Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το σχέδιο της ΕΕ για δημοπρασίες έργων ΑΠΕ 15 GW την προσεχή διετία

Το σχέδιο της ΕΕ για δημοπρασίες έργων ΑΠΕ 15 GW την προσεχή διετία
Την επόμενη εβδομάδα οι επίσημες ανακοινώσεις

Σχέδιο για ευρωπαϊκό μηχανισμό δημοπρασιών έργων 15 GW με επενδύσεις 25 δις. ευρώ την προσεχή διετία, προβλέπει η Κομισιόν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πρόκειται για έναν εξολοκλήρου πράσινο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τις ΑΠΕ, το υδρογόνο, τις καθαρές μεταφορές και την ανακαίνιση κτηρίων, με βάση τα όσα δημοσίευσε το Euractiv και θα κινητοποιήσει συνολικά τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ πόρων
H αναλυτική παρουσίαση του άξονα των επενδύσεων θα γίνει με επίσημο τρόπο την επόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά την ενεργειακή αποδοτικότητα, στόχος που τίθεται είναι ο τριπλασιασμός του σημερινού ρυθμού ανακαίνισης των κτηρίων, δηλαδή από 1% σε 3% του κτηριακού αποθέματος. Σε αυτό το πλαίσιο συμπεριλαμβάνεται η σύσταση ενός ταμείου ύψους 350 δισ. ευρώ ετησίως.
Επίσης, η παροχή πράσινων δανείων ύψους 50 δισ. ευρώ προορίζεται για τις ιδιωτικές κατοικίες, ενώ στα άμεσα πλάνα της Κομισιόν είναι η αναθεώρηση των κανονισμών κρατικών ενισχύσεων ως το 2021.

Για το υπόλοιπο του 2020, η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών θα σημειώσει συρρίκνωση κατά 20-33%. Στο υδρογόνο προβλέπεται διπλασιασμός της χρηματοδότησης για τις ανάγκες της έρευνας και της καινοτομίας. Το ποσό ορίζεται στα 650 εκατ. ευρώ ενώ την προσεχή 10ετία θα πέσουν στο «τραπέζι» ακόμη 10 δισ. για να περιοριστεί ο παράγοντας, ρίσκο.

Τέλος, σημαντική προσοχή θα δοθεί και στον τομέα των μεταφορών για να στηριχθεί η αγορά καθαρών οχημάτων.
Το ποσό της συγκεκριμένης προοπτικής ορίζεται στα 20 δισ ευρώ, ενώ εξετάζεται η σύσταση ταμείου 40-60 δις. ευρώ για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε κινητήρες μηδενικών εκπομπών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης