Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Α.Γεωργιάδης: Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας για τη «στροφή» σε νέο παραγωγικό μοντέλο

Α.Γεωργιάδης: Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας για τη «στροφή» σε νέο παραγωγικό μοντέλο
Η νέα ενεργειακή αγορά έχει καθυστερήσει πολύ, ανέφερε από την πλευρά του ο Μιχάλης Στασινόπουλος της Viohalco στη συζήτηση το Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
Η βιομηχανία θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο του νέου παραγωγικού μοντέλου που θα διαμορφωθεί στη χώρα, με τη στήριξη του Ταμείου Ανασυγκρότησης της Ευρώπης, καθώς η κρίση του κορωνοιού ανέδειξε τα ρίσκα και τις προκλήσεις του μοντέλου αποβιομηχάνισης και της εξάρτησης από την παραγωγική βάση των χωρών της Ασίας, που είχε επιλέξει η Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών κατά τη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και των Μιχάλη Στασινόπουλο της Viohalco, Γιώργο Μυλωνά της Alumil, Θεόδωρο Τρύφων της Elpen Pharmaceutical και Χρήστο Χαρπαντίδη της Παπαστράτος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας με επικεφαλής τον υπουργό Ανάπτυξης, το οποίο σε συνεργασία με τους φορείς της επιχειρηματικότητας θα διαμορφώσει τα μέτρα που απαιτούνται για τη στροφή της οικονομίας προς τη βιομηχανική παραγωγή.

Έμφαση στην εγχώρια παραγωγή με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανασυγκρότησης

«Βούληση μας, είπε ο κ. Γεωργιάδης, είναι να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια του νέου Ταμείου Ανασυγκρότησης της ΕΕ για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, κάτι άλλωστε που πλέον επιθυμεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση ».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το ενεργειακό κόστος είναι το μεγαλύτερο και το πλέον δυσεπίλυτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ προανήγγειλε ακόμη ότι σύντομα θα νομοθετηθούν φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση καινοτόμων δράσεων start up επιχειρήσεων που θα φθάνουν ακόμη και σε 100% φοροαπαλλαγή.

Στο ενεργειακό κόστος αναφέρθηκε διεξοδικά και ο Μιχάλης Στασινόπουλος υπογραμμίζοντας ότι η λειτουργία της νέας ενεργειακής αγοράς έχει καθυστερήσει πάρα πολύ.

Απαραίτητο το ισχυρό παραγωγικό σύστημα

Υπογράμμισε ακόμη ότι η κρίση του CIVID -19 έφερε στο προσκήνιο τις αδυναμίες και ανισορροπίες του παραγωγικού μοντέλου της χώρας που βασίστηκε στον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Σημείωσε δε ότι μια οικονομία πρέπει να έχει ένα ισχυρό παραγωγικό οικοσύστημα και για λόγους διαχείρισης του ρίσκου της οικονομίας της, αναφέροντας ότι η βιομηχανία και οι εξαγωγές συνεισφέρουν 27 δις ετησίως όταν ο τουρισμός μόλις 16 δις ευρώ.

Ο κ. Στασινόπουλος ως πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής σημείωσε ότι ο φορέας έχει ήδη εκπονήσει μελέτες και διαθέτει συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων στήριξης της βιομηχανίας όπως αυξημένες αποσβέσεις και ενίσχυση της καινοτομίας, ενώ τόνισε ότι απαιτείται νέα βιομηχανική πολιτική που θα θέτει τις βάσεις για την ενίσχυση νέων παραγωγικών κλάδων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η βιομηχανία δεν χρειάζεται λαγούς με πετραχήλια και επιδοτήσεις παντού. Χρειάζεται συνέπεια στην πολιτική που ακολουθείται. «Η ανάπτυξη της βιομηχανίας δεν είναι ούτε κάτι πολύ ακριβό ούτε κάτι πολύ δύσκολο».

Ρίσκο για την οικονομία η αποβιομηχάνιση

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μυλωνάς της Αλουμίλ σημείωσε πως η κρίση του κορωνοιού ανέδειξε ότι η επιλογή της αποβιομηχάνισης αυξάνει το ρίσκο για την οικονομία, προσθέτοντας ωστόσο ότι η παγκοσμιοποίηση είναι εδώ και δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. «Δεν μπορεί, είπε, η Ασία να σταματήσει να είναι η βασική παραγωγός του κόσμου. Πρέπει όμως η χώρα μας να προσδιορίσει συγκεκριμένους στρατηγικούς παραγωγικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα το αλουμίνιο και να στηρίξει τη συμπλήρωση του συνόλου της αλυσίδας παραγωγής.

Για την ανάγκη διάθεσης πόρων σε κλαδικές πολιτικές, αναφέρθηκε και ο Θεόδωρος Τρύφων, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο είναι οι συμπτύξεις μεταξύ επιχειρήσεων ώστε να δημιουργηθούν πολλές μεγάλες βιομηχανίες στην Ελλάδα. Πρόσθεσε δε ότι είναι αναγκαίο να μειωθεί το κόστος της ενέργειας αλλά και το εργασιακό κόστος.

Τέλος ο Χρήστος Χαρπαντίδης τόνισε ότι η βιομηχανία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας καθώς βελτιώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ενώ δημιουργεί μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Χρειάζονται δομικές αλλαγές που πρέπει να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας κατέληξε ο κ. Χαρπαντίδης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης