Τριετής θα είναι η απόσβεση της εθελουσίας της ΔΕΗ σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ κ. Κ.Χατζηδάκη
Συνεδριάζει αύριο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ προκειμένου να εξετάσει τρία μείζονος σημασίας ζητήματα αρχής γενομένης από την έγκριση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης για το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Τα οικονομικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου και αναμένονται με ενδιαφέρον αν και σε αυτά δεν θα καταγράφονται οι επιπτώσεις από το lockdown το οποίο επιβλήθηκε στα μέσα Μαρτίου και το οποίο οδήγησε σε μείωση κατά 10% της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ. Ποσοστό πολύ μικρότερο σε σχέση με τους αρχικούς φόβους που φαίνεται ότι περιορίζει τις πιέσεις στη ρευστότητα της επιχείρησης.
Τούτου δοθέντος έχει μεγάλη σημασία για το πως θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα και αν θα τεκμηριώνουν τα ευεργετήματα των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά το 2019 με στόχο να βοηθηθεί η βιωσιμότητα και τα EBITDA της επιχείρησης.
Πάντως για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ρευστότητας το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά υπολογίζεται σε ανάγκες της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους, το αυριανό διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη λήψη πιστωτικής γραμμής 160 εκατ. ευρώ από την EBRD.
Έγκριση του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης
Η σχετική απόφαση έχει ληφθεί ήδη από την Τράπεζα μετά την θετική ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης της ΔΕΗ και το δάνειο χορηγείται για τη χρηματοδότηση της εταιρίας με κεφάλαια κίνησης, λόγω της κρίσης που προκάλεσε στην Ελλάδα ο κορωνοϊός
Τρίτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί κατά την αυριανή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο τη ΔΕΗ είναι η έγκριση του προγράμματος παροχής κινήτρων προς τους εργαζόμενους για εθελούσια έξοδο τους από την επιχείρηση.
Δικαιούχοι 55 ετών και άνω
Το πρόγραμμα αφορά 1000 μισθωτούς που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, ανεξαρτήτως εάν έχουν θεμελιώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στους οποίους θα δοθεί μπόνους 20.000 ευρώ πλέον της αποζημίωσης της τάξης των 15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκη το κόστος θα αυτοχρηματοδοτηθεί από την ΔΕΗ και θα αποσβεστεί σε 3 χρόνια, όπως είπε στο Mega.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα που εντάσσεται στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, έχει ήδη συμφωνηθεί με τη ΓΕΝΟΠ και αφορά τους μισθωτούς που εργάζονται στα ορυχεία και στους σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας, στον Τομέα Συντήρησης Βορείου Ελλάδος, στο ΚΕΕ Πτολεμαΐδας, στη ΣΤΕ Καρδιάς, το προσωπικό της ΔΥΑΕ που εργάζεται στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και όσους εργαζομένους ανήκουν στη Γενική Διεύθυνση Λιγνιτικής Παραγωγής αλλά έχουν έδρα τη Δυτική Μακεδονία.
Αντίστοιχη απόφαση θα ληφθεί και για τους μισθωτούς των θυγατρικών «Λιγνιτική Μελίτης» και «Λιγνιτική Μεγαλόπολης». Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ διατηρεί το δικαίωμα να παρατείνει, με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου, τη θητεία ορισμένων μισθωτών με βάση τις ανάγκες της έως 30 Ιουνίου 2021, με εξασφαλισμένο το μπόνους των 20.000 ευρώ κατά την αποχώρησή τους.
Το προσωπικό που εργάζεται τόσο στο ορυχείο Αμυνταίου όσο και στον ΑΗΣ Αμυνταίου και δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης τίθεται στη διάθεση των υπηρεσιών προκειμένου από 1ης Ιουνίου 2020 να γίνει η απόσπαση ή η οριστική μετακίνησή του.
www.worldenergynews.gr