Ενέργεια

Σερβία: Η NIS μειώνει κατά 32,1% το μέρισμα του 2019

Σερβία: Η NIS μειώνει κατά 32,1% το μέρισμα του 2019
Μείωση 30% στα κέρδη της πετρελαϊκής εταιρείας
Η σερβική πετρελαϊκή εταιρεία NIS, που ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική Gazprom Neft, σκοπεύει να μειώσει το μέρισμα της πλήρους χρήσης κατά 32,1% σε 27,14 σερβικά δηνάρια (0,2539 $) ανά μετοχή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η NIS, ένας από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό της Σερβίας, κατόρθωσε να κερδίσει 17,7 δισεκατομμύρια δηνάρια για το 2019, αλλά τα κέρδη της ήταν 30% χαμηλότερα μετά από μια αναβάθμιση του κύριου διυλιστηρίου της στο Pancevo.
Για το πρώτο τρίμηνο του 2020, ανέφερε απώλεια 1,1 δισεκατομμυρίων δηναρίων καθώς αντιμετωπίζει την πρόκληση της αποδυνάμωσης των αγορών πετρελαίου και της κατάρρευσης της ζήτησης καυσίμων μετά από το lockdown για τον περιορισμό του νέου κορανοϊού.

Ορισμένες εταιρείες έχουν περιορίσει μερίσματα για να διατηρήσουν ρευστότητα αλλά υπάρχει μια απροθυμία σε ολόκληρη τη βιομηχανία να αποτρέψει τους επενδυτές, οι οποίοι ήδη ανησυχούσαν για την οικονομική έκθεση στα ορυκτά καύσιμα για κλιματικούς λόγους προτού εμφανιστεί η απειλή του κορωνοϊού.
Η NIS λειτουργεί δύο διυλιστήρια, καθώς και πετρελαιοπηγές στη Σερβία, τη Βοσνία, τη Ρουμανία και την Αγκόλα.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης