Πετρέλαιο

Ανακάμπτουν οι μετοχές της Saudi Aramco - Στα επίπεδα προ πετρελαϊκής κρίσης του Απριλίου

Ανακάμπτουν οι μετοχές της Saudi Aramco - Στα επίπεδα προ πετρελαϊκής κρίσης του Απριλίου
Η Aramco έχει πολύ μικρότερο όγκο συναλλαγών κάθε μέρα σε σύγκριση με τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου

Σημαντική ανάκαμψη έχουν σημειώσει οι μετοχές της Saudi Aramco, φτάνοντας στα επίπεδα Μαρτίου, που είχε ξεκινήσει ο πόλεμος για τις τιμές πετρελαίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.
Η μετοχή της Aramco σημείωσε άνοδο 3,09% χθες (19/5) στο Ριάντ, αλλά το ποσοστό των μετοχών της που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, Tadawul, είναι πολύ μικρότερο από τους όγκους και τις μετοχές της ExxonMobil που αλλάζουν χέρια κάθε μέρα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα.
Υπενθυμίζεται ότι η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού, παρέσυρε και τις μετοχές όλων των πετρελαϊκών κολοσσών, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία πλημμύρισε την αγορά με πετρέλαιο, ενώ η πανδημία κοραναϊού έπληξε την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.
Την περασμένη βδομάδα, οι μετοχές σε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου αυξήθηκαν σε σημαντικό βαθμό ακολουθώντας την ανοδική πορεία των τιμών πετρελαίου. Σε όλο αυτό ρόλο παίζει το γεγονός ότι ανακάμπτουν οι αγορές της Κίνας, των ΗΠΑ αλλά και η σταδιακή άρση των lockdowns.
Η Aramco, η οποία διαπραγματεύεται σε χρηματιστήριο από τις αρχές Δεκεμβρίου 2019, έχει πολύ μικρότερο όγκο συναλλαγών κάθε μέρα σε σύγκριση με τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου.
Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών της Aramco ήταν περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα και 100 εκατομμύρια δολάρια τη Δευτέρα. Συγκριτικά, οι μετοχές της ExxonMobil που διαπραγματεύθηκαν τη Δευτέρα ανήλθαν σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

Μείωση 25% των καθαρών κερδών το α' τρίμηνο

Πτώση κατά 25% στα καθαρά κέρδη, ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco,  χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κυρίως εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών αργού, καθώς ο κορονοϊός μείωσε τη ζήτηση.
Η Aramco ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα αποτυπώνουν «χαμηλότερες τιμές πετρελαίου καθώς και μείωση των περιθωρίων διύλισης και χημικών, και απώλειες από την επανεκτίμηση των αποθεμάτων».
«Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού είναι σε αντίθεση με οτιδήποτε έχει βιώσει ο κόσμος στη σύγχρονη ιστορία και προσαρμοζόμαστεε πλέον σε ένα πολύ περίπλοκο και ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης