Η θέση της Ευρώπης στον νέο Ψυχρό Πόλεμο
Η Ιαπωνία «ανησυχεί σοβαρά» για την κίνηση του κινεζικού Κοινοβούλιο να προχωρήσει η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ που παρατηρητές φοβούνται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ειδικό καθεστώς αυτονομίας του και τις ελευθερίες του, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
Σε μια σπάνια ανακοίνωση που εκδόθηκε μέσα σε λίγα λεπτά μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για την ασφάλεια, η Ιαπωνία χαρακτήρισε το Χονγκ Κονγκ «εξαιρετικά σημαντικό εταίρο», τονίζοντας τους στενούς οικονομικούς, και όχι μόνο, δεσμούς.
«Η Ιαπωνία ανησυχεί σοβαρά την απόφαση (του κινεζικού Κοινοβουλίου)…», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείο.
Είναι πάγια πολιτική της Ιαπωνίας να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση ενός ανοικτού και ελεύθερου συστήματος, το οποίο απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ και στη δημοκρατική και σταθερή ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο του «Μία χώρα, δύο συστήματα».
Ο νόμος της κινεζικής κυβέρνησης για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ τροφοδοτεί φόβους ότι το Πεκίνο επιβάλλει την εξουσία του και διαβρώνει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που απολαμβάνει η πρώην βρετανική αποικία βάσει του μοντέλου "Μία χώρα, δύο συστήματα" από τότε που επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997.
Η Κίνα λέει ότι η νομοθεσία έχει στόχο να αντιμετωπίσει την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και την ξένη ανάμειξη στην πόλη, αλλά το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε τις πρώτες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ εδώ και μήνες.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang δήλωσε σήμερα ότι ο νόμος θα είναι καλός για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ευημερία του Χονγκ Κονγκ και ότι το μοντέλο «Μία χώρα, δύο συστήματα» θα παραμείνουν εθνική πολιτική.
Η επικεφαλής της στηριζόμενης από το Πεκίνο κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα συνεργαστεί πλήρως με το Πεκίνο «προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νομοθετικές εργασίες το συντομότερο δυνατόν».
«Ο νόμος δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε σε ανακοίνωση, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Ωστόσο, οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ ήταν αποκαρδιωμένοι.
«Είναι μια προαναγγελία θανάτου για το Χονγκ Κονγκ, μην αυταπατάσθε, είναι το τέλος του Μία χώρα, δύο συστήματα… του Χονγκ Κονγκ που αγαπήσαμε, ενός ελεύθερου Χονγκ Κονγκ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο βουλευτής D. Couok που τάσσεται υπέρ της δημοκρατίας.
«Είναι το τέλος του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Clauidia Mo, βουλευτής υπέρ της δημοκρατίας στο νομοθετικό Συμβούλιο το Χονγκ Κονγκ.
«Από δω και πέρα, το Χονγκ Κονγκ θα είναι μια κινεζική πόλη σαν τις άλλες».
Κυρώσεις από τις ΗΠΑ;
Το μέλλον του μεγάλου ασιατικού χρηματοπιστωτικού κέντρου έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία στον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου χωρίς να περιμένει την ψηφοφορία του κινεζικού Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση Trump άνοιξε την πόρτα σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Χονγκ Κονγκ.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας M. Pompeo δήλωσε χθες στο Κογκρέσο ότι το Χονγκ Κονγκ δεν πληροί πλέον τα κριτήρια για να απολαμβάνει ειδική μεταχείριση με βάση την αμερικανική νομοθεσία, γεγονός που πιθανόν θα καταφέρει συντριπτικό πλήγμα στο καθεστώς του ως βασικού χρηματοπιστωτικού κέντρου.
"Κανένα λογικό άτομο δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί υψηλό βαθμό αυτονομίας από την Κίνα, με βάση τα γεγονότα επί του πεδίου", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.
Το παράρτημα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ ανέφερε σήμερα πως οι αμερικανικές ανακοινώσεις περί υπονόμευσης της αυτονομίας της πόλης από το προτεινόμενο από το Πεκίνο νομοσχέδιο καθώς και η απειλή της Ουάσινγκτον για κυρώσεις είναι «απολύτως αλαζονικές, παράλογες και αναίσχυντες».
«Η νομοθέτηση επί της εθνικής ασφάλειας είναι εντός της εξουσίας και των υποχρεώσεων των κεντρικών αρχών…», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του Επιτρόπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ. Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι η νομοθεσία δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών ούτε τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών, και ζητείται από την Ουάσινγκτον να "σταματήσει να αναμιγνύεται" στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Trump έχει ήδη προαναγγείλει ενέργειες αναφορικά με το Χονγκ Κονγκ, προχωρώντας σε σχετικές ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. Πάνω από 1.300 αμερικανικές εταιρίες έχουν γραφεία στο Χονγκ Κονγκ, προσφέροντας δουλειά σε περίπου 100.000 ανθρώπους.
Η πιθανή απάντηση του Trump μπορεί να περιλαμβάνει κυρώσεις σε ό,τι αφορά τις βίζες αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο D. Steelwale, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την Ανατολική Ασία.
Γιατί η μάχη ΗΠΑ - Κίνας αφορά άμεσα την Ευρώπη - Ποιά η θέση της στον νέο Ψυχρό Πόλεμο
Το 1949, όταν ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η κυρίαρχη αντιπαράθεση δεν είναι τόσο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όσο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Για την Ουάσινγκτον, η πτώση της ΕΣΣΔ το 1991 σηματοδοτεί τον θρίαμβο του φιλελευθερισμού.
Ύστερα από 30 χρόνια μαοϊσμού, η Κίνα είναι ένας οικονομικός νάνος, δεν βρίσκεται πραγματικά στο ραντάρ.
Το Πεκίνο, αντίθετα, βλέπει τις ΗΠΑ ως ανταγωνιστή.
Αποφασίζει λοιπόν να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να ενισχυθεί ενόψει μιας μελλοντικής σύγκρουσης.
Ξεκινούν μεταρρυθμίσεις, εισάγονται «καπιταλιστικά στοιχεία», ενώ το καθεστώς εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο.
Η ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το 2001, αναδεικνύει τον ρόλο της Κίνας στη διεθνή σκηνή.
Οι ξένες επιχειρήσεις, γοητευμένες από αυτή τη γιγαντιαία αγορά, επενδύουν, μεταφέρουν τεχνολογίες.
Η ιδέα είναι ότι αν η Κίνα βοηθηθεί να ενταχθεί στη διεθνή σκηνή, θα φιλελευθεροποιηθεί πολιτικά και η νέα μεσαία τάξη θα απαιτήσει περισσότερες ελευθερίες.
Το Πεκίνο δίνει μερικές εγγυήσεις, αφήνει λίγο την τοπική δημοκρατία να αναπτυχθεί. Υπάρχουν μερικές διμερείς εντάσεις, αλλά μετά την 11η Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ είναι απορροφημένες από τον αντιτρομοκρατικό αγώνα και δεν δίνουν μεγάλη σημασία στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.
Το 2008, η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, είναι κρίσιμο.
Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση πλήττει τις δυτικές οικονομίες και η Κίνα επωφελείται για να εξαπολύσει μια εκστρατεία καταστολής στη Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ και να μετακινήσει τα πιόνια της στη θάλασσα της Κίνας.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν αντιδρούν.
Είναι η πολιτική των μικρών βημάτων.
Το 2012, ο Xi Jinping, καθαρό προϊόν του συστήματος, αναλαμβάνει την εξουσία.
Η αποστολή του είναι να επιταχύνει τα πράγματα.
Εγκαινιάζει τους «Νέους δρόμους του μεταξιού» και το σχέδιο «Μade in China 2025», με στόχο να γίνει η χώρα του παγκόσμιος ηγέτης σε όλους τους τεχνολογικούς τομείς.
Η εξέλιξη αυτή δεν αξιολογείται σοβαρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που εξακολουθούν να θεωρούν την Κίνα εμπορικό τους εταίρο.
Ο Obama δεν θέλει αναταράξεις.
Το 2015, ο Xi Jinping επισκέπτεται την Καλιφόρνια, δίνει διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις για την κυβερνοκατασκοπεία.
Δύο χρόνια αργότερα πέφτουν οι μάσκες.
Το 2017, ο Xi Jinping αναγγέλλει την άφιξη μιας νέας εποχής, την αναγέννηση της μεγάλης κινεζικής ιστορικής ισχύος.
Προτείνει στις αναπτυσσόμενες χώρες το αυταρχικό κινεζικό μοντέλο ως εναλλακτική λύση στο μοντέλο της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Η προεδρική του θητεία γίνεται απεριόριστη.
Οι νέοι ανταγωνισμοί
Η Κίνα είναι πλέον μια οικονομική δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ανάμεσά τους μαίνεται ένας εμπορικός, διπλωματικός και τεχνολογικός πόλεμος.
Οι Σοβιετικοί ήταν απομονωμένοι πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα.
Η Κίνα, αντίθετα, αποτελεί σχεδόν τον κινητήρα της παγκοσμιοποίησης.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα, επιπλέον, δεν θέλει να προωθήσει την κομμουνιστική επανάσταση σε όλο τον κόσμο.
Όπως όλοι οι ολοκληρωτισμοί του 20ού αιώνα, το κινεζικό σύστημα χρησιμοποιεί τη μυστική αστυνομία, την καταστολή, την παραπληροφόρηση.
Με όλη τη δύναμη όμως της τεχνολογίας του 21ου αιώνα.
Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς αν η σημερινή ηγετική ομάδα της Κίνας είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για να πετύχει την ενοποίηση με την Ταϊβάν.
Η αμερικανική στρατιωτική υπεροπλία είναι συντριπτική.
Στην Ασία και τον Ειρηνικό, όμως, ο κινεζικός στρατός αγωνίζεται «εντός έδρας».
Οι ΗΠΑ έχουν βάσεις στην περιοχή, αλλά μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες άνδρες.
Σε περίπτωση σύγκρουσης, θα πρέπει να διασχίσουν όλο τον Ειρηνικό.
Το Πεκίνο παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι και ίσως να κάνει ένα λάθος υπολογισμού.
Η Ταϊβάν αναδείχθηκε στην παγκόσμια σκηνή λόγω κορωνοϊού και έχει σημαντική θέση στην αμερικανική κοινή γνώμη.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να επωφεληθούν τόσο από την κινεζική οικονομική δύναμη όσο και από την αμερικανική στρατιωτική και στρατηγική προστασία.
Η πίεση είναι ισχυρή και από τις δύο πλευρές.
Πρέπει να γίνουν επιλογές.
Ως τώρα η Ευρώπη πίστευε ότι ο ανταγωνισμός γινόταν μακριά της, αλλά η επιδημία έδειξε ότι η μάχη των γιγάντων την αφορά άμεσα.
Η παγκοσμιοποίηση μείωσε τις γεωγραφικές αποστάσεις και η Κίνα είναι πλέον πολύ κοντά.
Οι δημοκρατίες πρέπει να συνεργαστούν για να επιδιορθώσουν τις οικονομίες τους και να αποκρούσουν την κινεζική έφοδο στις κοινωνίες τους.
Έχει χαθεί ήδη πολύς χρόνος και χρειάζεται μια ισχυρή πολιτική βούληση.
www.worldenergynews.gr
Σε μια σπάνια ανακοίνωση που εκδόθηκε μέσα σε λίγα λεπτά μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για την ασφάλεια, η Ιαπωνία χαρακτήρισε το Χονγκ Κονγκ «εξαιρετικά σημαντικό εταίρο», τονίζοντας τους στενούς οικονομικούς, και όχι μόνο, δεσμούς.
«Η Ιαπωνία ανησυχεί σοβαρά την απόφαση (του κινεζικού Κοινοβουλίου)…», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείο.
Είναι πάγια πολιτική της Ιαπωνίας να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση ενός ανοικτού και ελεύθερου συστήματος, το οποίο απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ και στη δημοκρατική και σταθερή ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο του «Μία χώρα, δύο συστήματα».
Ο νόμος της κινεζικής κυβέρνησης για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ τροφοδοτεί φόβους ότι το Πεκίνο επιβάλλει την εξουσία του και διαβρώνει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που απολαμβάνει η πρώην βρετανική αποικία βάσει του μοντέλου "Μία χώρα, δύο συστήματα" από τότε που επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997.
Η Κίνα λέει ότι η νομοθεσία έχει στόχο να αντιμετωπίσει την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και την ξένη ανάμειξη στην πόλη, αλλά το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε τις πρώτες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ εδώ και μήνες.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang δήλωσε σήμερα ότι ο νόμος θα είναι καλός για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ευημερία του Χονγκ Κονγκ και ότι το μοντέλο «Μία χώρα, δύο συστήματα» θα παραμείνουν εθνική πολιτική.
Η επικεφαλής της στηριζόμενης από το Πεκίνο κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα συνεργαστεί πλήρως με το Πεκίνο «προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νομοθετικές εργασίες το συντομότερο δυνατόν».
«Ο νόμος δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε σε ανακοίνωση, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Ωστόσο, οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ ήταν αποκαρδιωμένοι.
«Είναι μια προαναγγελία θανάτου για το Χονγκ Κονγκ, μην αυταπατάσθε, είναι το τέλος του Μία χώρα, δύο συστήματα… του Χονγκ Κονγκ που αγαπήσαμε, ενός ελεύθερου Χονγκ Κονγκ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο βουλευτής D. Couok που τάσσεται υπέρ της δημοκρατίας.
«Είναι το τέλος του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Clauidia Mo, βουλευτής υπέρ της δημοκρατίας στο νομοθετικό Συμβούλιο το Χονγκ Κονγκ.
«Από δω και πέρα, το Χονγκ Κονγκ θα είναι μια κινεζική πόλη σαν τις άλλες».
Κυρώσεις από τις ΗΠΑ;
Το μέλλον του μεγάλου ασιατικού χρηματοπιστωτικού κέντρου έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία στον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου χωρίς να περιμένει την ψηφοφορία του κινεζικού Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση Trump άνοιξε την πόρτα σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Χονγκ Κονγκ.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας M. Pompeo δήλωσε χθες στο Κογκρέσο ότι το Χονγκ Κονγκ δεν πληροί πλέον τα κριτήρια για να απολαμβάνει ειδική μεταχείριση με βάση την αμερικανική νομοθεσία, γεγονός που πιθανόν θα καταφέρει συντριπτικό πλήγμα στο καθεστώς του ως βασικού χρηματοπιστωτικού κέντρου.
"Κανένα λογικό άτομο δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί υψηλό βαθμό αυτονομίας από την Κίνα, με βάση τα γεγονότα επί του πεδίου", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.
Το παράρτημα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ ανέφερε σήμερα πως οι αμερικανικές ανακοινώσεις περί υπονόμευσης της αυτονομίας της πόλης από το προτεινόμενο από το Πεκίνο νομοσχέδιο καθώς και η απειλή της Ουάσινγκτον για κυρώσεις είναι «απολύτως αλαζονικές, παράλογες και αναίσχυντες».
«Η νομοθέτηση επί της εθνικής ασφάλειας είναι εντός της εξουσίας και των υποχρεώσεων των κεντρικών αρχών…», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του Επιτρόπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ. Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι η νομοθεσία δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών ούτε τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών, και ζητείται από την Ουάσινγκτον να "σταματήσει να αναμιγνύεται" στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Trump έχει ήδη προαναγγείλει ενέργειες αναφορικά με το Χονγκ Κονγκ, προχωρώντας σε σχετικές ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. Πάνω από 1.300 αμερικανικές εταιρίες έχουν γραφεία στο Χονγκ Κονγκ, προσφέροντας δουλειά σε περίπου 100.000 ανθρώπους.
Η πιθανή απάντηση του Trump μπορεί να περιλαμβάνει κυρώσεις σε ό,τι αφορά τις βίζες αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο D. Steelwale, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την Ανατολική Ασία.
Γιατί η μάχη ΗΠΑ - Κίνας αφορά άμεσα την Ευρώπη - Ποιά η θέση της στον νέο Ψυχρό Πόλεμο
Το 1949, όταν ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η κυρίαρχη αντιπαράθεση δεν είναι τόσο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όσο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Για την Ουάσινγκτον, η πτώση της ΕΣΣΔ το 1991 σηματοδοτεί τον θρίαμβο του φιλελευθερισμού.
Ύστερα από 30 χρόνια μαοϊσμού, η Κίνα είναι ένας οικονομικός νάνος, δεν βρίσκεται πραγματικά στο ραντάρ.
Το Πεκίνο, αντίθετα, βλέπει τις ΗΠΑ ως ανταγωνιστή.
Αποφασίζει λοιπόν να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να ενισχυθεί ενόψει μιας μελλοντικής σύγκρουσης.
Ξεκινούν μεταρρυθμίσεις, εισάγονται «καπιταλιστικά στοιχεία», ενώ το καθεστώς εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο.
Η ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το 2001, αναδεικνύει τον ρόλο της Κίνας στη διεθνή σκηνή.
Οι ξένες επιχειρήσεις, γοητευμένες από αυτή τη γιγαντιαία αγορά, επενδύουν, μεταφέρουν τεχνολογίες.
Η ιδέα είναι ότι αν η Κίνα βοηθηθεί να ενταχθεί στη διεθνή σκηνή, θα φιλελευθεροποιηθεί πολιτικά και η νέα μεσαία τάξη θα απαιτήσει περισσότερες ελευθερίες.
Το Πεκίνο δίνει μερικές εγγυήσεις, αφήνει λίγο την τοπική δημοκρατία να αναπτυχθεί. Υπάρχουν μερικές διμερείς εντάσεις, αλλά μετά την 11η Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ είναι απορροφημένες από τον αντιτρομοκρατικό αγώνα και δεν δίνουν μεγάλη σημασία στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.
Το 2008, η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, είναι κρίσιμο.
Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση πλήττει τις δυτικές οικονομίες και η Κίνα επωφελείται για να εξαπολύσει μια εκστρατεία καταστολής στη Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ και να μετακινήσει τα πιόνια της στη θάλασσα της Κίνας.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν αντιδρούν.
Είναι η πολιτική των μικρών βημάτων.
Το 2012, ο Xi Jinping, καθαρό προϊόν του συστήματος, αναλαμβάνει την εξουσία.
Η αποστολή του είναι να επιταχύνει τα πράγματα.
Εγκαινιάζει τους «Νέους δρόμους του μεταξιού» και το σχέδιο «Μade in China 2025», με στόχο να γίνει η χώρα του παγκόσμιος ηγέτης σε όλους τους τεχνολογικούς τομείς.
Η εξέλιξη αυτή δεν αξιολογείται σοβαρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που εξακολουθούν να θεωρούν την Κίνα εμπορικό τους εταίρο.
Ο Obama δεν θέλει αναταράξεις.
Το 2015, ο Xi Jinping επισκέπτεται την Καλιφόρνια, δίνει διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις για την κυβερνοκατασκοπεία.
Δύο χρόνια αργότερα πέφτουν οι μάσκες.
Το 2017, ο Xi Jinping αναγγέλλει την άφιξη μιας νέας εποχής, την αναγέννηση της μεγάλης κινεζικής ιστορικής ισχύος.
Προτείνει στις αναπτυσσόμενες χώρες το αυταρχικό κινεζικό μοντέλο ως εναλλακτική λύση στο μοντέλο της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Η προεδρική του θητεία γίνεται απεριόριστη.
Οι νέοι ανταγωνισμοί
Η Κίνα είναι πλέον μια οικονομική δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ανάμεσά τους μαίνεται ένας εμπορικός, διπλωματικός και τεχνολογικός πόλεμος.
Οι Σοβιετικοί ήταν απομονωμένοι πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα.
Η Κίνα, αντίθετα, αποτελεί σχεδόν τον κινητήρα της παγκοσμιοποίησης.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα, επιπλέον, δεν θέλει να προωθήσει την κομμουνιστική επανάσταση σε όλο τον κόσμο.
Όπως όλοι οι ολοκληρωτισμοί του 20ού αιώνα, το κινεζικό σύστημα χρησιμοποιεί τη μυστική αστυνομία, την καταστολή, την παραπληροφόρηση.
Με όλη τη δύναμη όμως της τεχνολογίας του 21ου αιώνα.
Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς αν η σημερινή ηγετική ομάδα της Κίνας είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για να πετύχει την ενοποίηση με την Ταϊβάν.
Η αμερικανική στρατιωτική υπεροπλία είναι συντριπτική.
Στην Ασία και τον Ειρηνικό, όμως, ο κινεζικός στρατός αγωνίζεται «εντός έδρας».
Οι ΗΠΑ έχουν βάσεις στην περιοχή, αλλά μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες άνδρες.
Σε περίπτωση σύγκρουσης, θα πρέπει να διασχίσουν όλο τον Ειρηνικό.
Το Πεκίνο παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι και ίσως να κάνει ένα λάθος υπολογισμού.
Η Ταϊβάν αναδείχθηκε στην παγκόσμια σκηνή λόγω κορωνοϊού και έχει σημαντική θέση στην αμερικανική κοινή γνώμη.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να επωφεληθούν τόσο από την κινεζική οικονομική δύναμη όσο και από την αμερικανική στρατιωτική και στρατηγική προστασία.
Η πίεση είναι ισχυρή και από τις δύο πλευρές.
Πρέπει να γίνουν επιλογές.
Ως τώρα η Ευρώπη πίστευε ότι ο ανταγωνισμός γινόταν μακριά της, αλλά η επιδημία έδειξε ότι η μάχη των γιγάντων την αφορά άμεσα.
Η παγκοσμιοποίηση μείωσε τις γεωγραφικές αποστάσεις και η Κίνα είναι πλέον πολύ κοντά.
Οι δημοκρατίες πρέπει να συνεργαστούν για να επιδιορθώσουν τις οικονομίες τους και να αποκρούσουν την κινεζική έφοδο στις κοινωνίες τους.
Έχει χαθεί ήδη πολύς χρόνος και χρειάζεται μια ισχυρή πολιτική βούληση.
www.worldenergynews.gr