Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο του 2023 της διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης από την EuroAsia Interconnector

Ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο του 2023 της διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης από την EuroAsia Interconnector
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του φορέα υποστήριξης, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου παρείχαν πλήρη πολιτική στήριξη στο αίτημα στον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF)
Τις θερμές της ευχαριστίες προς τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για την πλήρη πολιτική τους στήριξη, εκφράζει η EuroAsia Interconnector, ο επίσημος φορέας υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος ΕΚΕ-PCI3.10 Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα(Κρήτη).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυπριακών συμφερόντων εταιρείας, υποβλήθηκε αίτημα στον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) για την υλοποίηση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης.

«Η EuroAsiaInterconnector εκφράζει ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και στους δύο αρμόδιους υπουργούς, τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, για τον πλήρη συντονισμό και την υποστήριξή τους στην ηλεκτρική διασύνδεση που τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, το τελευταίο ενεργειακά απομονωμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Υποθαλάσσια διασύνδεση 1208 χλμ.

Όπως προστίθεται, η EuroAsia Interconnector παραμένει προσηλωμένη στην έγκαιρη υλοποίηση της υποθαλάσσιας διασύνδεσης 1208 χλμ. που συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω Κρήτης τον Δεκέμβριο του 2023. Η EuroAsia Interconnector, ως κορυφαίο ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ), είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) για έργα ύψους 8,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με σκοπό τη διευθέτηση όλων των παραμέτρων που θα διασφαλίσουν την τεχνική συμβατότητα του Κρήτη-Αττική με τις διασυνδέσεις Κρήτης-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ, αποφασίστηκε πρόσφατα η σύσταση κοινής επιτροπής από τους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς Ελλάδας και Κύπρου, ΑΔΜΗΕ και ΔΣΜΚ αντίστοιχα, την «Αριάδνη Interconnection» και την EuroAsia Interconnector.

Τη σχετική εξουσιοδότηση έδωσαν η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Α. Σδούκου, και ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου, Στέλιος Χειμώνας, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Κατά την τηλεδιάσκεψη, επανεπιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η ισχυρή πολιτική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο PCI έργο. Κι αυτό γιατί οι διασυνδέσεις Κρήτης-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ είναι απαραίτητες, ώστε να άρει η Κύπρος την υφιστάμενη ηλεκτρική της «απομόνωση», αλλά και για να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για ενίσχυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μίγμα έως το 2030.


Κ.Δ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης