Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Pimco αποκτάει το 40% της Qualco στην Ελλάδα και προετοιμάζεται να «χτυπήσει» το deal με τα NPEs της Alpha bank

Η Pimco αποκτάει το 40% της Qualco στην Ελλάδα και προετοιμάζεται να «χτυπήσει» το deal με τα NPEs της Alpha bank
Η Alpha bank πρέπει να επιταχύνει καθώς θα χρειαστεί να φθάσει στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2021 ώστε να έχει ολοκληρώσει το deal, για τα NPEs
H Pimco ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο με 1,74 τρισεκ. δολάρια βρίσκεται στην τελική φάση να αποκτήσει το 40% της Qualco που διοικεί ο Ορέστης Τσακαλώτος ένας έμπειρος manager στην διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Η Qualco βρίσκεται σε πολλά project και μεταξύ αυτών και στην τιτλοποίηση της ΔΕΗ όπου η απόδοση της μέχρι τώρα διαχείρισης στην καθυστέρηση λογαριασμών είναι άκρως αποδοτική.
Η Pimco ενδιαφερόταν να κλείσει το deal με την Eurobank με την τιτλοποίηση Cairo 7,5 δισεκ. και την FPS την εταιρία διαχείρισης αλλά το σχέδιο δεν ευόδωσε.
Έτσι μετά την αποτυχία του εγχειρήματος και ενώ σχεδίαζε να αποσυρθεί από την Ελλάδα, πουλώντας και τις μετοχές στην Eurobank που κατείχε… επαναξιολόγησε τα δεδομένα.
Έτσι λοιπόν αποκτάει το 40% της Qualco και προετοιμάζεται να χτυπήσει το deal με τα NPEs της Alpha bank.
Αν και υπάρχουν καθυστερήσεις, η Alpha bank συνεχίζει την επεξεργασία των στοιχείων για το πρόγραμμα Galaxy το οποίο αφορά 12 δισεκ. προβληματικά δάνεια και θα τιτλοποιηθούν.
Και η Alpha bank θα ενταχθεί στο σχέδιο Ηρακλής κατά τα πρότυπα της Eurobank.
Η Alpha bank έχει μια πολύ ικανή ομάδα στελεχών που δραστηριοποιούνται στο σκέλος των προβληματικών δανείων, ωστόσο η εμπειρία της Eurobank μας διδάσκει ότι για να κλείσει ένα μεγάλο deal απαιτούνται τελικά 2 χρόνια.
Η Alpha bank πρέπει να επιταχύνει καθώς θα χρειαστεί να φθάσει στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2021 ώστε να έχει ολοκληρώσει το deal.
Η Pimco φαίνεται ότι ενδιαφέρεται σοβαρά για το project της Alpha bank, ωστόσο η ταχύτητα δράσης θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας.
Ας ληφθεί υπόψη ότι η Alpha bank θα χρειαστεί ένα χρόνο ακόμη για να φθάσει στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα η Eurobank αν και το 2021 η Eurobank θα έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο στην μείωση των προβληματικών δανείων.
Η Alpha bank προ του κορωνοιού απαιτείτο για τα 12 δισεκ. προβληματικά δάνεια να δαπανήσει περίπου 2,5 δισεκ. σε κεφάλαια, μπορεί όμως όταν θα περάσουν τα τρίμηνα το ποσό αυτό να φθάσει στα 3 δισεκ. ή και περισσότερα.
Η πίεση που θα ασκηθεί θα είναι μεγαλύτερη καθώς θα πρέπει στην δύσκολη εξίσωση να συμπεριληφθεί και η παράμετρος του κορωνοιού και των αρνητικών επιδράσεων στα NPEs.
Σε ένα καλό σενάριο τα νέα NPEs συνολικά στις τράπεζες θα είναι 2-3 δισεκ.. στο βασικό σενάριο θα είναι 5 με 6 δισεκ. και στο δυσμενές σενάριο 8-10 δισεκ.
Το σενάριο με την μεγαλύτερη πιθανότητα έχει το βασικό κοντά στα 5 δισεκ. νέα προβληματικά ανοίγματα.
Η Alpha bank διαθέτει κεφάλαια τα οποία όμως θα πιεστούν σημαντικά λόγω της στρατηγικής εξυγίανσης.
Το βασικότερο ζήτημα για την τράπεζα είναι η επιτάχυνση, δηλαδή ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να ολοκληρώσει τα project που σχεδιάζει.
Οι καθυστερήσεις μόνο αρνητική επίδραση στην μετοχή έχουν.
Να σημειωθεί ότι η Alpha bank δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί στην bad bank – εάν τελικώς υπάρξει, σενάριο πολύ μικρής πιθανολόγησης - καθώς θα της δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά θα της λύσει.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης