Στα 20 GW μέχρι το 2030 αυξάνεται ο στόχος της Γερμανίας για υπεράκτια αιολικά

Στα 20 GW μέχρι το 2030 αυξάνεται ο στόχος της Γερμανίας για υπεράκτια αιολικά
Στο επίκεντρο βρίσκεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

Στα 20 GW μέχρι το 2030 ορίζεται ο στόχος της Γερμανίας για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Πρόκειται για αναθεώρηση του στόχου, που ήταν στα 15 GW για το ίδιο χρονικό πλαίσιο. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε από την κυβέρνηση της χώρας, τα παράκτια κρατίδια και την λιμενική αρχή BSH.
Η πολυαναμενόμενη κίνηση, η οποία περιλαμβάνει και τις εταιρείες διαχείρισης του δικτύου μεταφοράς 50Hertz, Amprion και Tennet IPO-TTH.AS, ήρθε μετά από συνάντηση που πραγματοποίησαν οι υπουργοί ενέργειας των κρατιδίων την περασμένη εβδομάδα, όπου και οριστικοποίησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Τα credits του deal

Στο επίκεντρο βρίσκεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ καθώς και η τήρηση μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία του κλίματος. Με την εν λόγω συμφωνία, προσφέρεται μια σημαντική ευκαιρία για να απεξαρτηθεί η χώρα από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ οι εταιρείες δικτύου μπορούν τώρα να προγραμματίσουν τους απαραίτητους συνδέσμους προς τα χερσαία δίκτυα.

Μερικά βασικά σημεία της επιστολής υπουργών 9 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των ΑΠΕ –και ιδίως της αιολικής και ηλιακής ενέργειας- σε επίπεδο ΕΕ ώστε να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις 2 τρις. ευρώ που απαιτούνται την επόμενη 30ετία για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας το 2050 και να αναδειχθεί ο κλάδος σε βασικό μοχλό επανεκκίνησης της οικονομίας στην μετα-κορονοϊό εποχή ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι υπουργοί 9 χωρών-μελών της Ένωση.
Στην αιολική ενέργεια, πέραν των χερσαίων αιολικών, η ΕΕ καλείται να αναπτύξει θαλάσσια αιολικά πάρκα (με έμφαση στις πλωτές πλατφόρμες) και δημιουργώντας συνέργειες με άλλες μορφές θαλάσσιας ενέργειας.
α αναγνωριστούν οι ΑΠΕ ως στρατηγικές Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας και να συμπεριληφθούν στις εργασίες του Στρατηγικού Φόρουμ για τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Important Projects of Common European Interest-IPCEI) και να μελετηθεί η βιωσιμότητα τέτοιων έργων, ιδίως για την ηλιακή και αιολική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης