Την αποφασιστικότητα του υπουργείου Ανάπτυξης να στηρίξει μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων τα μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας, που θα προωθηθούν στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα της ΡΑΕ για την παρουσίαση της μελέτης του ΕΜΠ για την αποθήκευση στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η χώρα ανεξάρτητα από την κρίση του COVID-19, θα πρέπει να επιταχύνει τις αποφάσεις για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα θα έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της απολιγνιτοποίησης.
Το ΥΠΕΝ, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης προσαρμόζει γρήγορα το θεσμικό πλαίσιο για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τομέας.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Θωμάς ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το πλαίσιο τιμολόγησης των υβριδικών έργων, καθώς και ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στην Κομισιόν αίτημα για το ειδικό πλαίσιο στήριξης του έργου PCI της Αμφιλοχίας.
Ο κ. Θωμάς τόνισε επίσης ότι έως τέλος του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμο το σχέδιο για την αποθήκευση και η ημερίδα θα συμβάλλει στην ποσοτικοποίηση των στόχων.
Η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι το επόμενο βήμα του ΥΠΕΝ είναι η περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής αλυσίδας των ΑΠΕ και προτεραιότητα σε αυτό το πλαίσιο είναι η αποθήκευση, η αυτοπαραγωγή και ο ενεργειακός συμψηφισμός.
Για να είναι οικονομικές οι ΑΠΕ, είπε η κ. Σδούκου, απαιτούνται έργα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ έως το 2025 για την αντλησιοταμίευση.
Προανήγγειλε τέλος τη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας με την συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής υπογράμμισε ότι η αποθήκευση συναρτάται άμεσα με την επίτευξη των στόχων των ΑΠΕ και η αύξηση της διείσδυσης του στο διασυνδεδεμένο σύστημα αρχίζει να αναδεικνύει προβλήματα που μπορούν να λυθούν μέσω της αποθήκευσης.
Πλέον, είπε ο κ. Μπουλαξής το ερώτημα δεν είναι αν χρειάζεται ή όχι η αποθήκευση αλλά πως η αποθήκευση χρειάζεται και με ποια χαρακτηριστικά. Σύντομα, κατέληξε θα διαμορφωθεί ένα διαφορετικό πλαίσιο στήριξης καθώς ακόμη και η απολιγνιτοποίηση ενισχύει το αίτημα της δημιουργίας έργων αποθήκευσης.
www.worldenergynews.gr