Με μικρές εξαιρέσεις όπως η μείωση του αριθμού των εισοδηματικών κατηγοριών και του μέγιστου ποσοστού ενίσχυσης, δεν αναμένονται σημαντικές διαφορές από τους δύο προηγούμενους κύκλους
Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα προκηρυχθεί ο τρίτος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» με κεφάλαια ύψους 350 εκατ ευρώώστε συνολικά με τους τρεις κύκλους του προγράμματος να έχουν διατεθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κεφάλαια ύψους 1 δις ευρώ.
Στο Εξοικονομώ κατ’ οίκον πρόγραμμα αναφέρθηκε με χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι είναι ένα πρόγραμμα χρήσιμο για τα νοικοκυριά, γιατί βοηθάει τις επισκευές, την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών, αλλά χρήσιμο και για τον κατασκευαστικό κλάδο.
«Είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο είμαι προσωπικά συνδεδεμένος» είπε ο κ. Χατζηδάκης, «διότι εγώ το ξεκίνησα το 2009 και θέλω να το στηρίξω. Είναι και ένα πρόγραμμα το οποίο το αγκαλιάζει ο Πρωθυπουργός. Είναι επίσης ενταγμένο στη γενικότερη ενεργειακή και περιβαλλοντικής μας πολιτική γιατί έχει πράσινο πρόσημο».
Εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού ωφελουμένων
Το πρόγραμμα θα είναι παρόμοιο με τα δύο προηγούμενα με κάποιες τροποποιήσεις κυρίως όσον αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών και την εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού ωφελουμένων.
Επιπλέον, αναμένεται να μειωθούν οι επτά εισοδηματικές κατηγορίες, αλλά και το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης, που ήταν στο 70%, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων κυρίως από τη μεσαία τάξη.
Η χρηματοδότηση θα γίνεται με απευθείας ενισχύσεις των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών με χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια, αλλά και με φορολογικές εκπτώσεις.
Αναβάθμιση 60.000 κατοίκων ετησίως
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα το ΥΠΕΝ θέτει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοίκων κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία. Φιλοδοξία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη είναι την περίοδο 2021 -2027 τα κονδύλια να πολλαπλασιαστούν και να μην προέρχονται μόνο από κοινοτικά προγράμματα αλλά και από άλλες δύο πηγές: από δάνεια φιλικά προς τους καταναλωτές και από φορολογικά κίνητρα από το υπουργείο Οικονομικών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο επεξεργάζονται τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να επιδοτηθούν ενεργειακά κτίσματα που κατασκευάστηκαν προ δεκαετιών δεδομένου ότι καθοριστικός παράγοντας στην κατανάλωση ενέργειας είναι η παλαιότητα των κτιρίων. Ειδικότερα το 55% των κτιρίων με χρήση κατοικίας έχει κατασκευαστεί πριν από το έτος 1980 που σημαίνει ότι είναι πολύ χαμηλά στη λίστα ενεργειακής απόδοσης ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί σε πολλά εξ αυτών σεισμικός έλεγχος.
Αποτέλεσμα αυτού να μπει δικλίδα ασφαλείας για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ώστε με σχετικές υποχρεώσεις-κίνητρα να καταφέρουν να επιδοτηθούν.
www.worldenergynews.gr