Προχωρούν κανονικά οι σχεδιασμοί του Ντουμπάι για το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό στον κόσμο

Προχωρούν κανονικά οι σχεδιασμοί του Ντουμπάι για το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό στον κόσμο
Η αποθηκευμένη ενέργεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο για διάστημα «από οκτώ ως 12 ώρες ημερησίως»

Ενώ ο κορωνοιός έχει επηρεάσει τους πάντες και τα πάντα, το μεγαλύτερο ηλιακό θερμικό πάρκο CSP στον κόσμο έχει διατηρήσει την πρόοδο μέσα σε δύσκολους καιρούς. Πρόκειται για ένα γιγάντιο ηλιοθερμικό πάρκο στο Ντουμπάι, που σχεδιάζει η τοπική υπηρεσία ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης (DEWA).

Ειδικότερα, το πάρκο των 700 MW συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας (CSP) γνωστό ως έργο Noor Energy 1 είναι, «ο μεγαλύτερος σταθμός συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες για τη συλλογή ενέργειας από τον ήλιο.
Το έργο ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο CSP στον κόσμο, στοχεύει να υποστηρίξει τη στρατηγική του Ντουμπάι για αύξηση του μεριδίου καθαρής ενέργειας στο 25% έως το 2030 και θα εξοικονομήσει 1,6 εκατομμύρια τόνους CO2.
Παρά τον τρέχοντα αντίκτυπο που έχει το ξέσπασμα του COVID-19 σε οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, η κατασκευή του έργου Noor Energy 1 προχωρεί κανονικά.

Λειτουργία και στόχοι

Θα εγκατασταθούν «πολλές χιλιάδες ηλιοστάτες» που θα εκπέμπουν ηλιακή ακτινοβολία σε έναν πύργο. Εκεί η θερμική ενέργεια θα αποθηκεύεται ώστε το ηλιοθερμικό να μπορεί να διαθέτει ηλεκτρική ενέργεια κατά παραγγελία και το βράδυ. Η αποθηκευμένη ενέργεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο για διάστημα «από οκτώ ως 12 ώρες ημερησίως».
Το αραβικό εμιράτο προετοιμάζεται για την «μεταπετρελαϊκή εποχή» και επιδιώκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάπτυξη και την αειφορία. Το έργο εντάσσεται στο μακρόπνοο σχέδιο Dubai Clean Energy Strategy 2050, το οποίο προβλέπει την κάλυψη του 75% των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ ως το 2050. Ως πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου, η DEWA επιχειρεί ως το 2030 να παραγάγει το 61% της ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει από φυσικό αέριο, το 25% από ηλιακή ενέργεια, το 7% από «καθαρό» άνθρακα και ακόμα 7% από πυρηνική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης