Κλιμάκωση της κόντρας ΗΠΑ - Κίνας για το Χονγκ Κονγκ - Κυρώσεις προαναγγέλει ο Λευκός Οίκος

Κλιμάκωση της κόντρας ΗΠΑ - Κίνας για το Χονγκ Κονγκ - Κυρώσεις προαναγγέλει ο Λευκός Οίκος
«Τρομοκρατική δράση» και «ανάμειξη ξένων δυνάμεων» επικαλείται το Πεκίνο
Κλιμακώνεται η κόντρα ΗΠΑ και Κίνας για το Χονγκ Κονγκ, με τον Λευκό Οίκο να προαναγγέλλει την επιβολή κυρώσεων στο Πεκίνο, εφόσον προχωρήσει στον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια.  
«Η κυβέρνηση πιθανότατα θα επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα εάν το Πεκίνο εφαρμόσει την εθνική νομοθεσία για την ασφάλεια που θα της έδινε μεγαλύτερο έλεγχο στο αυτόνομο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Robert O’Brien, σύμφωνα με το CNBC.
Το σχέδιο νόμο κάνει λόγο για κατάληψη του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ο O'Brien, και κατά συνέπεια οι ΗΠΑ Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να πιστοποιήσει ότι η πόλη διατηρεί «υψηλό βαθμό» αυτονομίας.
Η παραπάνω εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας, βάσει του νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία του Χονγκ Κονγκ του 2019, δήλωσε ο O'Brien.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, έχει χαρακτηρίσει τη νομοθεσία που προωθεί το Πεκίνο, ως τη χαριστική βολή για την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.
Ο O' Brien προειδοποίησε ότι το Χονγκ Κονγκ θα χάσει το status του ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, εάν προχωρήσει ο σχεδιασμός της Κίνας.

«Τρομοκρατική δράση» και «ανάμειξη ξένων δυνάμεων» επικαλείται το Πεκίνο

Ορισμένες ενέργειες κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ τον περασμένο χρόνο ήταν «τρομοκρατικές στην φύση τους» και «οι ταραξίες» συνέπραξαν με ξένες δυνάμεις, θέτοντας σε «άμεσο κίνδυνο» την εθνική ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ Xie Feng κατά την διάρκεια ομιλίας για το νομοσχέδιο περί εθνικής ασφαλείας για το Χονγκ Κονγκ και έχοντας την πρόθεση να διαβαιώσει τους ξένους επενδυτές ότι δεν πρόκειται να επηρεασθούν.
Ο κινέζος αξιωματούχος εξήγησε ότι ο νόμος περί εθνικής ασφαλείας αφορά την αποσχιστική, την ανατρεπτική δράση, την ξένη ανάμειξη και την τρομοκρατία και αφορά μόνο έναν μικρό αριθμό κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, ενώ οι υπόλοιποι δεν χρειάζεται «να πανικοβάλλονται».
Ο νόμος θα αμβλύνει τις σοβαρές ανησυχίες των τοπικών και ξένων επιχειρηματικών κοινοτήτων σχετικά με τις βίαιες και τρομοκρατικές δυνάμεις, είπε ο Xie.
Οι δηλώσεις εντάσσονται στην πρόσφατη ρητορική της ηγεσίας του Πεκίνου κατά των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, όπου αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας κάνουν λόγο για «περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε παρουσία εκρηκτικών υλών από αυτές που χρησιμοποιούνται σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό».
Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Λαϊκή Εθνοσυνέλευση, και στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται η εγκατάσταση βάσεων των κινεζικών υπηρεσιών Πληροφοριών στο Χονγκ Κονγκ, προκάλεσε αναταραχή στις αγορές και την καταδίκη των κυβερνήσεων δυτικών χωρών.
Οι ακτιβιστές για την δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ καταγγέλλουν ότι περιορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που προβλέπονται από το σύστημα «μία χώρα, δύο συστήματα», βάσει της συμφωνίας του 1997 για την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία.
Το Πεκίνο, δια στόματος Σιέ, θέλει να περάσει το μήνυμα προς την επιχειρηματική κοινότητα ότι η νομοθεσία θα ενισχύσει, αντίθετα, αυτά τα δικαιώματα.
«Μην τρομοκρατείσθε ή παραπλανάσθε από εκείνους που έχουν απώτερα κίνητρα και, κυρίως, μην μεταφέρετε οι ίδιοι φήμες ή συντάσσεσθε με τις αντικινεζικές δυνάμεις στιγματίζοντας ή δαιμονοποιώντας την νομοθεσία», είπε ο επίτροπος του Πεκίνου.

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ

εΕν τω μεταξύ, χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν την Κυριακή τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να καταγγείλουν ένα κινεζικό νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται ελευθεριοκτόνο, προκαλώντας τη ζωηρή απάντηση της μονάδας της αστυνομίας για την καταστολή των ταραχών, σκηνές που είχε να δει εδώ και μήνες η πρώην βρετανική αποικία.
Μετά τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις πέρυσι, διαμαρτυρίες δεν οργανώνονταν φέτος λόγω της επιταγής της κοινωνικής αποστασιοποίησης για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
Ωστόσο, η κατάθεση στο κινεζικό κοινοβούλιο, την Παρασκευή, ενός νομοσχεδίου που έχει στόχο να απαγορεύσει "την προδοσία, την απόσχιση, την στάση και την ανατροπή" στο Χονγκ Κονγκ πυροδότηκε εκ νέου εντάσεις. Πολλώ δε μάλλον όταν το Πεκίνο ζήτησε την Κυριακή την εφαρμογή του "χωρίς καθυστέρηση".
Το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας είχε πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για να καταγγείλει αυτό το νομοσχέδιο, για ένα θέμα που προκαλεί εδώ και χρόνια την έντονη αντίδραση των πολιτών του Χονγκ Κονγκ.
Χιλιάδες κάτοικοι συμμετείχαν την Κυριακή στη διαμαρτυρία παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης σε διάφορες συνοικίες του νησιού.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr