Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Birol (IEA): Θα αργήσει αλλά θα επιστρέψει η ζήτηση πετρελαίου στα προ κρίσης επίπεδα

tags :
Birol (IEA): Θα αργήσει αλλά θα επιστρέψει η ζήτηση πετρελαίου στα προ κρίσης επίπεδα
Αβεβαιότητα στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου
Ο κόσμος δεν έχει δει ακόμη τη μέγιστη ζήτηση πετρελαίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Fatih Birol στο Bloomberg τη Δευτέρα 25/5/2020, αναμένοντας ότι αργά ή γρήγορα, η κατανάλωση πετρελαίου θα επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα και θα αυξηθεί πάνω από αυτό.

«Ελλείψει ισχυρών κυβερνητικών πολιτικών, η συνεχής οικονομική ανάκαμψη και οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να οδηγήσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου πίσω στο σημείο που ήταν και πέρα από αυτό», δήλωσε ο Fatih Birol, Εκτελεστικός Διευθυντής της ΙΕΑ σύμφωνα με το OilPrice.

Η εκτίμηση του Birol σχετικά με τις τάσεις της ζήτησης πετρελαίου για μετά την πανδημία και την ύφεση του COVID-19 θα μπορούσε να ακούγεται καθησυχαστική για τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες που εξαρτώνται από τα έσοδα από το πετρέλαιο για τους προϋπολογισμούς τους, καθώς και από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, ορισμένες από τις οποίες έχουν εκφράσει αβεβαιότητα εάν η ζήτηση πετρελαίου θα επιστρέψτε ποτέ στα επίπεδα του 2019.

Η πανδημία προσθέτει όχι μόνο ένα στρώμα αβεβαιότητας στη βιομηχανία πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, αλλά δημιουργεί επίσης μια άλλη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney στους Financial Times σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

"Δεν πρόκειται να αυξηθεί τη ζήτηση πετρελαίου. Το πιθανότερο [πετρέλαιο] να είναι λιγότερη η ζήτηση", δήλωσε ο Looney στους FT.

Το ανώτερο στέλεχος της BP και άλλοι διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, πρόσφατα εξέφρασαν απόψεις ότι δεν είναι εγγυημένο ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα επιστρέψει στα «κανονικά» επίπεδα πριν από τους ιούς, σταπερίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

"Δεν νομίζω ότι ξέρουμε πώς θα γίνει αυτό. Σίγουρα δεν ξέρω," είπε ο Looney..

Τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Ben van Beurden δήλωσε ότι η τρέχουσα κρίση είναι «κρίση αβεβαιότητας» και δεν ξέρουμε τι υπάρχει από την άλλη πλευρά, καθώς η εταιρεία μείωσε το μέρισμα για πρώτη φορά από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Birol της IEA, η αυξημένη χρήση αυτοκινήτων αντί των μέσων μαζικής μεταφοράς μετά το lockdowns και οι πωλήσεις νέων επιβατικών οχημάτων σημαίνει ότι η ζήτηση πετρελαίου για οδικές μεταφορές τουλάχιστον θα ανακάμψει γρηγορότερα από τη ζήτηση για άλλες χρήσεις πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης