Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eπίθεση Trump στο Πεκίνο: Θα μπορούσαμε να διακόψουμε κάθε σχέση με την Κίνα

Eπίθεση Trump στο Πεκίνο: Θα μπορούσαμε να διακόψουμε κάθε σχέση με την Κίνα
Ο Trump είπε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» με τους χειρισμούς της Κίνας εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού και κατηγορεί το Πεκίνο ότι κρύβει πληροφορίες
«Αν εξετάσει κανείς τις κινεζικές εταιρείες που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια NYSE και Nasdaq, δεν ακολουθούν τους λογιστικούς κανόνες των ΗΠΑ.
Το παρακολουθούμε πλέον πολύ στενά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump στο Fox Business.
Ο Trump είπε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» με τους χειρισμούς της Κίνας εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, με τον ίδιο να κατηγορεί το Πεκίνο ότι κρύβει πληροφορίες σχετικά με το πώς ξεκίνησε ο ιός.
Μάλιστα, ανέφερε ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να έχει το το εμβόλιο πρώτη, αλλά «μπορούμε να τα σταματήσουμε».
«Η φθηνή εργασία αποδείχθηκε πολύ ακριβή», δήλωσε ο Trump.
Και με την εξάπλωση του εν λόγω ιού, η εποχή της παγκοσμιοποίησης έληξε.
Ο ιός «δεν ήταν τότε καν θέμα» όταν υπογράφηκε η εμπορική συμφωνία με την Κίνα, είπε.
Παράλληλα επεσήμανε πως  «προς το παρόν» δεν επιθυμεί να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» από τη στάση που τήρησε το Πεκίνο απέναντι στην πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Όταν ρωτήθηκε για τα ενδεχόμενα μέτρα αντιποίνων που θα μπορούσε να επιβάλει στο Πεκίνο, απάντησε πολύ αόριστα, αλλά απειλητικά: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε.
Θα μπορούσαμε να διακόψουμε κάθε σχέση».
«Τι θα συνέβαινε, αν το κάναμε;
Θα εξοικονομούσαμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια αν διακόπταμε κάθε σχέση», υποστήριξε.
Εδώ και εβδομάδες ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι απέκρυψαν το εύρος της πανδημίας που εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, αλλά επίσης και ότι διευκόλυναν την εξάπλωσή της.
Το Πεκίνο το διαψεύδει και δηλώνει ότι ενημέρωσε το συντομότερο δυνατόν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
«Θα μπορούσαν να την σταματήσουν», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξή του.
Επίσης ο Trump παραπέμπει στο γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο που επιβλέπει το Σχέδιο Αποταμιεύσεων Thrift, ένα πρόγραμμα αποταμίευσης και συνταξιοδότησης για τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους, έχει αναβάλλει την αλλαγή του δείκτη αναφοράς που χρησιμοποιεί για το διεθνές ταμείο του σε ένα εύρος που περιλαμβάνει κινεζικές μετοχές.
«Ξέρετε ότι διευθύνεται από τις επαφές του Obama, σωστά;», είπε ο Trump για το fund, προσθέτοντας: «Θα μάθουμε αν πρόκειται να το κάνουν πολύ σύντομα και αν δεν είναι, θα αντικαταστήσουμε μέλη πολύ γρήγορα".
Αναφορικά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ο Trump ανέφερε ότι βρίσκεται απέναντι στον "κοιμισμένο" Joe Biden, αλλά ακόμη απέναντι στους Δημοκρατικούς, τα ΜΜΕ και ορισμένους ανόητους Ρεπουμπλικάνους.
Παράλληλα, ο Trump τάχθηκε υπέρ των αρνητικών επιτοκίων, μια μόλις ημέρα αφού ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.
«Εάν άλλες χώρες υιοθετήσουν αρνητικά επιτόκια, θα πρέπει κι εμείς να κάνουμε το ίδιο» είπε και συμπλήρωσε «πιστεύω πραγματικά πως θα πρέπει να έχουμε αρνητικά επιτόκια».
Επίσης, ο Trump εξέφρασε την εκτίμηση για οικονομική ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ έκανε λόγο για ένα ισχυρό δολάριο.
«Είναι μια καλή στιγμή για να έχουμε ισχυρό δολάριο» τόνισε και εν συνεχεία υποστήριξε πως «όλοι θέλουν να επενδύσουν σε δολάριο, διότι το διατηρούμε ισχυρό».
Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε νέες αιχμές κατά της Κίνας λέγοντας ότι νοιώθει πολύ απογοητευμένος.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης