Τελευταία Νέα

IRENA: Ήρθε η ώρα για επενδύσεις τρισεκατομμυρίων σε βιώσιμες ενεργειακές υποδομές

IRENA: Ήρθε η ώρα για επενδύσεις τρισεκατομμυρίων σε βιώσιμες ενεργειακές υποδομές
Η έκθεση  εκτιμά ότι η ανανεώσιμη ενέργεια και η ενεργειακή απόδοση μαζί μπορούν να προσφέρουν πάνω από το 90% των μέτρων άμβλυνσης που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών

Οι ΑΠΕ και η ενεργειακή απόδοση αποτελούν  τις δύο λύσεις, που θα επιτρέψουν τον παγκόσμιο ενεργειακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).
Σύμφωνα με την έκθεση του «IRENA Global Renewables Outlook: Energy Transformation 2050», οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια έχουν αυξηθεί κατά 1% ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία.
Ειδικότερα, ο Οργανισμός  προτείνει ότι ήρθε η ώρα να επενδύσουμε τρισεκατομμύρια, όχι σε ορυκτά καύσιμα, αλλά σε βιώσιμες ενεργειακές υποδομές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επιτυχή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Τα «κλειδιά»

Παράλληλα, η έκθεση του IRENA, εκτιμά ότι η ανανεώσιμη ενέργεια και η ενεργειακή απόδοση μαζί μπορούν να προσφέρουν πάνω από το 90% των μέτρων άμβλυνσης που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με την ενέργεια. Μάλιστα, το σχέδιο της απανθρακοποίησης θεωρείται φιλόδοξο, αισιόδοξο, ρεαλιστικό και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μεταξύ 2016-2050 θα οριστούν περισσότερες επενδύσεις ύψους 43 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις συνολικές επενδύσεις των 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών. «Όλο αυτό θα θέσει το ενεργειακό σύστημα στο μονοπάτι που απαιτείται για να διατηρηθεί η άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου» συμπληρώνει η έκθεση.

Οι θέσεις εργασίας

Οι θέσεις εργασίας στον συνολικό ενεργειακό τομέα - που περιλαμβάνουν τεχνολογίες που σχετίζονται με τη μετάβαση (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση και ηλεκτρικά δίκτυα και ενεργειακή ευελιξία), ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια - θα μπορούσαν να φθάσουν τα 100 εκατομμύρια έως το 2050. Το 2050, μόνο η ενεργειακή απόδοση θα μπορούσε να απασχολεί 21 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, σύμφωνα με την υπηρεσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης