Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Σε χαμηλό εικοσαετίας η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Μάιο - Από την Σ. Αραβία οι μεγαλύτερες περικοπές

Σε χαμηλό εικοσαετίας η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Μάιο - Από την Σ. Αραβία οι μεγαλύτερες περικοπές
Άντλησαν 24,77 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αυτόν τον μήνα χαμηλότερα κατά 5,91 εκατ. bpd από τον Απρίλιο
Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ έφτασε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών τον Μάιο, καθώς η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες άρχισαν να προχωρούν σε μείωση του εφοδιασμού, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, αν και η Νιγηρία και το Ιράκ καθυστέρησαν στο να υλοποιήσουν το μερίδιό τους στις περικοπές.

Κατά μέσο όρο, ο 13μελής οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου άντλησε 24,77 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την έρευνα, χαμηλότερα κατά 5,91 εκατομμύρια bpd από το αναθεωρημένο ποσοστό του Απριλίου.

Εν τω μεταξύ το πετρέλαιο δέχθηκε πιέσεις την Παρασκευή 29/5/2020, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του μήνα, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο να καταγράψει τον καλύτερο μήνα στην ιστορία του, καθώς η αύξηση της ζήτησης και οι ρεκόρ μειώσεις της προσφοράς έχουν ωθήσει τις τιμές υψηλότερα.
Το αμερικανικό West Texas Intermediate, βρίσκεται σε καλό δρόμο για να τερματίσει τον Μάιο με κέρδος 74%. Θα είναι ο δεύτερος καλύτερος μήνας του WTI από τον Σεπτέμβριος του 1990, όταν κέρδισε 44,6%.

Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η άνοδος των τιμών ακολουθεί την απότομη πτώση -ρεκόρ και ότι το πετρέλαιο έχει ακόμα τρόπους να προχωρήσει προτού ανακτήσει τα παλιά υψηλά. Με άλλα λόγια, το WTI στα 33 $ ανά βαρέλι δεν είναι κάτι που πρέπει να γιορτάσουμε.

"Σίγουρα δεν αισθάνεται ότι ήταν ο καλύτερος μήνας του πετρελαίου ποτέ", δήλωσε η Regina Mayor, επικεφαλής ενέργειας της KPMG. «Τα χαμηλά $ 30 για το WTI είναι σαφώς καλύτερα από ό, τι ήμασταν στα τέλη Απριλίου, αλλά δεν αρκεί για να επαναφέρουμε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής», πρόσθεσε.

Περί τις 18:40 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 0,12% στα 33,75 δολάρια το βαρέλι και το Brent υποχωρούσε κατά 0,88% στα 34,93 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του τον περασμένο μήνα συμφώνησαν σε μείωση της παραγωγής για να αντισταθμίσουν τη χαμηλή ζήτηση και των τιμών που προκλήθηκαν από την κρίση του κορωνοϊού. Η χαλάρωση των κρατικών lockdowns και η χαμηλότερη προσφορά βοήθησαν τις τιμές του πετρελαίου να υπερδιπλασιαστούν σε σύγκριση με ένα χαμηλό 21 ετών κάτω από τα 16 $ το βαρέλι τον Απρίλιο.

"Ο ΟΠΕΚ έχει κάνει μια ισχυρή αρχή τον Μάιο με την τελευταία περικοπή παραγωγής του, μειώνοντας την προσφορά κατά 5 εκατομμύρια bpd σε σύγκριση με τον Απρίλιο", δήλωσε στο Reuters ο Daniel Gerber, διευθύνων σύμβουλος της Petro-Logistics, ο οποίος αξιολογεί την παραγωγή του ΟΠΕΚ παρακολουθώντας αποστολές δεξαμενόπλοιων.

«Ωστόσο, η συμμόρφωση δεν είναι τέλεια. Λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες μεταξύ της υιοθέτησης και της έναρξης της συμφωνίας, πολλές χώρες είχαν ήδη δεσμεύσει όγκους σε αγοραστές και δεν κατάφεραν να μειώσουν την προσφορά στα συμφωνημένα επίπεδα. "

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, συμφώνησαν να μειώσουν την προσφορά κατά 9,7 εκατομμύρια bpd ρεκόρ από την 1η Μαΐου. Το μερίδιο του ΟΠΕΚ, το οποίο θα γίνει από 10 μέλη με βάση την παραγωγή τους τον Οκτώβριο του 2018, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι 6,084 εκατομμύρια bpd.

Μέχρι στιγμής, τον Μάιο, παρέδωσαν 4,48 εκατομμύρια bpd της υποσχεθείσας μείωσης, που αντιστοιχεί σε 74% συμμόρφωση.

Η παραγωγή του Μαΐου θα ήταν η χαμηλότερη του ΟΠΕΚ από το 2002.

Η μεγαλύτερη πτώση προήλθε από τη Σαουδική Αραβία, η οποία άντλησε 11,7 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο. Η προσφορά της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο τον Ιούνιο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ μείωσαν επίσης σημαντικά. Και οι δύο είχαν επίσης αυξήσεις ρεκόρ τον Απρίλιο.

Το Ιράκ, μείωσε την παραγωγή και τις εξαγωγές από το νότο της χώρας, αν και στο 38% η συμμόρφωσή του ήταν πολύ χαμηλότερη από εκείνη των μελών του ΟΠΕΚ του Κόλπου.

Η Νιγηρία, πραγματοποίησε μόνο το 19% της υποσχεθείσας μείωσής της, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Βενεζουέλα και το Ιράν μείωσαν την παραγωγή τον Μάιο, ενώ η προσφορά της Λιβύης ήταν σταθερή. Και οι τρεις εξαιρέθηκαν από τις περικοπές λόγω κυρώσεων των ΗΠΑ ή εσωτερικών ζητημάτων που περιορίζουν την παραγωγή.

Το Ιράν σημειώνει μείωση στη χρήση καυσίμων λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, επιδεινώνοντας τον αντίκτυπο των κυρώσεων στον εφοδιασμό. Η Βενεζουέλα, αμφισβητώντας τόσο τις κυρώσεις των ΗΠΑ όσο και τη μακροπρόθεσμη μείωση της παραγωγής, σημείωσε μια άλλη πτώση στις εξαγωγές.

Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη υποχώρησε από τις 18 Ιανουαρίου λόγω αποκλεισμού λιμένων και πεδίων από ομάδες πιστές στον διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ. Η παραγωγή ήταν κατά μέσο όρο 100.000 bpd τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα Reuters βασίζεται σε στοιχεία αποστολής που παρέχονται από εξωτερικές πηγές, τα στοιχεία ροής Refinitiv Eikon, πληροφορίες από ανιχνευτές δεξαμενόπλοιων, όπως η Petro-Logistics και η Kpler, και πληροφορίες που παρέχονται από πηγές σε εταιρείες πετρελαίου, τον ΟΠΕΚ και συμβούλους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης