Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε υψηλό δέκα εβδομάδων το πετρέλαιο - Ανακάμπτει η ζήτηση άνω των 36 δολ/βαρέλι το brent

Σε υψηλό δέκα εβδομάδων το πετρέλαιο - Ανακάμπτει η ζήτηση άνω των 36 δολ/βαρέλι το brent
Στα 34 δολάρια κινείται το αργό, στα 36 δολάρια το brent δείχνουν σημάδια ταχύτερης ανάκαμψης
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη 21/5/2020 στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, υποστηριζόμενες από τα χαμηλότερα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, τις περικοπές προσφοράς του ΟΠΕΚ και την ανάκαμψη της ζήτησης καθώς οι κυβερνήσεις διευκολύνουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Οι τιμές του αργού σημείωσαν πτώση το 2020, με το Brent να φθάνει σε χαμηλό 21 ετών κάτω από τα 16 $ το βαρέλι τον Απρίλιο, καθώς η ζήτηση κατέρρευσε.
Με τη χρήση καυσίμων να αυξάνεται και περισσότερα σημάδια ότι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της προσφοράς, το Brent έχει υπερδιπλασιαστεί από τότε.

Το συμβόλαιο του Brent για τον Ιούλιο ενισχυόταν 1,54%, στα 36,33 δολάρια ανά βαρέλι περί τις 18:15 ώρα Ελλάδας.
Το αμερικανικό West Texas Intermediate σημείωνε αύξηση 1,55%, στα 34,01 δολάρια.
Και τα δύο είναι στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Μαρτίου.

«Η παγκόσμια προσφορά περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε η αναλυτής της Rystad Energy, Paola Rodriguez Masiu. «Βρισκόμαστε σε ένα ξεκάθαρο δρόμο προς μια σταδιακή ανάκαμψη τώρα».

Στο πιο πρόσφατο σημάδι η μείωση του εφοδιασμού μειώνεται, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ περιορίσθηκαν κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις ανάκτησης της χρήσης καυσίμων.
Η βρετανική αεροπορική εταιρεία easyJet σχεδιάζει να επανεκκινήσει ορισμένες πτήσεις στις 15 Ιουνίου, ένδειξη για την υψηλότερη ζήτηση αεροπορικών καυσίμων.

Οι φυσικές αγορές αργού, οι οποίες βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα πριν από λίγες εβδομάδες, αυξάνονται επίσης.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η αγορά σφίγγει και οι τιμές του αργού ανακάμπτουν καθώς η ζήτηση επιστρέφει», ανέφεραν οι αναλυτές της JBC Energy.

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, η Ρωσία και άλλοι σύμμαχοι, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, συμφώνησαν να μειώσουν την προσφορά κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από την 1η Μαΐου για να στηρίξουν την αγορά.

Μέχρι στιγμής τον Μάιο, ο ΟΠΕΚ + έχει μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά περίπου 6 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με εταιρείες που παρακολουθούν τις ροές, υποδηλώνοντας μια ισχυρή αρχή για τη συμμόρφωση με τη συμφωνία.
Ο ΟΠΕΚ αναφέρει ότι η αγορά έχει ανταποκριθεί καλά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης