Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σ.Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης είναι οπαδός της παλιάς λογικής ανάπτυξης και δεν έχει σχέση με την πράσινη πολιτική

Σ.Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης είναι οπαδός της παλιάς λογικής ανάπτυξης και δεν έχει σχέση με την πράσινη πολιτική
Τοποθέτηση Σ.Φάμελλου για τον East Med στην Ολομέλεια της Βουλής
«Ο εισηγητής της ΝΔ κατά τη συζήτηση της κύρωσης της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον East Med ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τα σχέδια της ΝΔ ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Σ.Φάμελλος για τον East Med στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Πρώτον, γιατί ξεκαθάρισε ότι η αεριοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και η διατήρηση του φυσικού αερίου ακόμη και μέχρι το 2050, εις βάρος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί επιδίωξη της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη, καθώς επιχειρηματολόγησε ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής.
Απέδειξε σήμερα, αυτό που και εμείς λέμε, ότι δηλαδή η Ν.Δ. αυξάνει το μερίδιο του φυσικού αερίου με ιδιωτικές μονάδες στην ηλεκτροπαραγωγή εις βάρος των κατευθύνσεων του Green Deal και της κλιματικής ουδετερότητας. Δεύτερον γιατί κατέθεσε δημόσια στη συνέχεια, την αντιεπιστημονική και αντιπεριβαλλοντική τοποθέτησή του υπέρ του σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή, όπως είπε «η επανάσταση» του σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου, δεν έχει «περάσει» στην Ευρώπη λόγω περιβαλλοντικών αντιδράσεων. Για το λόγο αυτό, και ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την επίσημη τοποθέτηση του Υπουργού για το θέμα του σχιστολιθικού αερίου», δήλωσε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό East Med. Σημείωσε δε ότι «αποδεικνύεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι οπαδός της παλιάς λογικής ανάπτυξης και ότι δεν έχει κάποια σχέση με την πράσινη πολιτική, όπως καταλάβαμε την προηγούμενη εβδομάδα εδώ στη Βουλή με τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο».
Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στο ιστορικό που οδήγησε τελικώς στην υπογραφή και την κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό East Med στη Βουλή. Το έργο «πήρε μπρος» επί ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκαν πολλές Διμερείς Υπουργικές συναντήσεις με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Τον Δεκέμβριο του 2016 στην Ιταλία, πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, συνάντηση με τον Επίτροπο Ενέργειας, κύριο Κανιέτε, και τον αρμόδιο Υπουργό της Ιταλίας, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Αθήνα και υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας τον Ιούνιο του 2016 για την οριστικοποίηση των δραστηριοτήτων προ της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής.
«Το έργο «πήρε μπρος» στο πλαίσιο της επιδίωξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αναβαθμίσει το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας - παράλληλα με την έξοδο από την χρεοκοπία- καθώς έπρεπε επιπλέον και να αλλάξουμε την αρνητική εικόνα της χώρα μας. Έτσι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προώθησε τις δύο Τριμερείς με Κύπρο-Ισραήλ και με Κύπρο-Αίγυπτο αλλά και το αντίστοιχο Φόρουμ του Καΐρου. Προωθήσαμε επίσης την πρωτοβουλία των ηγετών στα Βαλκάνια, που μας βοήθησε ιδιαίτερα και στα ενεργειακά στη συνέχεια, τη «Συμφωνία των Πρεσπών» για την ονοματοδοσία της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και την αντίστοιχη Σύνοδο των ηγετών του Μεσογειακού Νότου. Όλα αυτά γίνανε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξαν τους συσχετισμούς στη Μεσόγειο και καταλήξαμε στο «EastMed Act», το σχέδιο νόμου των ΗΠΑ, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών το Μάιο του 2019 με σαφείς διατυπώσεις κατά της παραβατικότητας της Τουρκίας όσον αφορά τον ελληνικό εναέριο χώρο και όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Σημειώνω ότι αυτές οι επιτυχίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεχίστηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση, εφόσον καμία αντίστοιχη δήλωση δεν προέκυψε κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τράμπ. Πετύχαμε ακόμη η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός και εμπορικός διαμετακομιστικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, εφόσον η Ελλάδα μπήκε και στην συνεργασία των χωρών που συμβολίζουν το νέο δρόμο του μεταξιού και πέτυχε σοβαρές συμφωνίες για τα ενεργειακά δίκτυα στα Βαλκάνια. Για το λόγο αυτό, μάς κάνει εντύπωση που ο εισηγητής της ΝΔ προσπάθησε να υποτιμήσει τις διπλωματικές νίκες της χώρας την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την αλλαγή των γεωπολιτικών συσχετισμών υπέρ της Ελλάδας», τόνισε ο Σ.Φάμελλος.
Αναφέρθηκε επιπλέον, στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που εκπονήθηκε, για πρώτη φορά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας το 2050, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, που, όπως προέκυψε, αντί να ενισχύει τις ΑΠΕ και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας επιδιώκει την παραμονή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας και μάλιστα την αύξηση του ποσοστού του στην ηλεκτροπαραγωγή.
Υπογράμμισε τέλος, την επιμονή της ΝΔ στο «ξεπούλημα» της ΔΕΠΑ Υποδομών, των δικτύων δηλαδή φυσικού αερίου, ακόμη και τώρα που η πανδημία του κορονοϊού μάς απέδειξε ότι χρειαζόμαστε ισχυρό δημόσιο τομέα και πολιτικές και ενώ, στην Ευρώπη, παρατηρείται η αντίστροφη τάση επαναδημοτικοποίησης/επανακρατικοποίησης υποδομών ενέργειας και νερού. «Ο κύριος Χατζηδάκης επιμένει ακόμη και τώρα που, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να «ξεπουληθούν» τα δίκτυα σε πολύ χαμηλές τιμές. Βλέπουμε ήδη τα πρώτα τραγικά αποτελέσματα της λογικής σας για να «ξεπουληθεί» το δίκτυο αερίου, με την απένταξη οκτώ (8) πόλεων από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου. Πριν προφασιστείτε τυχόν γραφειοκρατικά προβλήματα, θα σας πούμε εμείς κάτι πάρα πολύ απλό. Εμείς καταφέραμε να γίνουν επενδύσεις εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ στην επέκταση του δικτύου και να αποκτήσουν πολλές πόλεις πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ενώ προηγουμένως ήταν εκτός σχεδιασμού. Τώρα ήρθε η ώρα η δική σας να μάς πείτε αν θα λύσετε τα προβλήματα για να πάει το αέριο σε όλη την Ελλάδα και να μην γίνονται μονοπωλιακά παιχνίδια, διότι και με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, δυστυχώς, όλη η Ελλάδα θα εξαρτάται από έναν ιδιοκτήτη αερίου. Όταν δύο Περιφερειάρχες μιλούν για επιτελικές ήττες τα πράγματα μάλλον δεν πάνε καλά».
Τέλος ο Σ. Φάμελλος ζήτησε να λύσει η κυβέρνηση «τα προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων που υπάρχουν στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), όπου και εκεί επιδείξατε επιτελική προχειρότητα, διότι οι ελεγχόμενοι, τα ΕΛΠΕ που δραστηριοποιούνται στην έρευνα υδρογονανθράκων θα γίνουν ελεγκτές με τη μεταφορά των Διεθνών Έργων της ΔΕΠΑ στην ΕΔΕΥ».



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης