Ο ισπανικός φωτοβολταϊκός όμιλος Union Española Fotovoltaica (UNEF) ζητά μια εθνική και σταθερή βιομηχανική στρατηγική του τομέα για την διαχείριση επένδυσης ύψους 20 δις ευρώ, σύμφωνα με τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Η UNEF ανέφερε σε έκθεση που εστάλη στην κυβέρνηση χθες (14/5) ότι το σχέδιο επανεβιομηχανοποίησης θα περιλαμβάνει την κατασκευή, την εξαγωγή και την ψηφιοποίηση του τομέα για να επιτευχθούν οι στόχοι του ΕΣΕΚ της χώρας το 2030.
«Πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος και η ανάπτυξη να μην πάρει την μορφή μιας φούσκας που θα την διαδεχτεί πολυετή αδράνεια. Εάν η ανάπτυξη είναι σταθερή και συνοδεύεται από τα σωστά μέτρα, θα δημιουργήσει ένα τεχνολογικά ισχυρό βιομηχανικό πλέγμα» τόνισε μεταξύ άλλων η UNEF.
Στόχος της UNEF, θα είναι μια σταθερή ετήσια αύξηση 2,8 GW, προκειμένου να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος του 2030 των 39,2 GW εγκατεστημένης χωρητικότητας. Αυτό θα υποστηριζόταν από την ανάπτυξη της βιομηχανικής ικανότητας της χώρας.
Μάλιστα, η Ισπανία ήταν ηγέτης της αγοράς με το 50% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιακών συλλεκτών στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτό συμβαδίζει με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μια ελεύθερη και κυκλική οικονομία που δημιουργεί περιφερειακή απασχόληση, δήλωσε η UNEF.
Δελεαστικός επενδυτής
Πλούσια σε ήλιο, η Ισπανία ήταν ανέκαθεν δελεαστικός τόπος από διεθνείς επενδυτές. Πριν από την πανδημία του coronavirus, ο ηλιακός τομέας της Ισπανίας «κατακλύστηκε» από τις εφαρμογές δικτύου, με περισσότερα από 90 GW να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η ανάγκη των διεθνών εταιρειών να απαλλαγούν από άνθρακα οδήγησε τόσο την αγορά PPA όσο και το ενδιαφέρον για τα πιστοποιητικά εγγύησης προέλευσης.
Η αγορά συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας άκμαζε πριν από την πανδημία, με τις συμφωνίες να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση μεταξύ Eur40 / MWh και Eur42 / MWh σε σύγκριση με τη μέση τιμή χονδρικής συγκέντρωσης 43,63 ευρώ / MWh για το εξάμηνο του 2019.
Ωστόσο, αυτό έχει μειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες μετά την πτώση των τιμών χονδρικής σε μέσο όρο 17,65 ευρώ / MWh τον Απρίλιο, με περιορισμένη ανάκαμψη μόνο τον Μάιο στα 17,92 ευρώ / MWh. Η πολιτική της κυβέρνησης και της βιομηχανίας εδράζεται στην σταδιακή άρση του lockdown.
www.worldenergynews.gr