Πετρέλαιο

Zanganeh (Ιράν): Κανείς δε μπορεί να προβλέψει τις τιμές του πετρελαίου

Zanganeh (Ιράν): Κανείς δε μπορεί να προβλέψει τις τιμές του πετρελαίου
Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου τόνισε ότι δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία
Τη θέση ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις τιμές του πετρελαίου για το επόμενο διάστημα, διατύπωσε σήμερα (25/5) ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Bijan Zanganeh, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα γύρω από τη ζήτηση.
Ειδικότερα, μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας, ο κ. Zanganeh δήλωσε ότι «κανείς δε μπορεί να προβλέψει τις τιμές του πετρελαίου και η ζήτηση αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιη».
Παράλληλα, ο Ιρανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία και πότε η ζήτηση πετρελαίου θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα».
«Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αναπτύσσονται αρνητικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Zanganeh, διευκρινίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη «περιορίζει τη ζήτηση για τα προϊόντα πετρελαίου και κατά συνέπεια για το αργό πετρέλαιο».
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα κατά -45% σε σχέση με τα υψηλά που είχαν σημειωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα στην παγκόσμια ζήτηση.
Ωστόσο, η μείωση της παραγωγής πετρελαίου στον OPEC+ και σε ορισμένες χώρες εκτός της συμμαχίας, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομιών ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία εξισορρόπησης της αγοράς ενέργειας.
Επιπλέον, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν αναφέρθηκε και στον αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία, ο οποίος υπέστη ζημίες τον περασμένο Μάρτιο λόγω έκρηξης, τονίζοντας ότι «εξαιτίας της έκρηξης, οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη χώρα έχουν διακοπεί».
Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της εβδομάδας, η κινητικότητα στις τιμές του πετρελαίου είναι περιορισμένη, με το Brent να παραμένει στη ζώνη των 35 δολ. ανά βαρέλι και το αμερικανικό WTI να διαπραγματεύεται πάνω από τα 33 δολ. ανά βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης