Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ζημία 2,1 δισ δολαρίων για την Rosneft στο πρώτο τρίμηνο - Βλέπει πτώση της παραγωγής πετρελαίου κατά 10% το 2020

Ζημία 2,1 δισ δολαρίων για την Rosneft στο πρώτο τρίμηνο - Βλέπει πτώση της παραγωγής πετρελαίου κατά 10% το 2020
Η εταιρεία μειώνει τις επενδύσεις του 2020 κατά 21%

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας, Rosneft, ανακοίνωσε τη Παρασκευή 15/5/2020  ότι αναμένει πτώση κατά 10% στην παραγωγή πετρελαίου το 2020 μετά από καθαρή απώλεια 156 δισ. ρούβλια (2,1 δισ. δολάρια) το πρώτο τρίμηνο λόγω του  κορωνοϊού και του ασθενέστερου ρουβλίου

Η Rosneft, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της συνολικής εξόρυξης πετρελαίου της Ρωσίας, ανακοίνωσε  επίσης ότι μείωσε την παραγωγή συμπυκνωμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου τους πρώτους τρεις μήνες του έτους κατά 2,2% από την προηγούμενη περίοδο σε 4,64 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) λόγω ενός παγκόσμιου συμφώνου για τον περιορισμό της παραγωγής.

Η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου έχει πληγεί από τις αδύναμες τιμές του πετρελαίου, οι οποίες μειώθηκαν κατά περίπου τα δύο τρίτα τον Ιανουάριο-Μάρτιο λόγω της έλλειψης προσφοράς και της οικονομικής επιρροής από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της εξάπλωσης του ιού και της υπερπαραγωγής ο ΟΠΕΚ +, συμφώνησε τον περασμένο μήνα να αυξήσει τις συνδυασμένες περικοπές παραγωγής πετρελαίου σε σχεδόν 10 εκατομμύρια bpd, ή 10% της παγκόσμιας ζήτησης τον Μάιο -Ιούνιος.

«Μπορούμε να πούμε ότι η ετήσια μείωση της παραγωγής θα ανέλθει σε περίπου 10% και 5% στη διύλιση», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος, Pavel Fedorov, στους επενδυτές σε τηλεδιάσκεψη. Αυτό σημαίνει ότι οι περικοπές παραγωγής θα μπορούσαν να φτάσουν τα 467.000 bpd φέτος.

Η Rosneft, στην οποία η BP κατέχει μερίδιο 19,75%, σχεδιάζει επίσης να μειώσει τις επενδύσεις κατά περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 21%, φέτος λόγω του παγκόσμιου συμφώνου.

«(Φέτος) μπορεί να είναι σημείο καμπής για την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19, η ζήτηση αργού πετρελαίου παρουσίασε μια άνευ προηγουμένου πτώση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών της ενέργειας », ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο Rosneft ήταν σε θέση να αντέξει τις προκλήσεις.

Η εταιρεία δήλωσε ότι τα οικονομικά της πρώτου τριμήνου επηρεάστηκαν αρνητικά από ένα ασθενέστερο ρούβλι, το οποίο διόγκωσε τις υποχρεώσεις του σε χρεόγραφα σε συνάλλαγμα.

Τα έσοδα για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου μειώθηκαν κατά 15% στα 1,77 τρισεκατομμύρια ρούβλια σε χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν 44% στα 309 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Η Rosneft κέρδισε 131 δισεκατομμύρια ρούβλια το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε επίσης ότι η νεοσύστατη ρωσική κρατική οντότητα, Roszarubezhneft, αγόρασε τα περιουσιακά της στοιχεία στη Βενεζουέλα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης