Χρηματιστήριο & Αγορές

Aνοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες - Πως θα αντιμετωπιστεί η αύξηση των NPLs

Aνοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες - Πως θα αντιμετωπιστεί η αύξηση των NPLs
Τα μέτρα χαλάρωσης για τις τράπεζες θα διαρκέσουν
Μεταξύ σφύρας και άκμονος κινούνται οι τράπεζες στην Ευρώπη επιχειρώντας από τη μια να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και από την άλλη να αντιμετωπίσουν μια νέα γενιά κόκκινων δανείων που είναι βέβαιο πως έρχεται.
Τα μέτρα χαλάρωσης πάντως θα παραμείνουν όσο χρειαστεί δηλώνει ο επικεφαλής του SSM κ. Andrea Enria σε προσφατη συνέντευξή του.
Το come back δεν θα γίνει άμεσα και το σημαντικό είναι τελικώς οι τράπεζες να καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν της οικονομία.
Στη λογική αυτήν οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να νιώθουν μια μερική μόνον ανακούφιση.
Mάλιστα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συστήνει περαιτέρω μείωση του κόστους χρήσης της τεχνολογίας και τελικώς εξαγορές και συγχωνεύσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Πως όμως τελικώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα καταφέρουν να επιτύχουν το μίγμα εκείνο που θα τους επιτρέψει να διατηρηθούν υγιείς ή έστω να επανέλθουν αλλά και να χρηματοδοτήσουν τις τοπικές οικονομίες της Ευρωζώνης.
Οι τράπεζες  της ευρωζώνης  ενδέχεται να πληγούν σοβαρά από την πανδημία, καθώς μια οικονομική επιβράδυνση δημιουργεί πιέσεις στους δανειολήπτες, σύμφωνα με προειδοποιήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων προς τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ε.Ε.
Σε πρόσφατη ανάλυση που αποτελεί μια πρώτη πανευρωπαίκή αξιολόγηση των τραπεζών στην περιοχή χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία εξετάζουν τι θα μπορούσε να γίνει για να βοηθήσει τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης εδώ και μια δεκαετία, αγωνίστηκαν για να  ανακάμψουν και τώρα αντιμετωπίζουν μια οικονομική  κρίση που θα μπορούσε να τις εξαντλήσει  ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους να επανεκκινήσει ο δανεισμός.
Στην αξιολόγηση που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεραίνουν ότι υπάρχει «κίνδυνος για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».
«Η αποφυγή σοβαρών και διαρκών ζημιών… μπορεί να απαιτήσει πρόσθετες και σημαντικές προσπάθειες», έγραψαν.
Στο έγγραφο, επισημαίνουν τον αντίκτυπο στις τράπεζες  τα απλήρωτα δάνεια και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης εν μέσω μειώσεων της αγοράς και υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αν και τώρα οι τράπεζες είναι ισχυρότερες απ' ότι στο παρελθόν παραμένουν ευάλωτες.
Σε μια επιστολή που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απάντηση στην αξιολόγησή της στις 24 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες στο  στην ευρωζώνη ήταν φερέγγυες  αλλά  το έγγραφο περιείχε και μία λίστα που δείχνει ότι ορισμένες χώρες είχαν καλύτερη προστασία από άλλες.
Αυτά τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τράπεζες της Ισπανίας είχαν τα μικρότερα αποθέματα κεφαλαίου  στις χώρες της Ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε οικονομική ύφεση, χειρότερα ακόμη και από την Ιταλία.
Οι Κάτω Χώρες και το Βέλγιο ήταν πολύ ισχυρότερες, στην κορυφή του πίνακα.
Η δυσοίωνη εκτίμηση αποδεικνύει την ευπάθεια του τομέα σε απλήρωτα δάνεια ή απώλειες επενδύσεων λόγω του ιού, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις εξετάζουν πώς να ενισχύσουν τις τράπεζες.
 Οι τράπεζες έχουν πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα τώρα από ό, τι στο παρελθόν, αλλά αυτό δεν θα τις εμποδίσει να επηρεαστούν
Το συμβούλιο, το οποίο συμβουλεύει την καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Οικονομίας για την πολιτική, προειδοποίησαν  την κυβέρνηση σε μια έκθεση 101 σελίδων στα τέλη Μαρτίου ότι μια οικονομική ύφεση θα μπορούσε να μεταδοθεί στις τράπεζες.
Σε μια πρόσφατη πρόταση της Γαλλίας σχετικά με ένα ταμείο ανάκαμψης για την ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής, αξιωματούχοι προτείνουν επίσης ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συγχρηματοδότηση ενός «προγράμματος τύπου TARP για την επανεξαγορά ενεργητικού υψηλού κνδύνου από τις πληγείσες τράπεζες» σε χώρες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα Troubled Asset Relief (πρόγραμμα ανακούφισης προβληματικού ενεργητικού) της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 (TARP), η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια στις τράπεζες της, μια κίνηση που πολλοί λένε ότι τις βοήθησε να ανακάμψουν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης