«Πάγωμα» των ενεργειακών επενδύσεων στο Μεξικό λόγω του COVID-19 - Το παρασκήνιο της απόφασης

«Πάγωμα» των ενεργειακών επενδύσεων στο Μεξικό λόγω του COVID-19 - Το παρασκήνιο της απόφασης
Οι τροφοδοσίες από τις ΑΠΕ θα πρέπει να αναβληθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίσημη τοποθέτηση

Ως δικαιολογία εξασθένισης της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα του Μεξικού, προβάλλει ο κορωνοιός, σύμφωνα με νέο ψήφισμα που παγώνει τις ενεργειακές επενδύσεις. Ειδικότερα, μειώνεται ο ρόλος της ηλιακής και αιολικής ενέργειας και προωθούνται οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα.

Το διάταγμα το σαββατοκύριακο προκάλεσε οργή μεταξύ Μεξικανών και ξένων επενδυτών που είχαν το δικαίωμα να πουλήσουν την παραγωγή τους στο δημόσιο δίκτυο. Οι βιομηχανικοί σύλλογοι δήλωσαν ότι θα επηρεαστούν 28 ηλιακά και αιολικά έργα που ήταν έτοιμα να συνδεθούν στο δίκτυο και 16 ακόμη υπό κατασκευή, με συνολικά επενδύσεις 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων από ξένες εταιρείες.
«Όλο αυτό προκαλεί σοβαρές συνέπειες στις επενδυτικές επιλογές της χώρας, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών και χάνονται θέσεις εργασίας επίσης, επιτρέπεται στις αρχές να διογκώσουν τεχνητά την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και να εκτοπίζεται αυθαίρετα οποιοδήποτε έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε μεταξύ άλλων το Συντονιστικό Συμβούλιο Επιχειρήσεων του Μεξικού.

Στο επίκεντρο ο Manuel Lopez Obrador

Υπενθυμίζεται ότι στον Πρόεδρο Andres Manuel Lopez Obrador, πρωταθλητή της κρατικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, δεν αρέσουν οι ΑΠΕ και τα ενεργειακά έργα του ιδιωτικού τομέα.
Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2018, ακύρωσε τις προγραμματισμένες προσφορές για ιδιωτική εξερεύνηση πετρελαίου και ανάγκασε τις ιδιωτικές εταιρείες να διαπραγματευτούν εκ νέου τις συμβάσεις αγωγών φυσικού αερίου.
Οι νέοι κανόνες που δημοσιεύτηκαν αργά την Παρασκευή φαίνεται να επιτυγχάνουν πολλούς από τους στόχους του: εγγύηση εισοδήματος Οι νέοι κανόνες που δημοσιεύτηκαν αργά την Παρασκευή φαίνεται να επιτυγχάνουν πολλούς από τους στόχους του, αύξηση κατανάλωσης κρατικών αποθεμάτων και μείωση ρόλου των ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγών.
Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τους νέους κανόνες, λέγοντας ότι: «Τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας προκαλούν ταλάντωση στο  ηλεκτρικό σύστημα και προκαλούν διακοπές. Οι τροφοδοσίες από αυτές τις πηγές θα πρέπει να αναβληθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης