Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oλική επαναφορά για το πετρέλαιο - Στα επίπεδα των 30 δολαρίων επέστρεψε το αργό

Oλική επαναφορά για το πετρέλαιο  - Στα επίπεδα των 30 δολαρίων επέστρεψε το αργό
Αυξάνεται η ζήτηση από την Κίνα

Επιστροφή στα επίπεδα των 30 δολαρίων για το αργό πετρέλαιο την Παρασκευή 15/5/2020  καθώς η αύξηση της  ζήτησης  αργού στην Κίνα μετά τη χαλάρωση των μέτρων για την επιδημία του κορωνοϊού, ενισχύει τις ελπίδες ότι η παγκόσμια υπερπροσφορά μπορεί να αρχίσει να εξασθενεί.

Περί τις 20:58 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωσε άνοδο 4,63% στα 32,57 $ ανά βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate ενισχυόταν 7,95%, στα 29,72 $ ανά βαρέλι. Το WTI καταγράφει  την τρίτη εβδομαδιαία αύξηση, πάνω από 12%.

Εν μέσω περικοπών της προσφοράς από τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) και άλλων μεγάλων παραγωγών, φωτεινά σημεία εμφανίζονται επίσης από την πλευρά της ζήτησης. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι η καθημερινή χρήση αργού πετρελαίου της Κίνας ανέκαμψε τον Απρίλιο καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν τις δραστηριότητές τους.

«Οι βασικές αρχές της αγοράς βελτιώνονται σαφώς», ανέφεραν αναλυτές της ING Research. «Αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι στο εγγύς μέλλον, η άνοδος είναι περιορισμένη δεδομένου ότι βρισκόμαστε ακόμα σε πλεονασματικό περιβάλλον ... Υπάρχει άφθονο απόθεμα για να αφομοιώσει η αγορά».

Υπάρχει αισιοδοξία ότι τα αποθέματα ενδέχεται να μειώνονται.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι αναμένει μείωση των αποθεμάτων αργού κατά περίπου 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν για πρώτη φορά σε 15 εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Οι περικοπές παραγωγής θα ενισχύσουν την τάση για χαμηλότερα αποθέματα, αλλά το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ είναι απίθανο να δει σημαντικά κέρδη.

"Το αργό πετρέλαιο WTI θα αγωνιστεί να σπάσει  το φράγμα πάνω από το επίπεδο των 30 δολαρίων έως ότου βελτιωθούν τόσο οι οικονομικές προοπτικές για τις ΗΠΑ όσο και μερικοί από τους κινδύνους", δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στο OANDA.

Από την πλευρά της παραγωγής, ο ΟΠΕΚ και οι συνδεδεμένοι παραγωγοί - γνωστοί ως ΟΠΕΚ + - είχαν ήδη συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατομμύρια bpd πριν η Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα επεκτείνει τις προγραμματισμένες μειώσεις της για τον Ιούνιο, δεσμευόμενη να μειώσει την προσφορά κατά περίπου 5 εκατομμύρια bpd .

Η Saudi Aramco, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, μείωσε τον όγκο αργού που θα προμηθεύσει τουλάχιστον τρεις αγοραστές στην Ασία έως και 30% για τον Ιούνιο όπως έγινε γνωστό την  Πέμπτη.

Ο ΟΠΕΚ + τώρα θέλει να επεκτείνει τις συνολικές περικοπές παραγωγής μετά τον Μάιο και τον Ιούνιο κάτι το οποίο θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση.


oil15.5

Εν τω μεταξύ η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τα επίπεδα δραστηριότητας των παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι νέες θέσεις εργασίας fracking στις ΗΠΑ δεν είναι απρόσβλητες από την τάση και η Rystad Energy αναμένει ότι ο Μάιος θα είναι ο μήνας που η δραστηριότητα αυτή θα υποχώρησει σημαντικά κάτω πριν ξεκινήσει η ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν fracking στις 48 πολιτείες της χώρας θα υποχωρήσουν σε περίπου 300 έως 330 πηγάδια τον Μάιο του 2020, κάτω από τα 337 πηγάδια του Απριλίου.

Πολλές εταιρείες επέλεξαν να προχωρήσουν σε πλήρεις διακοπές fracking για το δεύτερο τρίμηνο, και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις θέσεων εργασίας τον Απρίλιο, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα  κακή  τον περασμένο μήνα.

Κάποια δραστηριότητα συνεχίζεται, και μέχρι στιγμής   92 επιχειρήσεις ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις frac τον Μάιο σε κανονική βάση.

«Οι πιο πρόσφατες συζητήσεις με προμηθευτές, παρόχους υπηρεσιών και E&P δείχνουν ότι πιθανότατα θα δούμε τη δραστηριότητα να παραμένει στο τρέχον χαμηλό επίπεδο για το υπόλοιπο του δεύτερου τριμήνου. Μια μέτρια ανάκαμψη αναμένεται στο 3ο τρίμηνο του 20ου έτους, αλλά απαιτούνται σταθερές τιμές πετρελαίου WTI στα χαμηλά έως τα 30 $ για να δούμε αυτήν την ανάκαμψη σε επιλεγμένες βασικές θέσεις εκτάσεων που χειρίζονται οι παραγωγοί με ισχυρούς ισολογισμούς », σύμφωνα με τον Artem Abramov της  Rystad Energy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης