Τι εκτιμούν 6 διεθνείς αναλυτές για τη γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης
Αντιμέτωπη με την οικονομική καταστροφή και την απειλή του κορωνοϊού που θέτει εν αμφιβόλω τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel άφησε πίσω της την επί δεκαετίες «γερμανική οικονομική ορθοδοξία» και συμφώνησε να υποστηρίξει την ιδέα του συλλογικού ευρωπαϊκού χρέους για να βοηθήσει τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Εάν τα άλλα κράτη μέλη συμφωνήσουν στο σχέδιο, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση της Ευρώπης και ένα σημάδι ότι η πανδημία θα μπορούσε πραγματικά να φέρει την Ένωση πιο κοντά.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Merkel, στις 18 Μαΐου 2020, συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ.
Ωστόσο ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 1 τρισεκ. ευρώ αλλά συμφώνησαν στα 500 δισεκ. για το 2020 και θα αξιολογηθούν τα δεδομένα για το 2021
Η αποπληρωμή του θα είναι υπό την ευθύνη ολόκληρης της Ένωσης, όπως ανακοίνωσαν, αλλά θα ωφελούσε κυρίως τον φτωχότερο νότο, ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοιό.
Τα ομόλογα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης ανακάμπτουν οι τιμές ενισχύονται οι αποδόσεις υποχωρούν ωστόσο υπάρχουν πολλά κενά στην οικονομική πρόταση της Γερμανίας και Γαλλίας.
Τα 500 δισεκ. πιθανότατα θα δοθούν με τον μηχανισμό 2% του ΑΕΠ όπως και με τα δάνεια του ESM που αυτό σημαίνει ότι για την Γερμανία αντιστοιχούν περίπου 72 δισεκ. με βάση το ΑΕΠ 3,6 τρισεκ. του 2019, στην Γαλλία αντιστοιχούν 50 δισεκ. με ΑΕΠ 2,5 τρισεκ. στην Ιταλία αντιστοιχούν 36 δισεκ. με 1,8 τρισεκ. ΑΕΠ και στην Ελλάδα με ΑΕΠ 188 δισεκ. αντιστοιχούν 3,8 δισεκ. ευρώ.
Μπλοκ χωρών αντιδρά στο σχέδιο ανάκαμψης - Στο επίκεντρο Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία
Μια τέτοια κοινή προσέγγιση για το δανεισμό έχει βρει αντιστάσεις εδώ και πολύ καιρό από τη Γερμανία και άλλα κράτη μέλη στο Βορρά.
Ενδεικτικό είναι ότι μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου, ο καγκελάριος της Αυστρίας S. Kourz, απέρριψε το γαλλογερμανικό σχέδιο και ετάχθη κατά των επιχορηγήσεων προς τα πλέον πληττόμενα από την πανδημία του κορωνοϊού κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα, αντιπρότεινε βοήθεια μέσω δανείων, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τους ομολόγους του πρωθυπουργούς της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας.
Και αυτή η απροθυμία έχει αποδειχθεί εμπόδιο για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πληγεί από μια σειρά προκλήσεων που έχουν κλονίσει τα θεμέλιά της, από τη μεταναστευτική κρίση έως την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.
Τώρα, η πανδημία έχει φέρει τεκτονικές αλλαγές, προκαλώντας το κλείσιμο των συνόρων και βλάπτοντας σοβαρά τις οικονομίες των κρατών μελών.
Τα νότια κράτη στρέφονται στις Βρυξέλλες για βοήθεια και πιέζουν χώρες όπως τη Γερμανία και την Ολλανδία για μεγαλύτερη συλλογική δράση.
Την ίδια ώρα, χώρες όπως η Ιταλία, το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ενόψει αυτής της έκτακτης ανάγκης, ο Macron είπε, οι δύο μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης συμφώνησαν να προσπαθήσουν να διορθώσουν τις βαθύτερες ρωγμές και να οδηγήσουν την Ένωση σε «μια πραγματική κοινή στρατηγική για την διάθεση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού».
Citigroup: Θετικό βήμα η συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας, μειώνεται η εξάρτηση από την ΕΚΤ
Σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού διαπιστώνει η Citigroup μετά τη συμφωνία μεταξύ του Γάλλου προέδρου E. Macron και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Merkel να δημιουργήσουν ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, το Ταμείο βραχυπρόθεσμα δεν θα κοστίσει τίποτα στα κράτη μέλη.
Αυτό θα επιτευχθεί αυξάνοντας το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων της ΕΕ από το τρέχον επίπεδο του 1,2% στο 2%.
Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχουν καθοριστεί ούτε η ημερομηνία λήξης ούτε το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, αλλά αυτά πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν κατά το επόμενο ΠΔΠ (2028-34).
Το βασικό ερώτημα είναι πώς η πρόταση αυτή θα εγκριθεί από την ΕΕ-27.
Σύμφωνα με τη Citigroup, οι χώρες που είναι υπέρ της κατανομής των βαρών θα την στηρίξουν.
Αλλά αυτή η συμφωνία θα ασκήσει πιέσεις στις πιο αυστηρές χώρες (κυρίως στον Βορρά).
Ωστόσο, δεδομένης της προηγούμενης αναγνώρισης της ανάγκης για αλληλεγγύη και της αρχής των επιχορηγήσεων εφόσον υπάρχει κάποιος έλεγχος / προϋποθέσεις, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, θα πρέπει να είναι αποδεκτό από τους περισσότερους.
Έτσι, αναμένουμε τα επόμενα βήματα.
Συνολικά, σύμφωνα με τη Citigroup, η Ευρώπη οδεύει προς ένα καλύτερο μείγμα πολιτικής λιγότερο εξαρτημένο από την ΕΚΤ.
Οι ηγέτες έχουν αναγνωρίσει ότι, ελλείψει κοινής απάντησης με τη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής, ο κίνδυνος περαιτέρω χάσματος ανάμεσα στις οικονομικές επιδόσεις των χωρών που θα μπορούσαν να θέσουν την ενιαία αγορά σε κίνδυνο.
Αυτό είναι επίσης ίσως μια απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική εξάρτηση της ΕΕ στη νομισματική πολιτική, επιτυγχάνοντας τελικά την ανάγκη για ένα πιο ισορροπημένο μείγμα πολιτικής.
Eurasia Group: Ευρωπαϊκή επανάσταση το Ταμείο Ανάκαμψης
Μάλιστα, ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής αναλυτής της Eurasia Group, είπε ότι πρόκειται μια «ευρωπαϊκή επανάσταση - αν περάσει».
Για πρώτη φορά, η Ευρώπη θα είναι σε θέση να «συγκεντρώσει χρήματα και να τα μεταφέρει απευθείας στις χώρες, περιφέρειες και βιομηχανίες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, χωρίς να επηρεάσει περαιτέρω την οικονομική τους κατάσταση και να αυξήσει το χρέος τους», είπε ο Rahman.
Παρόλο που η πρόταση αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στη γερμανική σκέψη, η Merkel έσπευσε να τη χαρακτηρίσει ως «εφάπαξ προσπάθεια», με τη Γερμανία να συμφωνεί σε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρησιμοποιώντας την εξαιρετική πιστοληπτική της ικανότητα, θα δανειστεί χρήματα για το ταμείο.
Το χρέος θα εξοφληθεί με την πάροδο του χρόνου μέσω του κοινού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη.
Ωστόσο, για τη Merkel, η πρόταση ενέχει πολιτικούς κινδύνους στη χώρα, όπου μπορεί να ενισχύσει το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που ιδρύθηκε σε μια ευρωσκεπτική πλατφόρμα.
Αλλά η κίνηση μπορεί επίσης να είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί μια βαθιά διχασμένη νομισματική ένωση και η κληρονομιά της καγκελάριου για την ευρωπαϊκή ενότητα.
Η πρόταση πρέπει να συμφωνηθεί από τα άλλα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, ορισμένα από τα οποία έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την αμοιβαιοποίηση του χρέους στο παρελθόν.
Η Αυστρία, όπως και η Ολλανδία, έχει ήδη δηλώσει ότι θέλει να βοηθήσει τα πληγέντα κράτη μόνο με δάνεια, όχι με επιχορηγήσεις, όπως ζητήθηκε από την πρόταση της Δευτέρας.
Ωστόσο, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι λεπτομέρειες για το σχέδιο δεν δόθηκαν, αλλά οι ηγέτες δήλωσαν ότι τα χρήματα θα διατεθούν στους τομείς της οικονομίας και στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τον ιό.
Αυτό θα περιλαμβάνει χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, των οποίων το κόστος δανεισμού είναι πολύ υψηλότερο από χώρες όπως η Γερμανία.
Όσοι λαμβάνουν τα χρήματα δεν θα είναι υπεύθυνοι για την επιστροφή τους, είπε ο Macron.
Αυτή θα ήταν ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της μέσω του κοινού προϋπολογισμού της.
Economist Intelligence Unit: Ασαφές πως θα αποπληρωθεί το χρέος
Τόσο η Merkel όσο και ο Macron τόνισαν ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν στην πρόταση, ενώ τις λεπτομέρειες του σχεδίου θα επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
"Δεν είναι σαφές πώς η ΕΕ θα σχεδιάσει και θα διασφαλίσει την αποπληρωμή του χρέους και εάν η πρόταση μπορεί να εξασφαλίσει υποστήριξη από τα υπόλοιπα κράτη", ανέφερε η Ana Andrade, αναλύτρια στο Economist Intelligence Unit.
Κάθε νέο ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τις 27 χώρες της ΕΕ καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μόνο άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ.
Σε σχέση με την αποπληρωμή του χρέους, η Andrade εξήγησε ότι «απουσία νέων ιδίων πόρων, όπως ένας ευρωπαϊκός φόρος, τα κράτη μέλη θα είναι υπεύθυνα για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική οικονομική ανακούφιση αυτών θα πρέπει να μετρηθεί έναντι της συνεισφοράς μιας συγκεκριμένης χώρας στο ταμείο".
Παραδοσιακά, κάθε κοινή γαλλο-γερμανική συμφωνία έχει τεράστιο βάρος στην ΕΕ, δεδομένου ότι είναι οι μεγαλύτερες οικονομίες και έχουν ακόμη μεγαλύτερη επιρροή τώρα που έχει αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κριτική, εάν όχι η πλήρης αντίθεση, είναι πιθανό να προκύψει από την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία ή την Αυστρία, που θεωρούνται αρνητικές σε κάθε προσπάθεια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Στο παρελθόν, συχνά κρύβονταν πίσω από τη Γερμανία.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι που θα περιμένουν εωσότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμορφώσει τις λεπτομέρειες.
Βέβαια, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η πρόταση, εάν γίνει αποδεκτή, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική εξέλιξη.
Bank of America Merrill Lynch: Η Γερμανία έριξε τις κόκκινες γραμμές της και συμφώνησε επιδοτήσεις κρατών
Ως μια θετική έκπληξη χαρακτήρισε τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης η Bank of America Merrill Lynch, στο σημερινό της σημείωμα.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της, το ταμείο έχει σημασία για τουλάχιστον δύο λόγους:
i) υπάρχει ένα σιωπηρό πολιτικό μήνυμα από τη Γερμανία ότι είναι προφανώς πρόθυμη να διασχίσει κάποιες κόκκινες γραμμές και να κάνει έχει δημιουργική σκέψη γύρω από τον προϋπολογισμό της ΕΕ
ii) υπάρχει ένα πολιτικό μήνυμα, προς την Ευρώπη, ακόμη και αν είναι μικρό, για τον κίνδυνο διάλυσης.
Το προτεινόμενο μέγεθος (περίπου 4% του ΑΕΠ της ΕΕ των 27) είναι σχετικά μικρό, η κατανομή μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής θα έχουν μεγάλη σημασία για την αποτελεσματικότητά του και το μέγεθος αυτών των φορολογικών μεταφορών.
Bruegel: Δημιουργία μακροπρόθεσμου χρέους από την ΕΕ
«Νομίζω ότι είναι αρκετά σημαντικό», δήλωσε ο Guntram Wolff, ο Γερμανός οικονομολόγος που διευθύνει τον Bruegel, ένα think tank των Βρυξελλών.
«Είναι επί της ουσίας ένας δανεισμός που θα εξοφληθεί μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, και έτσι είναι η πρώτη πραγματική δημιουργία μακροπρόθεσμου χρέους της ΕΕ».
Ο Henrik Enderlein, πρόεδρος και καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Hertie School of Governance στο Βερολίνο, δήλωσε ότι η πρόταση έδειξε ότι το συλλογικό ευρωπαϊκό χρέος, ένα μακροχρόνιο «ταμπού», για τους Γερμανούς πολιτικούς, «θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα».
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια «στιγμή Hamiltonian» για την Ευρώπη.
Η ομοσπονδιακή υπόθεση του κρατικού χρέους που δημιουργήθηκε από τον Alexander Hamilton έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας συλλογικής ταυτότητας για τις Ηνωμένες Πολιτείες στις πρώτες μέρες της.
«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία σήμερα», συνέχισε ο Enderlein, «είναι ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν ότι σε μια κρίση η ΕΕ μπορεί να εκδώσει το δικό της χρέος σε μεγάλη κλίμακα.
Το πολιτικό σήμα εδώ είναι ότι η ΕΕ είναι κάτι περισσότερο από μια ομαδοποίηση εθνικών κρατών και έχει τη δική της ομοσπονδιακή ταυτότητα».
Goldman Sachs: Η γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης «βραχυκυκλώνει» τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης
Η γαλλογερμανική πρόταση για ταμείο ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ θα βραχυκυκλώσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης επί του παρόντος και θα πυροδοτήσει περαιτέρω υποχώρηση στα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων στα γερμανικά και ιταλικά 10ετή ομόλογα θα μπορούσε να περιοριστεί κάτω από τις 180 μονάδες βάσης, επίπεδα που είχαν σημειωθεί τον Μάρτιο.
Το spread διαμορφώνεται σήμερα στις 205 μονάδες βάσης.
Τέλος, σύμφωνα με την Goldman Sachs, το spread μεταξύ γερμανικών και ισπανικών ομολόγων θα μπορούσε να περιοριστεί στις 90 μονάδες βάσης έναντι 121 μονάδων βάσης που είναι τώρα.
Εάν τα άλλα κράτη μέλη συμφωνήσουν στο σχέδιο, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση της Ευρώπης και ένα σημάδι ότι η πανδημία θα μπορούσε πραγματικά να φέρει την Ένωση πιο κοντά.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Merkel, στις 18 Μαΐου 2020, συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ.
Ωστόσο ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 1 τρισεκ. ευρώ αλλά συμφώνησαν στα 500 δισεκ. για το 2020 και θα αξιολογηθούν τα δεδομένα για το 2021
Η αποπληρωμή του θα είναι υπό την ευθύνη ολόκληρης της Ένωσης, όπως ανακοίνωσαν, αλλά θα ωφελούσε κυρίως τον φτωχότερο νότο, ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοιό.
Τα ομόλογα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης ανακάμπτουν οι τιμές ενισχύονται οι αποδόσεις υποχωρούν ωστόσο υπάρχουν πολλά κενά στην οικονομική πρόταση της Γερμανίας και Γαλλίας.
Τα 500 δισεκ. πιθανότατα θα δοθούν με τον μηχανισμό 2% του ΑΕΠ όπως και με τα δάνεια του ESM που αυτό σημαίνει ότι για την Γερμανία αντιστοιχούν περίπου 72 δισεκ. με βάση το ΑΕΠ 3,6 τρισεκ. του 2019, στην Γαλλία αντιστοιχούν 50 δισεκ. με ΑΕΠ 2,5 τρισεκ. στην Ιταλία αντιστοιχούν 36 δισεκ. με 1,8 τρισεκ. ΑΕΠ και στην Ελλάδα με ΑΕΠ 188 δισεκ. αντιστοιχούν 3,8 δισεκ. ευρώ.
Μπλοκ χωρών αντιδρά στο σχέδιο ανάκαμψης - Στο επίκεντρο Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία
Μια τέτοια κοινή προσέγγιση για το δανεισμό έχει βρει αντιστάσεις εδώ και πολύ καιρό από τη Γερμανία και άλλα κράτη μέλη στο Βορρά.
Ενδεικτικό είναι ότι μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου, ο καγκελάριος της Αυστρίας S. Kourz, απέρριψε το γαλλογερμανικό σχέδιο και ετάχθη κατά των επιχορηγήσεων προς τα πλέον πληττόμενα από την πανδημία του κορωνοϊού κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα, αντιπρότεινε βοήθεια μέσω δανείων, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τους ομολόγους του πρωθυπουργούς της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας.
Και αυτή η απροθυμία έχει αποδειχθεί εμπόδιο για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πληγεί από μια σειρά προκλήσεων που έχουν κλονίσει τα θεμέλιά της, από τη μεταναστευτική κρίση έως την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.
Τώρα, η πανδημία έχει φέρει τεκτονικές αλλαγές, προκαλώντας το κλείσιμο των συνόρων και βλάπτοντας σοβαρά τις οικονομίες των κρατών μελών.
Τα νότια κράτη στρέφονται στις Βρυξέλλες για βοήθεια και πιέζουν χώρες όπως τη Γερμανία και την Ολλανδία για μεγαλύτερη συλλογική δράση.
Την ίδια ώρα, χώρες όπως η Ιταλία, το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ενόψει αυτής της έκτακτης ανάγκης, ο Macron είπε, οι δύο μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης συμφώνησαν να προσπαθήσουν να διορθώσουν τις βαθύτερες ρωγμές και να οδηγήσουν την Ένωση σε «μια πραγματική κοινή στρατηγική για την διάθεση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού».
Citigroup: Θετικό βήμα η συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας, μειώνεται η εξάρτηση από την ΕΚΤ
Σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού διαπιστώνει η Citigroup μετά τη συμφωνία μεταξύ του Γάλλου προέδρου E. Macron και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Merkel να δημιουργήσουν ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, το Ταμείο βραχυπρόθεσμα δεν θα κοστίσει τίποτα στα κράτη μέλη.
Αυτό θα επιτευχθεί αυξάνοντας το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων της ΕΕ από το τρέχον επίπεδο του 1,2% στο 2%.
Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχουν καθοριστεί ούτε η ημερομηνία λήξης ούτε το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, αλλά αυτά πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν κατά το επόμενο ΠΔΠ (2028-34).
Το βασικό ερώτημα είναι πώς η πρόταση αυτή θα εγκριθεί από την ΕΕ-27.
Σύμφωνα με τη Citigroup, οι χώρες που είναι υπέρ της κατανομής των βαρών θα την στηρίξουν.
Αλλά αυτή η συμφωνία θα ασκήσει πιέσεις στις πιο αυστηρές χώρες (κυρίως στον Βορρά).
Ωστόσο, δεδομένης της προηγούμενης αναγνώρισης της ανάγκης για αλληλεγγύη και της αρχής των επιχορηγήσεων εφόσον υπάρχει κάποιος έλεγχος / προϋποθέσεις, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, θα πρέπει να είναι αποδεκτό από τους περισσότερους.
Έτσι, αναμένουμε τα επόμενα βήματα.
Συνολικά, σύμφωνα με τη Citigroup, η Ευρώπη οδεύει προς ένα καλύτερο μείγμα πολιτικής λιγότερο εξαρτημένο από την ΕΚΤ.
Οι ηγέτες έχουν αναγνωρίσει ότι, ελλείψει κοινής απάντησης με τη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής, ο κίνδυνος περαιτέρω χάσματος ανάμεσα στις οικονομικές επιδόσεις των χωρών που θα μπορούσαν να θέσουν την ενιαία αγορά σε κίνδυνο.
Αυτό είναι επίσης ίσως μια απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική εξάρτηση της ΕΕ στη νομισματική πολιτική, επιτυγχάνοντας τελικά την ανάγκη για ένα πιο ισορροπημένο μείγμα πολιτικής.
Eurasia Group: Ευρωπαϊκή επανάσταση το Ταμείο Ανάκαμψης
Μάλιστα, ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής αναλυτής της Eurasia Group, είπε ότι πρόκειται μια «ευρωπαϊκή επανάσταση - αν περάσει».
Για πρώτη φορά, η Ευρώπη θα είναι σε θέση να «συγκεντρώσει χρήματα και να τα μεταφέρει απευθείας στις χώρες, περιφέρειες και βιομηχανίες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, χωρίς να επηρεάσει περαιτέρω την οικονομική τους κατάσταση και να αυξήσει το χρέος τους», είπε ο Rahman.
Παρόλο που η πρόταση αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στη γερμανική σκέψη, η Merkel έσπευσε να τη χαρακτηρίσει ως «εφάπαξ προσπάθεια», με τη Γερμανία να συμφωνεί σε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρησιμοποιώντας την εξαιρετική πιστοληπτική της ικανότητα, θα δανειστεί χρήματα για το ταμείο.
Το χρέος θα εξοφληθεί με την πάροδο του χρόνου μέσω του κοινού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη.
Ωστόσο, για τη Merkel, η πρόταση ενέχει πολιτικούς κινδύνους στη χώρα, όπου μπορεί να ενισχύσει το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που ιδρύθηκε σε μια ευρωσκεπτική πλατφόρμα.
Αλλά η κίνηση μπορεί επίσης να είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί μια βαθιά διχασμένη νομισματική ένωση και η κληρονομιά της καγκελάριου για την ευρωπαϊκή ενότητα.
Η πρόταση πρέπει να συμφωνηθεί από τα άλλα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, ορισμένα από τα οποία έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την αμοιβαιοποίηση του χρέους στο παρελθόν.
Η Αυστρία, όπως και η Ολλανδία, έχει ήδη δηλώσει ότι θέλει να βοηθήσει τα πληγέντα κράτη μόνο με δάνεια, όχι με επιχορηγήσεις, όπως ζητήθηκε από την πρόταση της Δευτέρας.
Ωστόσο, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι λεπτομέρειες για το σχέδιο δεν δόθηκαν, αλλά οι ηγέτες δήλωσαν ότι τα χρήματα θα διατεθούν στους τομείς της οικονομίας και στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τον ιό.
Αυτό θα περιλαμβάνει χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, των οποίων το κόστος δανεισμού είναι πολύ υψηλότερο από χώρες όπως η Γερμανία.
Όσοι λαμβάνουν τα χρήματα δεν θα είναι υπεύθυνοι για την επιστροφή τους, είπε ο Macron.
Αυτή θα ήταν ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της μέσω του κοινού προϋπολογισμού της.
Economist Intelligence Unit: Ασαφές πως θα αποπληρωθεί το χρέος
Τόσο η Merkel όσο και ο Macron τόνισαν ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν στην πρόταση, ενώ τις λεπτομέρειες του σχεδίου θα επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
"Δεν είναι σαφές πώς η ΕΕ θα σχεδιάσει και θα διασφαλίσει την αποπληρωμή του χρέους και εάν η πρόταση μπορεί να εξασφαλίσει υποστήριξη από τα υπόλοιπα κράτη", ανέφερε η Ana Andrade, αναλύτρια στο Economist Intelligence Unit.
Κάθε νέο ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τις 27 χώρες της ΕΕ καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μόνο άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ.
Σε σχέση με την αποπληρωμή του χρέους, η Andrade εξήγησε ότι «απουσία νέων ιδίων πόρων, όπως ένας ευρωπαϊκός φόρος, τα κράτη μέλη θα είναι υπεύθυνα για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική οικονομική ανακούφιση αυτών θα πρέπει να μετρηθεί έναντι της συνεισφοράς μιας συγκεκριμένης χώρας στο ταμείο".
Παραδοσιακά, κάθε κοινή γαλλο-γερμανική συμφωνία έχει τεράστιο βάρος στην ΕΕ, δεδομένου ότι είναι οι μεγαλύτερες οικονομίες και έχουν ακόμη μεγαλύτερη επιρροή τώρα που έχει αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κριτική, εάν όχι η πλήρης αντίθεση, είναι πιθανό να προκύψει από την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία ή την Αυστρία, που θεωρούνται αρνητικές σε κάθε προσπάθεια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Στο παρελθόν, συχνά κρύβονταν πίσω από τη Γερμανία.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι που θα περιμένουν εωσότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμορφώσει τις λεπτομέρειες.
Βέβαια, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η πρόταση, εάν γίνει αποδεκτή, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική εξέλιξη.
Bank of America Merrill Lynch: Η Γερμανία έριξε τις κόκκινες γραμμές της και συμφώνησε επιδοτήσεις κρατών
Ως μια θετική έκπληξη χαρακτήρισε τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης η Bank of America Merrill Lynch, στο σημερινό της σημείωμα.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της, το ταμείο έχει σημασία για τουλάχιστον δύο λόγους:
i) υπάρχει ένα σιωπηρό πολιτικό μήνυμα από τη Γερμανία ότι είναι προφανώς πρόθυμη να διασχίσει κάποιες κόκκινες γραμμές και να κάνει έχει δημιουργική σκέψη γύρω από τον προϋπολογισμό της ΕΕ
ii) υπάρχει ένα πολιτικό μήνυμα, προς την Ευρώπη, ακόμη και αν είναι μικρό, για τον κίνδυνο διάλυσης.
Το προτεινόμενο μέγεθος (περίπου 4% του ΑΕΠ της ΕΕ των 27) είναι σχετικά μικρό, η κατανομή μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής θα έχουν μεγάλη σημασία για την αποτελεσματικότητά του και το μέγεθος αυτών των φορολογικών μεταφορών.
Bruegel: Δημιουργία μακροπρόθεσμου χρέους από την ΕΕ
«Νομίζω ότι είναι αρκετά σημαντικό», δήλωσε ο Guntram Wolff, ο Γερμανός οικονομολόγος που διευθύνει τον Bruegel, ένα think tank των Βρυξελλών.
«Είναι επί της ουσίας ένας δανεισμός που θα εξοφληθεί μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, και έτσι είναι η πρώτη πραγματική δημιουργία μακροπρόθεσμου χρέους της ΕΕ».
Ο Henrik Enderlein, πρόεδρος και καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Hertie School of Governance στο Βερολίνο, δήλωσε ότι η πρόταση έδειξε ότι το συλλογικό ευρωπαϊκό χρέος, ένα μακροχρόνιο «ταμπού», για τους Γερμανούς πολιτικούς, «θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα».
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια «στιγμή Hamiltonian» για την Ευρώπη.
Η ομοσπονδιακή υπόθεση του κρατικού χρέους που δημιουργήθηκε από τον Alexander Hamilton έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας συλλογικής ταυτότητας για τις Ηνωμένες Πολιτείες στις πρώτες μέρες της.
«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία σήμερα», συνέχισε ο Enderlein, «είναι ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν ότι σε μια κρίση η ΕΕ μπορεί να εκδώσει το δικό της χρέος σε μεγάλη κλίμακα.
Το πολιτικό σήμα εδώ είναι ότι η ΕΕ είναι κάτι περισσότερο από μια ομαδοποίηση εθνικών κρατών και έχει τη δική της ομοσπονδιακή ταυτότητα».
Goldman Sachs: Η γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης «βραχυκυκλώνει» τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης
Η γαλλογερμανική πρόταση για ταμείο ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ θα βραχυκυκλώσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης επί του παρόντος και θα πυροδοτήσει περαιτέρω υποχώρηση στα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων στα γερμανικά και ιταλικά 10ετή ομόλογα θα μπορούσε να περιοριστεί κάτω από τις 180 μονάδες βάσης, επίπεδα που είχαν σημειωθεί τον Μάρτιο.
Το spread διαμορφώνεται σήμερα στις 205 μονάδες βάσης.
Τέλος, σύμφωνα με την Goldman Sachs, το spread μεταξύ γερμανικών και ισπανικών ομολόγων θα μπορούσε να περιοριστεί στις 90 μονάδες βάσης έναντι 121 μονάδων βάσης που είναι τώρα.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr