Πετρέλαιο

Φτηνότερα καύσιμα για τους Κύπριους καταναλωτές

Φτηνότερα καύσιμα για τους Κύπριους καταναλωτές
Κατά την περίοδο πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων υπήρχε μείωση που κυμαινόταν στο 70% σε σχέση με την περσινή περίοδο

Σε συνδυασμό της χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης για καύσιμα και των διεθνών εξελίξεων γύρω από την προσφορά πετρελαίου οι καταναλωτές επωφελούνται χαμηλών τιμών στην αγορά καυσίμων, σχεδόν στο κατώτερο επίπεδο της 10ετίας.
Βάσει του Παρατηρητηρίου Λιανικών Τιμών Καυσίμων, η Μέση Τιμή Παγκύπρια για την Αμόλυβδη 95 κυμαίνεται στα €0,967.
Η χαμηλότερη τιμή €0,919 παρατηρείται στην περιοχή της Αγλαντζιάς και η ακριβότερη €1,019 παρατηρείται στον ακριτικό Πύργο Τηλλυρίας.
Η Μέση Τιμή Παγκύπρια για την Αμόλυβδη 98 κυμαίνεται στα €1,033, με την χαμηλότερη τιμή €0,969 να παρατηρείται στην περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς και η ακριβότερη βρίσκεται €1,244 στην Λευκωσία.
Για το πετρέλαιο κίνησης η Μέση Τιμή Παγκύπρια είναι €0,994. Η χαμηλότερη τιμή €0,949 σε πρατήριο στην Αγλαντζιά ενώ η χαμηλότερη τιμή €1,079 παρατηρείται στον Πύργο Τηλλυρίας.

Μειωμένη 30% η ζήτηση σε σχέση με πέρσι

Μιλώντας στο Economy Today ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι οι πωλήσεις καυσίμων λόγω της πανδημίας έχουν μειωθεί δραματικά.
Κατά την περίοδο πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων υπήρχε μείωση που κυμαινόταν στο 70% σε σχέση με την περσινή περίοδο ενώ κάπως πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα μετά τις δύο φάσεις άρσης των περιοριστικών μέτρων, με την μείωση να φτάνει στο 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο.
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η ζήτηση δεν αναμένεται να μεταβληθεί δραματικά και θα κυμανθεί τις επόμενες εβδομάδες γύρω στο 70-75% σε σχέση με την περσινή περίοδο, λόγω του ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν μειωμένη δραστηριότητα αλλά και η τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία παραμένει αδρανής.
Προσθέτει επίσης ότι σε περίπτωση επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας, ο ίδιος αναμένει μια πιθανή αύξηση αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει η όποια προσέγγιση των αντίστοιχων περσινών στατιστικών στις πωλήσεις καυσίμων.
Ερωτηθείς εάν η διεθνής πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει επηρεάσει την ζήτηση καυσίμων ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι «λόγω της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει διακριτή η όποια ενδεχόμενη μεταβολή στην ζήτηση».
Πρόσθεσε επίσης ότι «οι διεθνείς τιμές των καυσίμων είναι απρόβλεπτος και αστάθμητος παράγοντας και σαφέστατα οι αυξομειώσεις στην ζήτηση καυσίμων στην Κυπριακή οικονομία δεν μπορούν να επηρεάσουν τις οποιεσδήποτε ενδεχόμενες μεταβολές».
Θερμή παράκληση του κ. Στεφάνου είναι οι καταναλωτές να τηρούν τις προβλεπόμενες οδηγίες ασφαλείας του Υπουργείου Υγείας ώστε να προστατευτούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι καταναλωτές.

Πηγή:Sigmalive
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης