Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Trafigura κερδίζει το στοίχημα με το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας μετά την άνοδο της ζήτησης

Η Trafigura κερδίζει το στοίχημα με το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας μετά την άνοδο της ζήτησης
Η Trafigura αγόρασε 14 φορτία στη Βόρεια Θάλασσα
Η εταιρεία εμπορίας commodities, Trafigura έχει κατακτήσει μια σπάνια δεσπόζουσα θέση στην αγορά αργού στη Βόρεια Θάλασσα τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθώς η ζήτηση πετρελαίου ενισχύθηκε.

Σύμφωνα με το Reuters ο συνδυασμός των παγκόσμιων περικοπών παραγωγής υπό την αιγίδα του ΟΠΕΚ, των φθηνών ναύλων και του πετρελαίου που έχει παραμείνει σε πλωτή αποθήκευση οδήγησε τις αργές αγορές σε υπερβολική κίνηση από τα τέλη Απριλίου, καθώς η ζήτηση καυσίμων φαίνεται έτοιμη να αυξηθεί μετά την χαλάρωση των lockdowns..

Οι διαφορές στο δείκτη αναφοράς Brent σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί κατά 6 δολάρια το βαρέλι σε πολλές περιπτώσεις, επιστρέφοντας σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο πριν από την περίοδο των lockdowns του Απριλίου.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, η Trafigura έχει αγοράσει 14 φορτία αργού Βόρειας Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων πέντε Brent Blend και επτά Forties και ένα από τα Troll και Ekofisk.

Τα φορτία προορίζονται για παράδοση στο Ρότερνταμ ή για φόρτωση μεταξύ τέλους Μαΐου και 11 Ιουνίου. Ο όγκος των Forties, το μεγαλύτερο αργό πετρέλαιο που στηρίζει το χρονολογικό σημείο αναφοράς του Brent, είναι ισοδύναμο με περίπου το ήμισυ του προγράμματος φόρτωσης του Ιουνίου.

Την λήψη τέτοιων θέσεων μεγάλης κλίμακας δεν έχει καταφέρει κανείς εδώ και αρκετά χρόνια από τους μεγάλους traders όπως η Glencore, η Royal Dutch Shell και η Vitol.

Η εταιρεία που εδρεύει στη Γενεύη διαπραγματεύτηκε 6,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αργού και εξευγενισμένου προϊόντος το 2019, καθιστώντας τη τον δεύτερο μεγαλύτερο ανεξάρτητο trader μετά τη Vitol.

Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, η Trafigura δεν διαθέτει σημαντικό σύστημα διύλισης. Το κύριο ενδιαφέρον της είναι το μερίδιο στο διυλιστήριο των 400.000 βαρελιών ημερησίως στην Ινδία.

Το ρεκόρ contango που προέκυψε λόγω της πτώσης της ζήτησης που προκλήθηκε από τα lockdowns είχε ενθαρρύνει μια τεράστια συσσώρευση πετρελαίου σε αποθήκευση.

Οι traders δήλωσαν ότι η αγορά της Βόρειας Θάλασσας υστερεί σε κέρδη από άλλες περιοχές όπως η Μεσόγειος.
Η τιμή των Forties σημείωσε άνοδο 2 $ την περασμένη εβδομάδα φτάνοντας σε επίπεδο που δεν είχε καταγραφεί από τα μέσα Μαρτίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης