Ηλεκτρισμός

ΥΠΕΝ: Στην Κομισιόν το αίτημα για ειδικό πλαίσιο στήριξης του αντλησιοταμιευτικού της ΤΕΝΕΡΓ στην Αμφιλοχία

ΥΠΕΝ: Στην Κομισιόν το αίτημα για ειδικό πλαίσιο στήριξης του αντλησιοταμιευτικού της ΤΕΝΕΡΓ στην Αμφιλοχία
Η επένδυση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας περί τις 1.200 θέσεις εργασίας κατά την υλοποίησή της
Ξεκίνησε από το ΥΠΕΝ η διαδικασία θέσπισης του ειδικού πλαισίου στήριξης για την μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, με το οποίο θα «ξεκλειδώσει» η σχεδιαζόμενη επένδυση από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα του υπουργείου Ενέργειας, για το ειδικό καθεστώς στήριξης του έργου, απεστάλη στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος ώστε, με την έγκριση του πλαισίου από την Κομισιόν, να υλοποιηθεί το πρώτο επιχειρηματικό σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά, για την κατασκευή μίας μονάδας κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Την υποβολή του ελληνικού σχεδίου είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Θωμάς, κατά τον χαιρετισμό στην τηλε-ημερίδα της ΡΑΕ για την παρουσίαση της μελέτης του ΕΜΠ, με αντικείμενο τα συστήματα κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. «Είναι σαφές ότι η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή εξαρτάται πάρα πολύ από το θέμα της αποθήκευσης», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς στην εκδήλωση.

Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν ουσιαστικά σαν «φυσικές μπαταρίες» μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η μονάδα της Αμφιλοχίας θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), ενώ είναι ενταγμένη στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε. από το 2013, στην οποία περιλαμβάνονται ηλεκτρικές υποδομές που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών CO2, την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και την ενοποίηση της αγοράς ενέργειας.

Έχει συμπεριληφθεί επίσης στον κατάλογο των έργων Juncker, ενώ λόγω του διευρωπαϊκού χαρακτήρα της, οι τεχνικές μελέτες και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν συγχρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη». Είναι πλήρως ώριμη αδειοδοτικά και μελετητικά, ενώ η διάρκεια κατασκευής της υπολογίζεται σε τέσσερα χρόνια.

Άνω του 70% η εγχώρια προστιθέμενη αξία

Για την υλοποίηση του έργου, η επένδυση θα ανέλθει στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, όπως όλες οι μονάδες αντλησιοταμίευσης και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, θα έχει πολύ υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία (άνω του 70%), συνδράμοντας έτσι στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας. Κατά την κατασκευή του θα δημιουργηθούν περί τις 1.200 θέσεις εργασίας, ενώ στη φάση λειτουργίας του αναμένεται να απασχολεί 100 άτομα.

Η αντλησιοταμίευση είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική αξιόπιστη τεχνολογία, μαζί με τις μπαταρίες, για την κεντρική αποθήκευση ηλ. ενέργειας, η οποία καθίσταται απαραίτητη με τη δρομολογημένη περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα. Έτσι, οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί αποτελούν «αντίδοτο» στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ, δηλαδή στο γεγονός ότι η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια και, βέβαια, να αυξομειωθεί για να καλύψει την τρέχουσα ζήτηση.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μειώσουν δραστικά τις περικοπές της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των εγκατεστημένων έργων ανανεώσιμων πηγών και, κατά συνέπεια, και την οικονομικότητά τους. Παράλληλα, προσφέρουν μία μεγάλη γκάμα από επικουρικές υπηρεσίες στο σύστημα, όπως π.χ. ευστάθειας.

Η λειτουργία της «φυσικής μπαταρίας»

Γι’ αυτό τον σκοπό, μία τέτοια μονάδα αποτελείται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση. Η διαφορά της από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα. Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Η μονάδα στην Αμφιλοχία θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο, με ωφέλιμους όγκους περίπου 5 και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα), ενώ ως κάτω ταμιευτήρα θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Η ετήσια παραγωγή ενέργειας της υποδομής θα αγγίζει τις 816.00 GWh.

Αντλησιοταμίευση 1000-1250 MW «δείχνει» η μελέτη του ΕΜΠ

Με δεδομένους τους «πράσινους» στόχους για άνοδο άνω του 60% του μεριδίου του ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030, το ΕΣΕΚ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο διεσπαρμένης όσο και κεντρικής. Έτσι, προβλέπει τη λειτουργία μονάδων αντλησιοταμίευσης 1,5 GW περίπου από το 2025, συμπεριλαμβάνοντας τις μονάδες του Θησαυρού και της Σφηκιάς.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, η αντλησιοταμίευση και οι μπαταρίες καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος, με συνέπεια η βέλτιστη λύση να είναι ο συνδυασμός των δύο τεχνολογιών. Για 60% διείσδυση ΑΠΕ, η εγκατεστημένη ισχύς νέων αποθηκευτικών σταθμών ανέρχεται σε 1500-1750 MW, εκ των οποίων τα 1000-1250 MW ενδείκνυται να είναι αντλησιοταμίευση σημαντικής αποθηκευτικής χωρητικότητας και τα 500 MW ισχύς συσσωρευτών σχετικά περιορισμένης χωρητικότητας.

Το όφελος για το σύστημα θα υπερκαλύπτει το κόστος των σχετικών επενδύσεων, παράγοντας πλεόνασμα το οποίο μπορεί σε ετήσια βάση να διαμορφώνεται σε επίπεδα της τάξης των 100 εκ. ευρώ.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης