που απαιτείται για την ανακαίνιση των υφιστάμενων αιολικών πάρκων.
Μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική επιλογή για τους κατασκευαστές, οι οποίοι φαίνονται προς το παρόν απρόθυμοι να δεσμεύσουν σημαντικά χρηματικά ποσά στη νέα τάξης πραγμάτων που διαμορφώνεται στην αγορά λόγω της τρέχουσας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης